Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tapahtui näinä päivinä…



Liettua: aurinko ei laske enää ruokatunnilla

Liettuan hallitus on päättänyt, että maa siirtyy takaisin samaan aikavyöhykkeeseen mm. Suomen ja Viron kanssa. Vuosi sitten Liettua siirsi kellot Keski-Euroopan aikaan, mutta tämä "eurooppalaistumisen" ele osoittautui farssiksi.

CET-aikavyöhykkeen soveltaminen Liettuassa merkitsi, että kesällä aurinko nousi aamukahdelta. Toisaalta aurinko laski keskitalvella jo hyvin varhain iltapäivällä.

Liettua ehtikin saada maineen, jonka mukaan siellä aurinko laskee työpäivinä ruokatunnilla. Nyt Liettuassa jälleen lisätään Greenwichin aikaan (GMT) tunnin sijasta kaksi tuntia.


Miehen lähdöstä 43 vuotta - vaimo haki avioeroa

Iranilainen nainen kyllästyi, kun hän oli odottanut aviomiestään turhaan 43 vuotta. Vaimo päätti lopulta hakea avioeroa.

- Vietimme hiljaista elämää, mutta seitsemän yhteisen vuoden kuluttua mieheni vain katosi. Olen etsinyt häntä läpi koko maan turhaan, 68-vuotias Sobhe Khanevadeh kertoi oikeudessa.

Tuomioistuin ilmoitti, että nainen saa avioeron. Oikeus kuitenkin varmistaa ensin, että aviomies on ollut poissa kaikki 43 vuotta.

Iranin islamilaisen lain mukaan naisen on vaikea saada eroa miehestään. Mies sen sijaan voi erota vaimostaan milloin tahansa, kunhan hän suorittaa tälle tietyt eroon liittyvät maksut.


Kaljunhoito ei lykännyt karkotusta

Argentiina ei ole lykännyt maassa asuvan Paraguayn ex-sotilasjohtajan karkotusta Patagoniaan, vaikka tällä oli esittää pyyntönsä erikoinen syy. Kenraali Lino Oviedo kertoi käyneensä kaljunhoitoleikkauksessa.

Oviedo oli saanut leikkauksen tehneeltä plastiikkakirurgilta lausunnon, jonka mukaan hiussiirrännäinen tarvitsee aikaa kiinnittyäkseen. Kirurgin mielestä Argentiinan eteläisen Patagonian tuulet ja kylmyys eivät edistä hiussiirron onnistumista.

Argentiinan hallitus kuitenkin päätti, että kenraalin tukka ei ole riittävä syy karkotuksen lykkäämiseen. Hänet määrättiin muuttamaan välittömästi syrjäiselle maatilalle Patagonian Tulimaan saaristoon.

Poliittisen turvapaikan saanut Oviedo häädettiin Tulimaahan, koska hän oli vastoin turvapaikan ehtoja antanut lausuntoja eräälle sanomalehdelle. Oviedo oli aikanaan Paraguayn pahamaineisen presidentin Raul Cubasin taustavoima.


Espanjan "viimeinen miehinen linnake" kaatui

Espanjan miesten viimeiseksi erioikeudeksi luonnehdittu määräys on kumottu. Valencian lähellä sijaitsevalla Albufera-järvellä saavat kalastaa jatkossa myös naiset. Yli 700 vuoden ajan vain miesten on ollut lupa kalastaa Albuferalla.

Nyt järven 90 kalastuspaikasta puolet on myönnetty historiallisesti naisille. Järvestä narrataan pääasiassa ankeriaita ja ahvenia.

Osa Espanjan kalastajista on ilmoittanut vastustavansa jyrkästi miesten erioikeuksien purkamista.


Palomiehen uralla ei yhtään tulipaloa

Britanniassa 29 vuotta palomiehenä työskennellyt Colin Linge jää piakkoin eläkkeelle. Hän ei ole uransa aikana ottanut osaa ensimmäisenkään tulipalon sammutukseen.

- En ole koskaan kyllästynyt. Täällä ei ole suurta kunniaa, mutta jotain tekemistä on aina riittänyt, Bristolin kansainvälisellä lentokentällä työskentelevä Linge toteaa.

54-vuotias palomies jää eläkkeelle ensi vuonna. Hän on ollut työssä yli 50 000 tuntia, minä aikana lentokentällä ei ole sattunut yhtään tulipaloa.
- Hieman nuorempana janosin toimintaa, ja nytkin jotkut nuoremmat kaverit täällä kaipaavat sammutustöitä.

- Itse toivon nyt, että palo ei osu enää minun kohdalleni. Olisin iloinen, jos seuraavat kuukaudet kuluvat hiljaisesti, rauhaansa tottunut palomies tunnustaa.


Suomi-kuva kirkastuu yhä

Kuva suomalaisista vallan merkillisenä junttikansana on saanut lisää puhtia Yhdysvalloissa. Suomi sai näkyvyyttä New Yorker -viikkolehden satiirisissa "kirja-arvosteluissa", joissa arvostellaan kuvitteellisia bestsellereitä.

Kirjailija Christopher Buckley esittelee palstallaan opuksen nimeltä Into Finnair. Seikkailutarinan tekijäksi hän on keksinyt henkilön nimeltä Barko Bakkiilo, joka oletettavasti kuulostaa jenkkikorvaan suomalaiselta.

Teoksessa seikkailee yksijalkainen suomalainen parkkipaikkavahti Barko, joka lähtee valloittamaan Mount Everestia.

Hän jää kahden kuukauden ajaksi jäämyrskyyn ja joutuu selvitäkseen syömään oman, ainoan jalkansa. Näin Barkosta tulee maailman ensimmäinen jalaton Mount Everestin valloittaja.

Suomalaiset on kuvattu jokseenkin yksinkertaisiksi myös mm. Music Televisionin Jukka-mainoskampanjassa.


Ferrarit vauhdissa?

Ferrari on sen verran legendaarinen italialainen automerkki, että sellaista haluavat ajaa muutkin kuin Eddie Irvine ja Mika Salo. Varkaatkin osaavat arvostaa Ferraria.

Hiljattain kaksi Ferraria lähti matkoihinsa Italian Novarassa järjestetystä urheiluautointoilijoiden kokoontumisajosta. Varkaat ottivat välineet käyttöönsä Ferrari-fanien lounaan aikana ravintolan edestä.

Varkailla ei kuitenkaan ollut onni myötä. Toiseen Ferrareista oli pitkäkyntisten varalta asennettu laite, joka satelliitin välityksellä kertoo, missä auto kulloinkin kulkee.

Toisenkin Ferrarin löytäminen oli lähes yhtä helppoa. Moottori pamahti, ja kyseinen ajoneuvo löytyi maantieltä hylättynä.


Rikkaimmat jenkit käsittämättömän vauraita

Yhdysvaltain rikkain eliitti on käsittämättömän varakasta. Jenkkien 400 rikkainta ihmistä omistaa yhteensä yli biljoona dollaria, mikä vastaa lähes 5,7:ää biljoonaa markkaa. Esimerkiksi jättivaltio Kiinan vuotuinen bruttokansantuote jää tuota summaa pienemmäksi.

Yhdysvaltain varakkain miljardööri on edelleen Microsoft-yhtymän guru Bill Gates. Gatesin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi lasketaan nyt 85 miljardia dollaria, kun summa vielä viime vuonna oli 59 miljardia.

Forbesin kokoama lista ökyrikkaista myös osoittaa, että jenkkilässä on yhä mahdollista rikastua nopeasti. Gary Winninckin nousu 3,2 miljardin taalan omistajaksi kesti vain 18 kuukautta. Winnick upposi rahaan sijoitettuaan varoja kuituoptisia merenalaisia kaapeleita valmistavaan firmaan.

Liki yhtä nopeasti ovat vaurastuneet myös Jay Walker (4,1 mrd. $) ja Pierre Omidyar (4,9 mrd. $).

Tänä vuonna Yhdysvalloissa asuu 268 ihmistä, joiden omaisuuden arvo ylittää miljardi dollaria. Taalamiljardöörien määrä kasvoi viime vuodesta peräti 79:llä.


Kissasta puoluejohtaja

Kissa on valittu puoluejohtajaksi Britanniassa. Nelivuotias Mandu-kollikissa ja sen omistaja Howling Laud Hope saivat kumpikin yhtä paljon ääniä, kun Monster Raving Loony Party valitsi itselleen uuden johdon.

Kolli ja sen isäntä perivät Raivohullun hirviön puolueen johdon Screaming Lord Sutchilta, joka kuoli kesäkuussa.

Aito aatelinen Sutch puolueineen oli brittivaalien kummajainen vuosikymmeniä. Poliitikon uransa lisäksi Sutch oli rock-artisti. Miehellä oli jopa yksi hittilevy 60-luvulla.


Valta brittien elämään ulkomaalaisten käsissä?

Maansa itsenäisyyttä korkealle arvostavat britit saattavat järkyttyä tuoreesta tutkimustuloksesta. Tutkimuksen mukaan saarivaltion elämänmenoa säätelevä valta on karannut paljolti ulkomaisiin käsiin.

Suurin valta ihmisten elämään Britanniassa on sentään maan pääministerin Tony Blairin hyppysissä. Heti Blairin niskaan hengittää kuitenkin jenkkien bittimoguli Bill Gates.

Myös listan kolmos- ja nelossijan vievät ulkomaalaiset Alan Greenspan (USA:n keskuspankin johtaja) ja Rupert Murdoch (kansainvälinen mediaomistaja).

Britannian opposition keulahahmo, konservatiivien William Hague jää nöyryyttävästi sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listan ulkopuolelle.

Koonnut: IA
1.10.1999


Ulkomaat -sivulle