Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Korhonen tavoittelee äänestysprosentin nostoa kunnallisvaaleissa



- Jokainen prosenttiyksikkö tai sen puolikas, jolla äänestysaktiivisuus nousee vuoden 2000 kunnallisvaaleissa on voitto paikalliselle demokratialle ja kansalaisyhteiskunnalle, totesi alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (sd.) torstaina.


Korhosen ja Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Jussi-Pekka Alasen koolle kutsumaan keskusteluun paikallisen demokratian toimivuuden parantamisesta osallistuivat eduskuntapuolueiden puoluesihteerit, sisäasiainministeriön osallisuushankkeen johto, Kuntaliiton johto ja valtion nuorisoneuvoston edustajat.

Keskustelulla on tarkoitus avata käytännön yhteistyö puoluejärjestöjen, kuntasektorin ja sisäasiainministeriön osallisuushankkeen kesken kunnallisasioiden ja kunnallisvaaleissa äänestämisen kiinnostavuuden lisäämiseksi.

Kuntien merkittävän taloudellisen ja toiminnallisen yhteiskuntapoliittisen vastuun kantaminen edellyttää Korhosen mukaan kunnallisen demokratian toimivuutta.

- Kuluvan vuosikymmenen aikana kuntien päätösvaltaa sekä hallinnon että palvelujen järjestämisessä on merkittävästi lisätty, samalla kun valtion kuntiin kohdistuvaa ohjausta on vähennetty.

Vastapainoksi saadulle vastuulle kuntien on huolehdittava siitä, että kuntalaisten arvot ja näkemykset välittyvät aidosti kunnalliseen päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Kuntien tulee uudenlaisessa asemassaan vastata myös kunnallisen demokratian kehittämisestä, Korhonen sanoi.


Kuntatalouden päättäjät paljon vartijoina

Suomen julkistaloudesta kunnallistalouden osuus on kaksi kolmasosaa. Vaaleissa valittavat poliittiset päättäjät ja puolueiden kunnallisjärjestöjen kunnallisiin lautakuntiin nimeämät henkilöt ovatkin kuntaministerin mukaan paljon vartijoina.

- Äänestysaktiivisuudella on yhteytensä tarjolla olevien ehdokkaiden laatuun: edustavatko he monipuolisesti kaiken ikäisiä kuntalaisryhmiä, eri ammattikuntia ja elinkeinoaloja, erilaisia arvoja, aatteita ja visioita kunnan tulevaisuudesta?

- Saavatko puolueet ehdokkaikseen muitakin kuin jo ennestään valtuustoissa ja muissa kunnallisissa luottamustehtävissä kunnostautuneita? Nuoret, yli 60- vuotiaat, yksityisellä sektorilla työskentelevät ja yrittäjät ovat selvästi aliedustettuja ryhmiä kunnallisessa päätöksenteossa, Korhonen kyseli.


Poliittisen järjestelmän uskottavuus edellyttää toimintatapojen uudistamista

- Valtakunnallinen osallisuushanke pyrkii osaltaan vahvistamaan kuntalaisten suorien osallistumis- ja vaikuttamismuotojen kehittämistä ja vakiinnuttamista kuntien arkityöhön.

Osallishankkeessa on tarkoitus syventää keskustelua kuntalaisten suoran osallistumisen ja edustuksellisen demokratian keskinäisestä yhteydestä.

- Tavoitteena on myös avata ja rohkaista keskustelua puolueiden kunnallisjärjestöjen, valtuustoryhmien, kansalaisjärjestöjen ja kuntalaisten erilaisten toimintamuotojen kesken.

Puolueissa tämä edellyttää Korhosen mukaan perinteisten toimintatapojen uudelleenarviointia, uskallusta kyseenalaistamiseen ja halua säätää vastaanottimet kansalaisten monien äänien kuuntelutaajuudelle.

IA
1.10.1999


Politiikka -sivulle