Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



BKT kasvoi viime vuonna 5,0 prosenttia

Tarkistettu bruttokansantuotteen määrä kasvoi viime vuonna 5,0 prosenttia edellisvuodesta. Vuonna 1997 BKT lisääntyi 6,3 prosenttia. Luvut ilmenevät Tilastokeskuksen tarkistetusta Kansantalouden tilinpidosta.

Viime kesänä julkaistujen tietojen mukaan kummankin vuoden kasvuksi arvioitiin 5,6 prosenttia. Muutokset aiheutuivat tilinpidossa tehdyistä uudistuksista erityisesti vakuutustoiminnan volyymilaskennassa.

Suomen bruttokansantuotteen (BKT) arvo oli viime vuonna 687 miljardia markkaa eli vajaat miljardi markkaa aiemmin arvioitua enemmän.

Bruttokansantulo (BKTL) oli vastaavana aikana 671 miljardia markkaa. Bruttokansantulo kuvaa kansantalouden tuloja ja bruttokansantuote tavaroiden ja palveluiden tuotannon arvoa.

Tilastokeskus on laatinut kansantalouden tilinpidon aikasarjat nyt vuodesta 1975 vuoteen 1998. Uudistus on osa EU-maiden uuden kansantalouden tilinpitojärjestelmän käyttöönottoa.

Merkittävimpiä menetelmällisiä tarkistuksia on tuoteverojen laskentaan liittyvä uudistus, joka perustuu EU:ssa tehtyyn asiantuntijatyöhön. Lisäksi on uudistettu vakuutustoiminnan volyymilaskelmat.


Ulkomainen osakeomistus 177,3 mrd euroa

Ulkomaisessa omistuksessa olevien suomalaisten osakkeiden arvo kasvoi marraskuussa 42,4 miljardia euroa. Suurin osa kasvusta tuli Nokian pörssikurssin hurjasta noususta.

Osakkeiden pörssiarvosta 64,1 prosenttia oli ulkomaisessa omistuksessa. Osuus kasvoi 3,5 prosenttiyksikköä lokakuusta. Kaikista osakkeista ulkomailla oli 33,1 prosenttia.

Ulkomaisen osakeomistuksen arvo nousi Arvopaperikeskuksen kuukausikatsauksen mukaan marraskuun lopussa 177,3 miljardiin euroon.

Lokakuun lopussa ulkomaisessa omistuksessa olevien osakkeiden markkina-arvo oli 134,9 miljardia euroa. Koko pörssin kapitalisaatio nousi marraskuussa 222,6 miljardista eurosta 276,8 miljardin euroon.

Nokian pörssiarvo kasvoi marraskuussa 132,1 miljardista eurosta 170,7 miljardiin euroon eli 38,6 miljardia euroa. Yhtiön osakkeista 80,8 prosenttia oli marraskuun lopussa ulkomaisessa omistuksessa, kun osuus lokakuun lopussa oli 79,9 prosenttia.

Toiseksi suurimman pörssiyhtiön Soneran markkina-arvo nousi marraskuussa 20,6 miljardista eurosta 29,6 miljardiin euroon. Samaan aikaan Soneran ulkomainen omistus kohosi 27,9 prosentista 28,6 prosenttiin. Raision osakkeista vajaat 2,3 prosenttia palasi marraskuussa Suomeen ja yhtiön ulkomainen omistus laski 44,8 prosenttiin.

Yhteensä 11 noteeratun suomalaisyrityksen osake-enemmistö oli marraskuun lopussa ulkomaisessa omistuksessa. Stora Enson osakkeista ulkomailla oli 70,0 prosenttia, UPM-Kymmenestä 59,2 prosenttia ja Amerista 52,4 prosenttia.


TJ Group kolminkertaistaa henkilöstönsä

Internet-konsultointia harjoittava TJ Group aikoo kasvattaa henkilökuntansa kolminkertaiseksi seuraavan kahden vuoden aikana. Yhtiön nykyinen 350 hengen henkilökunta suurenee tuhanteen.

Yhtiö aikoo yhdistää samalla paikkakunnalla sijaitsevia toimipisteitään koko Pohjoismaissa ja hakea niihin lisää henkilökuntaa. Yhdistäminen aloitetaan Jyväskylästä, johon perustetaan uusmediakeskus.


Syyskuussa vientiennätys

Viennin arvo kohosi syyskuussa uuteen kuukausiennätykseen ja ylitti ensimmäisen kerran 21 miljardin markan rajan.

Viennin arvo nousi tullihallituksen kuukausikatsauksen mukaan 21 437 miljoonaan markkaan, kun se vuotta aiemmin oli 19 929 miljoonaa markkaa.

Kauppataseen ylijäämä nousi syyskuussa 5 995 miljoonaan markkaan. Tammi-syyskuussa kauppataseen ylijäämä oli 38 679 miljoonaa markkaa, kun se vastaavaan aikaan vuosi sitten oli 43 962 miljoonaa markkaa.

Alkuvuoden viennin arvo jäi vielä neljä prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten ja oli 165 579 miljoonaa markkaa. Tuonnin arvo oli tammi-syyskuussa 126 968 miljoonaa markkaa. Syyskuussa tuonnin arvo kasvoi neljä prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Se oli 15 442 miljoonaa markkaa.

Viennin arvo oli syyskuussa vajaat sata miljoonaa markkaa ennakkotietoja suurempi. Tuonti jäi hivenen ennakkoarviota pienemmäksi. Viennin voimakas kasvu syyskuussa johtui osaksi syyskuuhun ajoittuneesta alustoimituksesta, mutta myös useimpien muiden toimialojen viennissä oli kasvua.

Tammi-syyskuussa vain sähköteknisen teollisuuden vienti kasvoi viime vuoteen verrattuna.


Suomen Pankki korotti kasvuennustetta

Myös Suomen Pankki on korottanut arviotaan Suomen talouskasvusta. Pankki ennustaa Euro & talous -lehdessä, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa vuosina 1999-2001 noin 4 prosenttia vuosittain.

Inflaatiovauhdin Suomen Pankki odottaa lähivuosina nopeutuvan runsaaseen kahteen prosenttiin. Tämä johtuu tuontihintojen kohoamisesta ja yksikkötyökustannusten nousun kiihtymisestä.

Sekä viennin että tuonnin odotetaan ensi ja sitä seuraavan vuoden aikana elpyvän vientimarkkinoiden kasvua vastaavasti eli noin 6-7 prosentin vuosivauhtiin.

Suotuisaa kehitystä uhkaavat pankin näkemyksen mukaan nyt lähinnä kotimaiset tekijät. Ne tulevat työmarkkinoilta, asuntojen luottomarkkinoilta sekä julkisesta taloudesta, pankki arvioi.

Koska asuntojen hintojen nousu jatkuu melko ripeänä ja kotitalouksien luotonottohalukkuus pysyy voimakkaana, kotitalouksien säästämisasteen ennustetaan laskevan noin kahteen prosenttiin.


Kulutusluotot lisääntyneet

Kulutusluottojen määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä nopeimmin verrattuna muihin luottoihin, lamasta huolimatta.

Kulutusluottojen määrä on viime vuosikymmenen alusta kolminkertaistunut siinä kun asuntoluotot ovat kaksinkertaistuneet ja elinkeino- sekä opintolainat pysyneet paikallaan.

Vesa Muttilainen Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta kertoo, että myös kulutusluottojen maksuongelmat ovat lisääntyneet. Tämä näkyy esimerkiksi luottokorttiveloissa, joissa häiriöiden kasvu on ylittänyt käytön kasvun parina viime vuonna.

- Luottokortit ovat herkkä mittari, jotka reagoivat talouden muutoksiin etunenässä. Vuonna 1998 alkoi olla merkkejä uuden aallon velkaongelmasta.

Kulutusluottojen osuus kaikista veloista ei ole markkamääräisesti korkea.
- Ne ovat kuitenkin vaarallisia, koska niiden vakuudet eivät ole kovin vahvat, jos ongelmia tulee.


Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 6 prosenttia kesä-elokuussa

Rakennusyritysten liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan elokuussa päättyneellä kolmen kuukauden ajanjaksolla 6 prosenttia suurempi vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Talonrakentamisen liikevaihto lisääntyi 7 prosenttia ja maa- ja vesirakentamisen 4 prosenttia. Viime vuoden kesä-elokuussa rakennusyritysten liikevaihto oli 16 prosenttia suurempi kuin vuonna 1997 vastaavana ajanjaksona.

Rakennusyritysten maksama palkkasumma oli elokuussa päättyneellä kolmen kuukauden ajanjaksolla 12 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Talonrakennusalan palkkasumma kasvoi nopeammin kuin maa- ja vesirakennusalan. Viime vuoden kesä-elokuussa rakennusyritysten palkkasumma oli 13 prosenttia suurempi kuin vuonna 1997 vastaavana ajanjaksona.


Soneralle oikeus amerikkalaiseen 3DES-salaustekniikkaan

Sonera kertoi tiistaina saaneensa ensimmäisenä ei-amerikkalaisena teleoperaattorina luvan vahvan amerikkalaisen 3DES-salaustekniikan käyttöön palveluliiketoiminnassaan Yhdysvaltain ulkopuolella.

Tähän saakka amerikkalaisten vahvojen salausteknologioiden vienti maan ulkopuolelle on ollut kiellettyä. Sonera haki salaustekniikan vientiluvan yhdessä Nokia Networksin kanssa.

Sonera aikoo ryhtyä tarjoamaan 3DES-salausta hyödyntäviä tietoturvapalveluja kaupallisesti ensi vuoden alkuneljänneksellä. Niitä markkinoidaan kansainvälisille yrityksille, jotka haluavat ottaa turvallisesti käyttöön Internetin tarjoamia uusia tiedonsiirtomahdollisuuksia.


Sanitecilla 97,8 prosenttia Sphinx Gustavsbergin osakkeista

Metra-konserniin kuuluva kylpyhuonekalusteita valmistava Sanitec on saanut haltuunsa 97,8 prosenttia hollantilaisen Sphinx Gustavsbergin osakkeista, minkä seurauksena Sphinxin omistus siirtyy Sanitecille.

Sanitecin tiistaisen tiedotteen mukaan lähes kaikki osakkaat hyväksyivät sen julkisen ostotarjouksen, joka oli 13 euroa osakkeelta. Ostotarjous päättyi maanantaina.

EU:n kilpailuviranomaiset hyväksyivät viime viikolla yrityskaupan sillä ehdolla, että Sanitec luopuu Gustavsbergista.


SysOpen ostaa Dycomin

Tietotekniikkaan erikoistunut Sysopen hankkii omistukseensa espoolaisen Dycom Oy:n koko osakekannan. Asiakaskohtaisten tietojärjestelmien rakentamiseen erikoistuneen Dycomin asiakkaat ovat pääasiassa telekommunikaatio-, matkailu- ja rahoitusalan suuryrityksiä.

Sysopenin tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan kauppa toteutetaan osakevaihtona, jossa Dycomin omistajille merkittäväksi 5,9 prosenttia Sysopen uusia osakkeita.

SysOpenin mukaan nyt solmittu kauppa lisää sen palvelukykyä erityisesti telekommunikaatioalalla, mutta myös muissa korkeatasoista teknistä osaamista vaativissa ympäristöissä.

Dycomin arvioitu liikevaihto tilikaudella 1999 on 9,4 miljoonaa markkaa ja arvioitu liikevoitto on 1,9 miljoonaa markkaa. Työntekijöitä yrityksessä on 21.

Koonnut: IA
10.12.1999


Talous-sivulle