Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EPP ennakoi katastrofia Tshetsheniassa



Tshetshenian kriisi nousi esille myös Euroopan konservatiivipuolueen (EPP) kokouksessa torstai-iltana Helsingissä.


Puolueen puheenjohtaja Wilfried Martens vaati EU:n valtiojohtajilta toimia Venäjää vastaan sanoen pelkäävänsä sotatoimien johtavan katastrofiin Tshetsheniassa.

Puolue ei kuitenkaan vaatinut vetoamista järeämpää menettelyä. Martens, entinen Belgian pääministeri, lisäsi vielä, että toimet eivät ole suoranaisesti Venäjää vastaan.

- Mutta mielestämme on EU:n vastuu puuttua kriisiin ja välttää katastrofi Tshetsheniassa, Martens sanoi kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

EPP:n, Euroopan kansanpuolueen kokous järjestettiin Säätytalossa. Kokoukseen osallistui myös EU:n jäsenehdokasmaiden porvaripuolueita edustavia pääministereitä.

EPP antoi täyden tukensa EU:n komission esitykselle laajenemisesta. Martens huomautti, että EPP ei ole alun perin kannattanut jäsenehdokkaiden jakamista ns. kahteen aaltoon, kuten Luxemburgissa 1997 päätettiin.


Aikataulu riippuu myös hakijoista

Puolue ilmoitti myös kannattavansa nopeaa aikataulua hallitusten välisissä neuvotteluissa, joiden aloittaminen on määrä vahvistaa Helsingin huippukokouksessa. Neuvottelut pitäisi Martensin mukaan aloittaa mahdollisimman aikaisin ensi vuonna.

Martens huomautti kuitenkin, että laajentumisen aikataulu riippuu myös hakijamaista itsestään.
- Niiden, Turkki mukaan lukien, on hyväksyttävä Kööpenhaminan kriteerit, jotta laajentuminen voi edetä, Martens sanoi.

EU:n ulkoministerit aloittivat myöhään illalla ylimääräisen ECOFIN:in kokouksen, jossa yritetään ratkaista veropakettia Suomen viime viikon perjantaina esittämän kompromissehdotuksen pohjalta.

Puheenjohtajamaa Suomen valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) arveli torstai-illasta tulevan "jännittävä".

- Eurobondeja koskeva erimielisyys EU:n ja Britannian välillä on ongelmista suurin, mutta sen ratkettua ratkaistavaksi jää vielä lukuisia pienempiä ongelmia, Niinistö sanoi.

Niinistöltä kysyttiin myös, kuinka optimistisesti hän suhtautuu ratkaisun aikaansaamiseen. Vastaus sai aikaan naurunremakan kansainvälisen lehdistön edustajien monisatapäisessä joukossa:

- Suhtaudun kompromissiehdotuksen hyväksymiseen vähemmän pessimistisesti kuin aikaisemmin, mutta se ei tarkoita, että optimismia, Niinistö heitti.

ILPO KIURU
9.12.1999


Politiikka -sivulle