Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Antola: Turkki sai diplomaattisen erävoiton



Professori Esko Antolan mielestä Turkki sai perjantaina diplomaattisen erävoiton, kun EU:n huippukokous hyväksyi sille jäsenehdokkaan aseman.


- Tulos oli läpimurto, koska Kreikka antoi asiassa periksi, sanoi Turun yliopistossa EU-asioihin keskittyneen Jean Monnet -oppituolin haltija Antola perjantaina.

Hetkeä aiemmin EU:n huippukokous oli päättänyt antaa pitkällisen kädenväännön jälkeen Turkille aseman jäsenyyttä tavoittelevana maana.

Aiemmin Turkin jäsenyyspyrkimykset on torjuttu viitaten mm. maan ihmisoikeustilanteeseen. Antolan mukaan päätöksellä voi olla heijastusvaikutuksia Kyproksen ongelman ratkaisuun.

Kreikka on ajanut Kyprosta voimakkaasti unionin jäseneksi, mutta Kyproksen turkkilaisosa ei ole halunnut osallistua saaren yhteiseen neuvotteluvaltuuskuntaan.

Kreikka on painostanut EU:ta hyväksymään sen, että Kypros voidaan ottaa jäseneksi, vaikka se onkin jakautunut.

Toiset jäsenmaat ovat olleet halukkaita hyväksymään jaetun maan ottamisen jäseneksi, kun taas toiset ovat vastustaneet sitä jyrkästi.

Antolan mukaan Turkin asema ei edelleenkään ole sama kuin muiden jäsenyyttä tavoittelevien maiden, koska EU:lla ei ole aikomusta aloittaa jäsenyysneuvotteluja sen kanssa.


EU:n oltava valmis

EU asetti huippukokouksessa tavoitteeksi sen, että unioni olisi valmis ottamaan uusia jäseniä vuoden 2002 jälkeen.

- Olihan tässä se hieno asia, että näin vältettiin aikataulukysymys sanomalla, että EU on valmis ottamaan uusia jäseniä vuoden 2002 lopusta, Antola huomautti.

Tämä oli Antolan mielestä todennäköisesti laajentumiskysymyksen suurin poliittinen viesti. Nyt ollaan hänen mukaansa siirrytty jäsenyydessä ns. regatta-malliin eli neuvotteluja käydään kaikkien ehdokasmaiden kanssa samanaikaisesti ja maiden edistymisestä riippuen eri tahtiin.

Tämä mahdollistaa sen, että joku kakkosryhmän maista (Romania, Bulgaria, Slovakia, Latvia, Liettua ja Malta) voi päästä jäseneksi ennen ykösryhmän maita (Viro, Puola, Unkari, Tshekki, Slovenia ja Kypros).

Antolan mielestä pieniä hakijamaita esim. Viroa ja Sloveniaa ei ryhdytä poimimaan ensimmäisenä jäseniksi.

- Voi aika realistisesti todeta, että mikään maa ei tule ennen Puolaa jäseneksi, Antola totesi. Puola on kooltaan ja merkitykseltään aivan eri luokkaa kuin muut ehdokasmaat, hän muistutti.

STT-IA
10.12.1999


Politiikka -sivulle