Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU:n veropaketille tekohengitystä



Kiihkeä työ EU:n veropaketin kasaamiseksi sai odotettua tekohengitystä, kun EU-maiden huippukokous päätti perjantaina pistää paketin kuumat kysymykset työryhmään.


Tämä oli mahdollista sen jälkeen, kun Britannia oli taipunut siihen, että jatkotyön lähtökohta on kaikkien toiseen maahan tehtävien talletusten ja niistä saatavien tulojen verotus tai niistä tiedotuksen antaminen sijoittajan kotimaan verottajalle.

Vielä aamulla Britannia vaati tiukasti, että joukkovelkakirjat eli eurobondit pidetään verotuksen ulkopuolella. Kokouslähteiden mukaan työryhmä oli keino, jolla Britannia saatiin ruotuun kasvoja menettämättä.

Työryhmän on määrä saada ratkaisunsa aikaan kesäkuun loppuun mennessä vuonna 2000. Tämä ei tarkoita, että tuolloin paketti olisi kasassa.

Puoli vuotta valtiovarainministereitä paketin taakse luotsannut valtiovarainministeri Sauli Niinistö kielsi olevansa pettynyt, vaikka suoranaista läpimurtoa ei Suomen kaudella saavutettukaan.


"Verojen keruuseen on riittävästi aikaa"

- Ratkaisu ei ollut menestys, mutta hieman parempi, kun vaihtoehtona oli koko paketin unohtaminen, Niinistö summasi.

Hän ei myöskään ole huolestunut paketin viivästymisestä.
- Historia osoittaa, että aikaa on aina riittävästi verojen keräämiseen.

Jatkotyö tehdään Suomen ja EU:n komission laatiman kompromissiehdotuksen pohjalta ottaen huomioon Britannian tekemät ehdotukset.

Jo kompromississa on lähdetty siitä, että jo liikkeellä olevat velkakirjat jäävät veron ulkopuolelle.

Ratkaisua odottaa mm. sijoitusrahastojen kohtalo. Luxemburg on toivonut niiden jättämistä veron ulkopuolelle tai ainakin veron tuntuvaa alentamista kaavaillusta 20 prosentista.


Britit muistuttivat edelleen bondeista

Vaikka suomalaiset pitivät paketille järjestettyä lisäaikaa taisteluvoittona, britit jatkoivat bondimarkkinoidensa puolustamista.

Niiden markkinat ovat valtavat ja niiden menestys olisi vakava menetys sekä Britannialle että EU:lle, sanoi Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown.

Maa pelkää, että velkakirjojen liikkeelle laskijat siirtyvät muualle kulujen pelossa. Itse veron lisäksi Britannia pelkää niitä syntyvän sijoittajan tunnistamisesta tulevista kuluista. Brown ei suoraan sanonut, mikä sai Britannian muuttamaan kantaansa.

Hän kuitenkin tähdensi Britannian pitävän tärkeänä, että se pääsee työryhmässä täysimääräisesti vaikuttamaan asioihin. Brownin mukaan Britannialle on tärkeää, että veronkiertoon voidaan tehokkaasti puuttua.


Saksa haluaa tuloksia kesäkuun loppuun

Aamuyön tunneille jatkuneen valtiovarainministereiden kokouksen jälkeen kovasanaisesti Britanniaa ruoskinut Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel pysyi tiukkana myös sen jälkeen, kun paketin pulmakysymysten siirrosta työryhmään oli saatu sopu.

Hän piti tärkeänä, että veroratkaisu syntyy ensi kesään mennessä.
- Euroopalla ei ole muuta vaihtoehtoa, Eichel sanoi.

Hänen mukaansa ei voi olla yhteistä valuutta ja sisämarkkinoita, ellei verokysymyksissä päästä eteenpäin.

Paketti siirtyi maiden päämiehille, kun valtiovarainministerit ajautuivat perjantain vastaisena yönä umpikujaan Britannian vaatimien poikkeusten vuoksi.

Perjantaina maat kävivät Britannian kanssa tiivisti neuvonpitoa, kun valtiovarainministerit odottelivat pääsevänsä keskustelemaan asioistaan valtion päämiesten kanssa.

Niinistö kertoi, että yön nelituntisessa kokouksessa kieli oli kaukana diplomatian kielestä.

Veropakettiin kuuluu myös mm. yritysverotusta koskevia määräyksiä.

STT-IA
11.12.1999


Politiikka -sivulle