Suomalaisia juuresherkkuja joulupöytään
Joulu on tuossa tuoksinassa, mutta kotikeittiöissä ei vielä ole syytä paniikkiin. Kaiken ehtii tehdä ajallaan tai vaihtoehtoisesti hankkia valmiina.
Suomalaiseen jouluun kuuluvat perinteisesti kinkku, sinappi ja
juurekset. Jouluaterioihin saadaan juureksilla väriä ja makua ja
samalla ne keventävät juhla-ajan ruokalistaa.
- Tulisi joulu, että saisi yölläkin syödä, on vanha suomalainen
sanonta. Juuresten kuidut ja vitamiinit ovatkin tosi tarpeeseen
aikana, jolloin herkkupöydät notkuvat tarjottavaa.
Suosituimmasta juuresruoasta on turha kinastella. Yksi nauttii
makeasta porkkanalaatikosta, toinen ei voi ajatellakaan joulua
ilman lanttulaatikkoa tai punajuurista ja porkkanoista tehtyä
rosollia.
Nykyisenä yhä kiireisempänä aikana monet kuluttajat hankkivat
juuresherkut valmiina. Ainakin oma suosikkilaatikko kannattaa
ajan niin salliessa valmistaa itse. Asiantuntijoiden mukaan tänä
jouluna on syytä erityisesti kokeilla imellettyä perunalaatikkoa.
Näin siksi, että aurinkoisen kesän jälkeen perunalajikkeet ovat
parhaimmillaan laatikkoruokien ja imellytyksen kannalta.
Kotimaiset Kasvikset ry viettää itsenäisyyspäivän jälkeistä
viikkoa Jouluun juureksilla -teemaviikkona.
Tämän joulun
juuresherkuista on laatinut ruokaohjeita helsinkiläinen
keittiömestari Pekka Immonen.
Hän on loihtinut uusia
makunautintoja, mm. limettimarinoidut punajuuret pehmeän
juuston kanssa sekä sellerikastikkeen lämminsavustetun
joulukalan kera.
- Suomalaiset raaka-aineet voidaan hyvin yhdistää
kansainvälisen keittiön trendeihin, sanoo Immonen.
Täyteläinen sellerikastike lämminsavustetulle kalalle
- 300 g kuorittua juuriselleriä
- 3 rkl majoneesia
- 1 dl sellerin keitinlientä
- 2-3 rkl sitruunamehua
- 1/4 tl suolaa
- pippuria maun mukaan
- persiljaa koristeluun
Leikkaa selleri kuutioiksi. Keitä sellerikuutiot täysin kypsiksi
kannellisessa kattilassa. Keitinvettä saa olla vain sen verran,
että sellerikuutiot peittyvät.
Valuta sellerikuutiot hyvin ja jäähdytä.
Keitä liemi kokoon kunnes sitä on jäljellä 1 dl ja jäähdytä.
Soseuta sellerikuutiot, majoneesi ja keitinliemi yhdessä
tehosekoittimella hienoksi. Mausta sellerikastike
sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Ohenna kastike tarvittaessa ruokacremellä tai kermalla halutun
paksuiseksi.
Huom! Sellerikastike sopii sellaisenaan myös leivän päälle ja
kasvisruokien kastikkeeksi.
Marinoitua punajuurta ja limekastiketta
- 4-6 punajuurta
- 3/4 dl puristettua limehedelmän mehua tai limemehutiivistettä
- 1/2 dl ruokaöljyä
- 1/2 dl punajuurien keitinlientä
- 1 ruukku (kaneli)basilikaa
- 100-200 g mozzarellaa tai muuta pehmeää juustoa
Pese punajuuret huolellisesti. Keitä punajuuret kypsiksi ja
jäähdytä ne keitinliemessään.
Kuori punajuuret ja leikkaa ne 1 mm viipaleiksi. Yhdistä
marinadin aineet ja marinoi punajuuriviipaleita vähintään tunnin
ajan.
Tarjoa laakealla tarjoiluvadilla basilikanlehtien ja tuorejuuston
kera.
Halutessasi voit koristella annoksen vielä vaahdotetusta
kermasta ja limettimehusta tehdyllä kastikkeella. Kastike
maustetaan hivenellä suolaa ja jauhetulla valkopippurilla.
Jouluiset herkkusienet
- 250 g puhdistettuja herkkusieniä halkaistuna
- 2 rkl hienonnettua sipulia
- 2 rkl keitettyä porkkanaa pieninä kuutioina
- 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 1-2 rkl punaviinietikkaa
- 2 rkl hienonnettua persiljaa
- 1 1/2 rkl timjaminlehtiä hienonnettuna
- 1/4 tl suolaa
- 1/3 tl mustapippuria myllystä
Lisää halkaistut herkkusienet kiehuvaan veteen ja anna veden
kiehahtaa uudestaan. Kaada vesi pois ja jäähdytä herkkusienet.
Kypsennä sipuli tilkassa öljyä ja jäähdytä. Laita ryöpätyt
herkkusienet kulhoon ja sekoita joukkoon muut aineet. Anna
vetäytyä 10 minuuttia.
Tarjoa marinoidut herkkusienet sellaisenaan esimerkiksi kinkun
tai kalkkunan lisäkkeenä.
STT-IA
10.12.1999
Ajassa -sivulle
|