Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pietarin vaalikampanja poiki skandaaleja ja oikeusjuttuja



Pietarin vaalikamppailun viimeistä viikkoa kuumensi tieto kuvernöörinvaalien jokseenkin varmasta peruuntumisesta sen jälkeen kun Venäjän korkein oikeus totesi vaalien ajankohtaa koskeneen päätöksen syntyneen laittomasti paikallisparlamentissa.


Alunperin pietarilaisten piti äänestää ensi viikonloppuna sekä Venäjän alahuoneen duuman vaaleissa että kaupungin kuvernööristä. Pietarin keskusvaalikomission odotettiin tekevän lopullisen päätöksen kuvernöörinvaalien peruuttamisesta tiistai-iltana.

Ärtyneet kuvernööri Vladimir Jakovlevin uudelleenvalinnan kannattajat järjestivät alkuviikosta katukokouksia, ja häntä tukeneet kansalaisjärjestöt suomivat oikeuden päätöstä mm. poliittiseksi ajojahdiksi.

Jakovlevin povattiin varmistavan uudelleenvalintansa aikaistetuissa vaaleissa suuren äänisaalin turvin. Hänen virkakautensa aikana kaupungin talous on kohentunut roimasti, ja mm. palkka- ja eläkerästit on saatu kuriin.

Kuvernöörinvaalikahakan varjoon näytti jäävän duumanvaalikamppailu. Tiistaisten tietojen mukaan kaikkiaan 111 ehdokasta on ehdolla kahdeksassa kaupungin vaalipiirissä, joista kustakin suurimman äärisaaliin korjannut ehdokas nousee duumaan.

Venäjän parlamentin alahuoneen duuman 450 edustajasta puolet valitaan paikallisista vaalipiireistä, ja puolet valtakunnallisilta vaaliliittojen tai puolueiden listoilta, joilla on niinikään runsaasti pietarilaisnimiä.

Pietarin duuman vaalikamppailuun osallistuvista poliitikoista nimekkäimpiä ovat murhatun naiskansanedustaja Galina Starovoitovan vaalipiirissä ehdolle asettunut ex-pääministeri Sergei Stepashin ja Oikeistovoimien liiton johtotroikkaan kuuluva naiskansanedustaja ja ex-ministeri Irina Hakamada.

Väistyvän duuman puhemies Gennadi Seleznjov vetäytyi vaalitaistelusta Pietarista, kun hänen vastaehdokkaakseen ilmestyi Jablokon kanssa liittoutunut Stepashin.

Mielipidemittausten mukaan puolueista ja vaaliliitoista eniten pietarilaisääniä olisivat duuman vaaleissa saamassa Isänmaa-Koko Venäjä -rintama, jonka keulakuviin Jakovlev kuuluu, Grigori Javlinskin johtama Jabloko sekä kommunistit.

Suositun Jakovlevin vanavedessä Isämaa-Koko Venäjä on noussut useimman kyselyn keulaan.

Pietarin Jablokon johtaja Igor Artjemev arvelikin hiljattain puolueensa menettävän asemiaan tulevissa vaaleissa, vaikka Pietaria on pidetty perinteisesti Venäjän liberaalien voimien linnakkeena.

Jablokon mainetta on monen kaupunkilaisen silmissä tahrannut vuoden verran paikallisparlamentissa jatkunut kädenvääntö, kun Jakovlevin vastaiseen oppositioon kuuluvat Jablokon edustajat ovat mm. istuntoja boikotoimalla yrittäneet ohjata päätöksiä haluamaansa suuntaan.

Vaalikampanjaväen seassa kaupungin metroasemilla ja kaduilla kiersikin alkuviikosta tiuhaan aktivisteja, jotka keräävät nimiä aloitteeseen, jossa vaaditaan Pietarin paikallisparlamentin hajoittamista koskevan kansanäänestyksen järjestämistä.


Syytteet lentelevät

Ehdokkaiden ohjelmajulistukset näyttävät jääneen välillä taka-alalle, kun äänestäjien eteen on viestimien kautta vyörynyt skandaali toisensa jälkeen.

- Tämä vaalikampanja on vielä likaisempi, kuin vuosi sitten pidettyjen (paikallis)vaalien kampanja, Artemejev arvioi.

Korkeimpaan oikeuteen yltäneen kuvernöörinvaalikiistan ohessa tuomarit ovat joutuneet ottamaan kantaan useaan vaalien tiimoilta poikineeseen oikeusjuttuun.

Kuvernöörikisasta diskattu ehdokas haastoi tuloksetta oikeuteen koko kaupungin keskusvaalikomission vaatien sen erottamista.

Pietarin syyttäjänvirasto on puolestaan vaatinut Venäjän korkeinta oikeutta kumoamaan kaupunginoikeuden päätöksen siitä, että usean palkkamurhan järjestämisestä epäilty paikallisparlamentin jäsen Juri Shutov voi olla ehdolla duuman vaaleissa.

Aiemmin keskusvaalikomissio pudotti listoilta entisen neuvostojohtajan Mihail Gorbatshovin murhaa yrittäneen miehen.

Jakovlevin vastaiseen oppositioon kuuluva Jabloko on syyttänyt kaupungin viranomaisia vaalityöntekijöidensä laittomista pidätyksistä, ja epäillyt muutama viikko sitten vaalipäämajassa sattunutta tulipaloa tuhopoltoksi.

Jakovlevin esikunta on puolestaan joutunut kiistämään valtakunnallisten tv-kanavien vihjauksia, joiden mukaan myös duuman vaaleihin Isänmaa-Koko Venäjän valtakunnallisella listalla osallistuva kuvernööri tai tämän lähipiiri pitäisi yhteyttä rikollispomoihin.

Äänestäjät ovat siinä sivussa joutuneet keräilemään postilaatikoistaan kaikenlaisia panettelulappuja ja valekutsuja milloin minkin ehdokkaan muka järjestämään ruokatarjoiluun tai huvitilaisuuteen.

Kaupungin miliisi on valmistautunut pitkään turvaamaan vaalien häiriöttömän sujumisen. Tuhansia miliisejä ja toistakymmentä pommikoiraryhmää on ensi viikonloppuna lähtövalmiudessa, ja miliisien avuksi on vaalipäiväksi värvätty myös sotilaita.

STT-IA
14.12.1999


Ulkomaat -sivulle