Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti



Pinochet-päätös viikon kuluttua

Brittiläinen tuomioistuin ilmoittaa ensi viikon perjantaina päätöksensä Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin luovutuskiistassa. Tuomioistuimen on määrä päättää, luovutetaanko Pinochet Espanjaan syytettäväksi hallituskaudellaan Chilessä ilmenneistä vankien kidutustapauksista.

83-vuotiaan Pinochetin asianajajat saattavat vahvistamattomien tietojen mukaan pyytää, ettei Pinochetin tarvitse olla heikon terveytensä vuoksi läsnä tuomioistuimen julistaessa päätöksensä.

Olipa tuomioistuimen päätös mikä tahansa, jommankumman osapuolen uskotaan varmasti valittavan siitä.

Pinochet pidätettiin lähes vuosi sitten hänen ollessaan Lontoossa. Pidätystä pyysi espanjalainen tuomari, joka haluaa Pinochetin luovutettavaksi Espanjaan oikeudenkäyntiä varten.


Korkein totuus -lahkon jäsenelle kuolemantuomio

Tokiolainen tuomioistuin langetti torstaina kuolemantuomion japanilaisen Korkein totuus -lahkon jäsenelle Yokohama Masatolle. Lahko levitti vuonna 1995 sariini-myrkkykaasua Tokion metroon. Terrori-iskussa kuoli 12 ihmistä ja tuhannet loukkaantuivat.

Kyseessä on ensimmäinen kuolemantuomio, joka on langetettu iskuun osallisille. 35-vuotias Masato on tunnustanut osallisuutensa tekoon. Hän ei kuitenkaan oman väittämänsä mukaan tiennyt, että kaasu oli tappavan myrkyllistä.


Saksan hallitus siirtää ydinvoimapäätöstä

Saksan hallitus on lykännyt ainakin tämän vuoden loppuun päätöksenteon siitä, millä aikataululla ydinvoimasta luovutaan. Näin kertoivat punavihreän hallituksen kansanedustajat tiistaina.

Ydinvoimasta luopuminen oli yksi keskeisiä ohjelmakohtia sosiaalidemokraattien ja vihreiden kokoomushallituksen noustessa valtaan vuosi sitten.

Aiempien suunnitelmien mukaan hallituksen oli määrä ilmoittaa syyskuun lopussa, mikä on ydinvoimasta luopumisen aikataulu.

Punavihreässä hallituksessa on ollut aikataulusta riitaa etenkin vihreän ympäristöministerin Jürgen Trittinin ja sosiaalidemokraattisen talousministerin Werner Müllerin kesken. Müller haluaa teollisuuspiirien tukemana 35 vuoden siirtymäajan, kun taas Trittinin mielestä 25 vuotta riittää.

Saksa saa noin kolmasosan sähköstään maan 19 ydinvoimalasta.


Kenraali vaati Venäjän ydinaseiden uudistamista

Korkea-arvoinen Venäjän puolustusministeriön edustaja arvioi tiistaina, että Venäjällä on korkeintaan kahdeksan vuotta aikaa ydinaseistuksensa uusimiseen. Sen jälkeen aseet ovat auttamatta vanhentuneet.

Kenraali Anatoli Sitnov puhui toimittajille samaan aikaan, kun duuma aloitti keskustelun ensi vuoden budjettiesityksestä. Armeija vaatii sotilasbudjettiin nykyistä enemmän määrärahoja.

Armeijan hankinnoista vastaava kenraali sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan, että maavoimien ja laivaston ydinaseet on uusittava vuoteen 2007 ja ilmavoimien aseet vuoteen 2015 mennessä.


Britannia ei saa erottaa homoja armeijasta

Britannia ei saa erottaa homoseksuaaleja armeijasta tai evätä näiltä asepalvelusta vain sukupuolisten taipumusten vuoksi. Näin päätti maanantaina Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Britannia ilmoitti noudattavansa päätöstä. Kolme miestä ja yksi nainen erotettiin Britannian armeijasta vuosina 1993-95, kun ilmeni, että he olivat homoseksuaaleja.


Mubarak jatkaa Egyptin presidenttinä

Egyptin presidentti Hosni Mubarak jatkaa maan presidenttinä neljännen kuusivuotiskauden, ilmoitti maan sisäministeriö maanantaina.

Ainoana ehdokkaana kansanäänestyksessä ollut Mubarak sai äänistä runsaat 93 prosenttia. Egyptiläisillä oli mahdollisuus sunnuntain äänestyksessä vastata "kyllä" tai "ei" presidentin toimikauden jatkolle.

Uurnilla kävi vajaat 90 prosenttia egyptiläisistä. Äänioikeutettuja oli 24 miljoonaa. Mubarak on hallinnut Egyptiä vuodesta 1981 lähtien. Aiemmissakaan vaaleissa ei ole ollut muita ehdokkaita.

Koonnut: IA
1.10.1999


Ulkomaat -sivulle