Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ibrahim Rugovalle ja LDK:lle povataan yhä menestystä

Kosovossa puuhataan ensi kevääksi paikallisvaaleja



Kosovossa uutta hallintoa rakentava YK:n alainen UNMIK suunnittelee paikallisvaalien järjestämistä ensi keväänä.


- Uusi hallintokoneisto on tarkoitus luoda portaittain siten, että paikallisvaaleja seuraavat alueelliset vaalit ja vasta viimeisenä kosovolaiset saavat äänestää koko maakuntaa koskevissa vaaleissa, kertoo Pristinassa toimivan UNMIK:n keskustoimiston tiedottaja Nadia Younes.

Äänestäjien rekisteröinnin on määrä alkaa lokakuun alussa. Rekisteröintiä hankaloittaa henkilötodistusten puute, sillä serbiviranomaiset takavarikoivat albaaneilta passit ja muut asiakirjat näiden paetessa Kosovosta Makedoniaan ja Albaniaan viime keväänä.

Valtaosa albaanipakolaisista on palannut, ja äänioikeus on myös vuoden 1989 jälkeen ulkomailla asuneilla ja nyt Kosovoon palanneilla albaaneilla.

Sen sijaan serbien kohtalo on yhä avoin kysymys. Kymmenettuhannet serbit ovat jättäneet kotinsa, ja heidän olisi nyt palattava takaisin rekisteröityäkseen vaaleja varten. Serbien paluuta pidetään epätodennäköisenä heihin kohdistuvan väkivallan vuoksi.


Poliittisten voimien mittelö alkamassa

Kymmenen vuotta omaa varjoyhteiskuntaansa Serbiassa ja Jugoslavian liittotasavallassa pyörittänyt Kosovo on poliittisesti sekavassa tilassa.

Kosovolla on kaksi kertaa vaaleissa valittu oma parlamentti, joka ei ole kokoontunut kertaakaan. Sillä on kaksi eri hallitusta ja yksi presidentti, Ibrahim Rugova, joka ei käytännössä ole tullut toimeen kummankaan hallituksen kanssa.

Rugova on kuitenkin onnistunut säilyttämään suosionsa kansan keskuudessa NATO:n pommitusten aikana häneen kohdistuneesta arvostelusta huolimatta. Rugovalle ja hänen johtamalleen LDK-puolueelle povataan vaalivoittoa tulevissa vaaleissa.

Rugovan LDK-puolueen tukena on useita pienempiä puolueita. Suuri kysymysmerkki on Kosovon vapautusarmeijan UCK:n poliittinen järjestäytyminen.

Ryhmän sanotaan olevan poliittisesti useassa eri leireissä, ja sen menestystä vaaleissa epäillään, ellei se kykene yhdistämään voimiaan myös siviilielämässä.

Viime talvena Kosovon pääministeriksi julistautuneen Hashim Thacin odotetaan perustavan oman puolueen ja siten pyrkivän jatkamaan pääministerinä myös vaalien jälkeen. Thacilla katsotaan olevan mahdollisuudet laajan UCK-taustaisen koalition luomiseen vastavoimaksi LDK-ryhmittymälle.

Kosovon albaaneilla on tällä hetkellä 18, serbeillä ja turkkilaisilla molemmilla kolme rekisteröityä puoluetta. Myös Kosovon bosnialaisilla on oma puolue.

STT-MH
1.10.1999


Ulkomaat -sivulle