Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







KKK: Ansiotulo monelle pääomatuloa edullisempaa



Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila vakuuttaa, että ansiotulon verotus on Suomessa yleensä edullisempaa kuin pääomatulojen verotus, kireästä veroasteikosta huolimatta. Vastakkaisiakin näkemyksiä on esitetty.


Lisäksi Mattila tyrmää käsityksen, että osakeyhtiö tarjoaa oivan keinon muuttaa ansiotuloja pääomatuloksi.

- Palkasta luopuminen ei merkitse sitä, että vastaava tulo on nostettavissa pääomatulo-osinkona, Mattila sanoi Keskuskauppakamarin veropäivässä Helsingissä.

Hän valaisi asiaa esimerkillä. Jos omistaja jättää nostamatta 100 000 markan palkkansa, hän voisi saada tämän takia lisää pääomatulona verotettavaa osinkoa vajaat 7 000 markkaa.

- Samalla yhtiön maksamat verot ovat kasvaneet 28 000 markkaa, koska omistajalle maksettu palkka olisi ollut yhtiölle verotuskelpoinen erä, hän sanoo.

Ansio- ja pääomatulot on määritelty verolainsäädännössä siten, että ansiotuloa ei voi muuntaa pääomatuloksi. Palkan voi jättää nostamatta ja ottaa sen sijalle osingon. Tämä tietysti edellyttää, että yhtiöllä on osingonjakokelpoisia varoja.

Jos omistaja todella isossa yrityksessä ei nosta lainkaan palkkaa, vaan korvaa sen kokonaan osinkotuloilla, Mattilan mukaan kysymyksessä ei ole palkan muuntaminen pääomatuloksi.

- Omistajalle maksettu palkka ei näissä tapauksissa vaikuta yhtään pääomatulon määrään.

Perusmääritelmän mukaan pääomatuloa on omaisuuden tuotto kuten luovutusvoitto, korkotulo, pörssiyhtiöstä saatu osinko, vuokratulo.

- Yrityksestä saatu tulo on säädetty pääomatuloksi siltä osin kuin sen voidaan katsoa olevan yritykseen sitoutuneen omaisuuden tuottoa, Mattila totesi.


Kumpi edullisempaa?

Mattilan mukaan harhakäsitys, että pääomatulojen verotus on aina edullisempaa kuin ansiotulojen verotus, johtuu siitä, että pääomatuloja verotetaan kiinteällä 28 prosentin verokannalla kun taas ansiotulot ovat progressiivisen verotuksen kohteena.

Ensi vuonna pääomaverokanta nousee 29 prosenttiin.
- Ansiotulojen verotus on kevyempää kuin pääomatulojen verotus, jos verotettava tulo on alle 110 000 markkaa, Mattila sanoo.

Ansiotulojen verotuksessa on käytetty hallituksen esittämää vuoden 2000 veroasteikkoa, kunnallisvero ja kirkollisvero on laskettu keskimääräisen tason mukaan ja sairausvakuutusmaksu on 1,5 prosenttia.

STT-IA
5.10.1999


Talous -sivulle