Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lipposen ydinvoimalausuntoja kauhistellaan

EU:n vihreät hyväksyvät Turkin jäsenyysehdokkuuden



EU-parlamentin vihreän ja alueellisten puolueiden ryhmän enemmistö hyväksyy Turkin tunnustamisen EU:n jäsenhakijaksi.


Vihreät uskovat, että hakijastatuksen antaminen lisäisi Turkin hallitukselle painetta parantaa ihmisoikeustilannetta ja kurdivähemmistön asemaa, sanoi EU-parlamentaarikko ja ryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala torstaina Helsingissä.

Vähemmistöön jääneet vihreät, joukossa belgialainen Nelly Maes katsovat, ettei Turkkia pitäisi vielä ottaa hakijaksi.

Kansanedustaja Tuija Brax (vihr.) totesi, että Suomen vihreät kannattavat myös Turkin hakijastatusta, mutta haluaisivat painottaa ihmisoikeuskysymystä keskusteluissa.


Ydinvoimalat kiinni

Vihreä EU-parlamenttiryhmä kauhisteli sitä vastoin yksimielisesti pääministeri Paavo Lipposen lausuntoja hakijamaiden ydinvoimaloista.

Lipponen luonnehti viime perjantaina täysin kohtuuttomiksi vaatimuksia, että itäeurooppalaisten hakijoiden pitäisi sulkea ydinvoimalansa. Lipponen viittasi tutkimuksiin, joiden mukaan Slovakian Bohunice-voimala on turvallisuustasoltaan täysin läntisten normien mukainen.

Selvityksiä tekemässä on ollut myös Säteilyturvakeskus, josta kerrotaan, että samaa tyyppiä edustava Bulgarian Kozloduy voidaan saada yhtä turvalliseksi. Tshernobyl-tyyppinen Ignalina Liettuassa taas on rakenteeltaan turvaton.

Lipposen mielestä vaatimukset turvallisiksi todettujen voimaloiden sulkemisesta lähentelevät imperialismia.

Aktiivisin vaatimuksien esittäjä on ollut Itävalta, joka nyt kuitenkin on luopunut uhkauksestaan estää Slovakian pääsy EU-neuvotteluihin, ellei voimaloiden sulkemisesta sovita.

- Me haluamme yhtenäisen eurooppalaisen lähestymistavan ydinvoimaan ja toimenpiteitä ydinvoiman lakkauttamiseksi koko EU:ssa, Hautala sanoi.

Energiajärjestö WISE:ä edustava Mycle Schneider paheksui EU:n komissiota, koska se on lieventänyt suhtautumistaan sulkemisaikatauluihin.

Hänen mukaansa Slovakialla, Bulgarialla ja Liettualla on hyvät mahdollisuudet sulkea ydinvoimalansa, koska maissa on runsaasti ylijäämäkapasiteettia.


Amnesty toivoo EU:n painostavan Turkkia ihmisoikeuskysymyksissä

Euroopan unionilla on mahdollisuus Helsingissä pidettävässä huippukokouksessa painostaa Turkkia parantamaan ihmisoikeustilannettaan, sanoi Amnesty International lausunnossaan torstaina.

Ihmisoikeusjärjestö muistuttaa Kööpenhaminassa 1993 sovituista kriteereistä, jotka jäsenyyttä hakevan maan on täytettävä. Sopimuksen mukaan "jäsenyyttä hakevalla maalla on oltava demokratiaa, lainvoimaa, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen kunnioitusta ja suojelua takaavat vakaat instituutiot".

Amnestyn mukaan Turkki on ottanut askeleita parantaakseen ihmisoikeuksien toteutumista maassa, mutta lakiuudistuksista huolimatta mielipiteen ilmaisuvapaus ei toteudu ja kidutusta ilmenee yhä säännöllisesti.

Amnesty on tyytyväinen Turkin uudesta laista, jonka perusteella toimittajia ja kirjailijoita vapautetaan, mutta järjestö on huolestunut siitä, että maassa yhä vangitaan ihmisiä, jotka suullisesti ilmaisevat hallitusta arvostelevia mielipiteitä.

Järjestö ottaa jatkuvasti vastaan raportteja poliisiasemilla tapahtuneista kidutuksista.

Esimerkiksi kahta Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK) kuuluvaa kurdityttöä kidutettiin ja heidät raiskattiin useiden päivien ajan heidän ollessaan pidätettyinä aiemmin tänä vuonna. Vaikka tapauksen tutkimukset on aloitettu, ketään ei ole saatettu oikeuden eteen.

Amnesty on myös huolestunut mahdollisesta kurdijohtaja Abdullah Öcalanin teloituksesta. Öcalanin kuolemantuomion toimeenpano rikkoisi 15 vuotta käytäntönä olleen kuolemantuomioiden toteuttamatta jättämisen ja näin mahdollistaisi myös 47 muun teloittamisen.

Amnesty vetoaa Euroopan unioniin, jotta se tutkisi tarkoin Turkin ihmisoikeustilanteen, mutta se ei ota kantaa Turkin mahdolliseen EU-jäsenyyteen.

STT-MH
10.12.1999


Politiikka -sivulle