Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU-johtajilla tiukka työohjelma Helsingissä



EU-maiden johtajien asialista Helsingin huippukokouksessa on pitkä ja yksityiskohtainen, ulottuen unionin laajentumisesta Tshetshenian kriisiin.


Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) lähetti tiistaina kirjeen virkaveljilleen, jossa hän luonnostelee Helsingin kokouksen asialistaa.

Kokouksen virallinen osa pidetään perjantaina ja lauantaina, mutta oheisohjelma alkaa jo torstaina. Eurooppalaiset puolueryhmät pitävät kokouksiaan, samoin valtiovarainministerit kokoontuvat.

Kokouksen pääaiheita ovat EU:n laajentuminen, tuleva hallitusten välinen kokous, jossa EU:n päätöksentekoa uudistetaan sekä EU:n yhteisen ulko- ja puolustuspolitiikan kehittäminen, Lipponen kirjoittaa.

Perjantaiaamupäivän ensimmäinen istunto varataan laajentumiselle. Helsingin huippukokouksessa on määrä avata varsinaiset jäsenyysneuvottelut kuudelle uudelle hakijamaalle.

Entisten kuuden lisäksi EU-maat ottavat neuvotteluihin mukaan Latvian, Liettuan, Slovakian, Bulgarian, Romanian ja Maltan. Jäsenyysneuvottelut avataan uusien hakijoiden kanssa pian vuodenvaihteen jälkeen.


Turkin kohtalo avoin loppumetreille

Turkin asema oli vielä kokouksen edellä auki ja neuvotteluja on viime metreille asti. Maa saatetaan tunnustaa Helsingissä jäsenhakijaksi, mutta varsinaisten neuvottelujen aloittaminen jää hamaan tulevaisuuteen.

Aamupäivällä hyväksytään myös vuosituhannen julistus, jolla EU:n roolia ja toimintaa halutaan selventää kaikille unionin kansalaisille.

Kolmas ensimmäisen istunnon aihe on hallitusten välinen konferenssi, jolla EU:n päätöksentekoa uudistetaan laajentumisen edellä. Esillä on myös EU:n päättävän elimen, ministerineuvoston toiminnan tehostaminen.

Koska Helsingin kokouksen asialista on erittäin tiivis, syövät EU-johtajat lounasta kokoushuoneessaan Messukeskuksessa. Lounaan aikana käsitellään EU:n ulko- ja puolustuspolitiikan kehittämistä, eli suunnitelmia luoda EU:lle itsenäinen kyky toimia kriisinhallinta- ja rauhanturvatehtävissä.


Veropaketti ministereiden ratkaistavana

Iltapäivällä EU-johtajat siirtyvät talouskysymyksiin. Valtiovarainministerit yrittävät sopia veropaketista jo torstai-iltana.

Seuraavana päivänä asiaa käsitellään EU-johtajien kesken. Ellei sopua ole ministeritasolla syntynyt jäänee keskustelu vaisuksi, sillä EU-maiden johtajat eivät ryhdy hieromaan sopua verotussääntöjen erittäin teknisistä yksityiskohdista.

Vaikein osa veropakettia on korkotulojen verotus. Britannia vaatii kansainvälisten joukkovelkakirjalainojen jättämistä ulkopuolelle, mikä muiden maiden mielestä vesittäisi koko direktiivin.

Valtiovarainministerit ovat keskustelujen aikana mukana kun EU-johtajat käsittelevät taloutta, työllisyys- ja rakennepolitiikkaa. Huippukokous hyväksyy myös ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevat päätelmät.


Hakijat vieraina lauantaina

Illalla johtajat siirtyvät presidentinlinnaan Ahtisaaren tarjoamalle päivälliselle. Päivälliskeskusteluissa on tapana puhua ulkopoliittisista aiheista, ja esillä ovat Tshetshenian lisäksi Länsi-Balkan ja EU:n suhteet Ukrainaan.

Päivälliskeskustelua seuraavana päivänä Venäjä uhkaa alkaa pommittaa Tshetshenian pääkaupunkia Groznya.

Ulkoministereillä on omat illallisensa, joissa ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) johdolla käydään läpi muun muassa Lähi-idän tilannetta, EU:n tukea entisen Jugoslavian demokraattiselle oppositiolle sekä EU:n ulkopoliittisten strategioiden kehittämistä.

Lauantaina, kokouksen toisena päivänä EU-johtajat käyvät läpi Helsingin kokouksen päätelmiä. Puheenjohtajamaa Suomi pyrkii saamaan päätelmistä mahdollisimman lyhyet ja ytimekkäät - tavoite on ollut 15 sivua, kun aiempina vuosina on nähty neljäkymmentäkin sivua.

Kokouksen lopuksi EU-johtajat tapaavat virkaveljensä hakijamaista. Kolmentoista EU:n jäseneksi pyrkivän maan edustajat on kutsuttu päätöslounaalle.

Turkin osallistuminen oli kuitenkin vielä epävarma - kaksi vuotta sitten Turkin piti tulla Luxemburgiin, mutta jäi pois koska sen jäsenehdokkuutta ei tunnustettu.

STT-MH
10.12.1999


Politiikka -sivulle