Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajan suunnassa lyhyesti



Lumikirkko nousee taas Senaatintorille

Senaatintorille nousee tammikuussa taas lumikirkko. Ulrika Eleonoran puukirkon mallin mukaan rakennetulla kirkolla juhlitaan Helsingin 450-vuotispäivää ja kulttuurikaupunkivuotta sekä kirkkojen Riemuvuotta.

Lumikirkkoidean isä on Helsingin Rakennusmestariyhdistys, joka myös rakentaa kirkon talkoovoimin. Kirkko nousee samalle paikalle, jossa puukirkko sijaitsi vuosina 1727-1827.

Kirkko ei ole vain lumiveistos, vaan siihen rakennetaan myös 60 neliömetrin kokoinen sisätila, jossa järjestetään kaste-, vihki- ja hartaustilaisuuksia. Toista kertaa rakennettava kirkko siunataan käyttöön 7. helmikuuta.


Kirjaston sivuilla nuorison vimmaa

Kaipaako runosi julkaisukanavaa vai syyhyävätkö sormet jatkokertomuksen pariin? Apu löytyy verkosta, mistäpä muualtakaan.

Helsingin kaupunginkirjasto on nimittäin avannut nettiin uuden kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvän verkkopalvelun, Vimman. Sivut osoitteessa www.lib.hel.fi/vimma on tarkoitettu ensisijaisesti nuorille.

Sivuille voi jättää omia runojaan, laulunsanoja, kirja-arvosteluja tai vaikkapa palavan mielipiteen. Muita toimintoja ovat Vimma-kirjoittajien henkilökohtaiset esittelyt ja - totta tosiaan - täydennettävissä oleva jatkokertomus.

Vimma on tekijöidensä mukaan kädenojennus nuorille. Sivut eivät ole koskaan valmiit ja ne muovautuvat käyttäjiensä näköisiksi.

Vimma-projekti on saanut tukea Suomi tietoyhteiskunnaksi -varoista. Sivujen toimituskuntaan kuuluu Rikhardinkadun kirjaston väkeä Helsingistä.


Lehtien lukemista tutkitaan entistä laajemmin

Lehtien lukemista ryhdytään tutkimaan entistä laajemmin. Suomen Mediatarkastus Oy ja Kärkimedia Oy ovat solmineet Suomen Gallup-Media Oy:n kanssa sopimuksen uudesta painettujen viestimien suurtutkimuksesta, jonka otos koostuu peräti 26 000 haastattelusta.

Uusi tutkimus laajentaa nykyistä Kansallista Mediatutkimusta. Tutkimuksessa mitataan niin lehtien lukemista kuin kerätään kauppakäyttäytymiseen ja kulutukseen liittyvää tietoa.

Tutkimuksesta on hyötyä mm. mainostajille, jotka tarvitsevat yhä parempaa tietoa sanoma- ja aikakauslehtien lukemisesta sekä lukijoiden kauppakäyttäytymisestä. Tietojen kerääminen alkaa ensi vuoden elokuussa.


Heurekassa kommunikoidaan jännittävästi

Heurekassa avataan perjantaina Kommunikaatio-näyttely, jossa vieras perehdytetään viestintään ja teknologiaan hauskasti ja jännittävästi.

Näyttelyssä voi mm. kokeilla, kuinka äänellä pystyy ohjaamaan kuumailmapalloa luolastossa. Siellä voi myös soittaa pysäköintimittariin aikaa kännykällä ja vaihtaa näköaistia ystävän kanssa. Ruoan ystävät voivat rakentaa Internetissä pizzan ja samalla tutustua sähköisen kaupankäynnin saloihin.

Kommunikaatio-näyttely on Helsingin kulttuurikaupunkivuoden projekti ja se kiertää kaikki vuoden 2000 kulttuurikaupungit.


Älykortit tulivat tunturiin

Ruka avasi keskiviikkona ensimmäisenä hiihtokeskuksena maailmassa www-palvelun, jossa asiakas voi aktivoida aiemmin ostamansa KeyCard -älykortin tai järjestelmään liittyvän kellon voimassaolevaksi hissilipuksi.

Rukan ja Pyhän uudet hissilippujärjestelmät käyttävät älykortteja, jotka hissiportti voi lukea jo 40 sentin etäisyydeltä.

- Asiakkaat arvostavat sitä, ettei korttia jatkuvasti tarvitse syöttää lukijaan vaan sen voi pitää taskussa vaikka koko päivän, sanoo kehityspäällikkö Ville Aho.

Nettisivuille avatussa kaupassa asiakas voi hankkia liput ennen tunturiin saapumista. Tiedot lipuista lähtevät tämän jälkeen jokaiselle tunturin hissiportille.

Kun asiakas saapuu ensimmäistä kerta portille, kortti tunnistetaan ID-numeron perusteella ja lippu kirjoitetaan älykortin muistille. Kirjoitus tapahtuu langattomasti muutamassa sekunnissa.


Ekokuluttajan vinkit uusittu

Kuluttajavirasto on uudistanut ekokuluttajan oppaan Internet-version. Osoitteesta www.kuluttajavirasto.fi/ekok/ löytyy ajankohtaista tietoa kosmetiikan hormonihäiritsijöistä ja reilun kaupan periaatteista.

Lisäksi eko-ostajan oppaassa on vinkkejä mm. ympäristöystävällisiin elintarvike- ja kodinkonevalintoihin.


Maailman vanhin sukellusvene uppoamassa

Maailman vanhin vielä merivedessä vanhuudenpäiviään viettävä sukellusvene on vaarassa upota Piritan satamassa Tallinnassa. Meriveden korroosiovaikutusten pelätään saavan voiton vuonna 1936 rakennetun Lembit-sukellusveneen rungosta parin, kolmen vuoden kuluessa.

Veneen pitäminen merivedessä rahanpuutteen vuoksi voi hyvinkin osoittautua Pyrrhoksen voitoksi, arveli Viron merimuseon johtaja Urmas Dresen Postimees -lehdelle.

Lembit on nykyisin Viron merivoimien lippulaiva. Dresenin mukaan se on ainutlaatuinen, sillä ennen toista maailmansotaa rakennettuja sukellusveneitä on säilynyt näihin päiviin saakka ainoastaan kolme.

Viimeksi Lembit kävi täyskorjauksen läpi 1980-luvun puolivälissä. Piritan satamaan ankkuroitu alus on ruosteuhan lisäksi myös jatkuvasti rajujen syysmyrskyjen riepoteltavana.

Lembitista on mahdollista saada täysin toimiva sukellusvene, mutta se maksaa paljon, sanoi Dresen. Hänen mukaansa sen remontti ja kuljettaminen Tallinnan matkustajasataman viereen turistinähtävyydeksi tulisi maksamaan vähintään 25 miljoonaa kruunua eli noin 10 miljoonaa markkaa.

Aluksen ylläpitokuluiksi hän arvioi noin 20 000 markkaa kuukaudessa. Jos rahat jostain löytyvät, on alus mahdollista saada näytteille jo vuonna 2001.

Koonnut: IA
10.12.1999


Ajassa -sivulle