Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomalaisia juuresherkkuja joulupöytään



Joulu on tuossa tuoksinassa, mutta kotikeittiöissä ei vielä ole syytä paniikkiin. Kaiken ehtii tehdä ajallaan tai vaihtoehtoisesti hankkia valmiina.


Suomalaiseen jouluun kuuluvat perinteisesti kinkku, sinappi ja juurekset. Jouluaterioihin saadaan juureksilla väriä ja makua ja samalla ne keventävät juhla-ajan ruokalistaa.

- Tulisi joulu, että saisi yölläkin syödä, on vanha suomalainen sanonta. Juuresten kuidut ja vitamiinit ovatkin tosi tarpeeseen aikana, jolloin herkkupöydät notkuvat tarjottavaa.

Suosituimmasta juuresruoasta on turha kinastella. Yksi nauttii makeasta porkkanalaatikosta, toinen ei voi ajatellakaan joulua ilman lanttulaatikkoa tai punajuurista ja porkkanoista tehtyä rosollia.

Nykyisenä yhä kiireisempänä aikana monet kuluttajat hankkivat juuresherkut valmiina. Ainakin oma suosikkilaatikko kannattaa ajan niin salliessa valmistaa itse. Asiantuntijoiden mukaan tänä jouluna on syytä erityisesti kokeilla imellettyä perunalaatikkoa.

Näin siksi, että aurinkoisen kesän jälkeen perunalajikkeet ovat parhaimmillaan laatikkoruokien ja imellytyksen kannalta. Kotimaiset Kasvikset ry viettää itsenäisyyspäivän jälkeistä viikkoa Jouluun juureksilla -teemaviikkona.

Tämän joulun juuresherkuista on laatinut ruokaohjeita helsinkiläinen keittiömestari Pekka Immonen.

Hän on loihtinut uusia makunautintoja, mm. limettimarinoidut punajuuret pehmeän juuston kanssa sekä sellerikastikkeen lämminsavustetun joulukalan kera.

- Suomalaiset raaka-aineet voidaan hyvin yhdistää kansainvälisen keittiön trendeihin, sanoo Immonen.


Täyteläinen sellerikastike lämminsavustetulle kalalle

  • 300 g kuorittua juuriselleriä
  • 3 rkl majoneesia
  • 1 dl sellerin keitinlientä
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 1/4 tl suolaa
  • pippuria maun mukaan
  • persiljaa koristeluun

Leikkaa selleri kuutioiksi. Keitä sellerikuutiot täysin kypsiksi kannellisessa kattilassa. Keitinvettä saa olla vain sen verran, että sellerikuutiot peittyvät.

Valuta sellerikuutiot hyvin ja jäähdytä. Keitä liemi kokoon kunnes sitä on jäljellä 1 dl ja jäähdytä.

Soseuta sellerikuutiot, majoneesi ja keitinliemi yhdessä tehosekoittimella hienoksi. Mausta sellerikastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Ohenna kastike tarvittaessa ruokacremellä tai kermalla halutun paksuiseksi.

Huom! Sellerikastike sopii sellaisenaan myös leivän päälle ja kasvisruokien kastikkeeksi.


Marinoitua punajuurta ja limekastiketta

  • 4-6 punajuurta
  • 3/4 dl puristettua limehedelmän mehua tai limemehutiivistettä
  • 1/2 dl ruokaöljyä
  • 1/2 dl punajuurien keitinlientä
  • 1 ruukku (kaneli)basilikaa
  • 100-200 g mozzarellaa tai muuta pehmeää juustoa

Pese punajuuret huolellisesti. Keitä punajuuret kypsiksi ja jäähdytä ne keitinliemessään.

Kuori punajuuret ja leikkaa ne 1 mm viipaleiksi. Yhdistä marinadin aineet ja marinoi punajuuriviipaleita vähintään tunnin ajan.

Tarjoa laakealla tarjoiluvadilla basilikanlehtien ja tuorejuuston kera.

Halutessasi voit koristella annoksen vielä vaahdotetusta kermasta ja limettimehusta tehdyllä kastikkeella. Kastike maustetaan hivenellä suolaa ja jauhetulla valkopippurilla.


Jouluiset herkkusienet

  • 250 g puhdistettuja herkkusieniä halkaistuna
  • 2 rkl hienonnettua sipulia
  • 2 rkl keitettyä porkkanaa pieninä kuutioina
  • 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1-2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 rkl hienonnettua persiljaa
  • 1 1/2 rkl timjaminlehtiä hienonnettuna
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/3 tl mustapippuria myllystä

Lisää halkaistut herkkusienet kiehuvaan veteen ja anna veden kiehahtaa uudestaan. Kaada vesi pois ja jäähdytä herkkusienet.

Kypsennä sipuli tilkassa öljyä ja jäähdytä. Laita ryöpätyt herkkusienet kulhoon ja sekoita joukkoon muut aineet. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

Tarjoa marinoidut herkkusienet sellaisenaan esimerkiksi kinkun tai kalkkunan lisäkkeenä.

STT-IA
10.12.1999


Ajassa -sivulle