Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Jäsenneuvottelut aloitetaan kuuden uuden maan kanssa

EU harppasi kohti suurunionia



Euroopan unioni teki kauaskantoisen päätöksen Helsingin huippukokouksessa. Unioni aloittaa odotetusti liittymisneuvottelut kuuden uuden maan kanssa ensi vuoden helmikuusta lähtien.


Päätös merkitsee sitä, että unioni neuvottelee jäsenyydestä 12 maan kanssa. Jäsenmaiden päämiehet eivät sen sijaan päättäneet siitä, milloin ensimmäiset uudet jäsenmaat voisivat liittyä yhteisöön.

Laajenemisesta vastaavan EU-komissaari Günther Verheugenin mukaan unioni on valmis kutsumaan uusia jäseniä vuoden 2002 loppuun mennessä, mikäli neuvottelut olisi saatu yksittäisen maan osalta päätökseen.

Liittymisneuvotteluihin perjantaina kutsutut maat ovat Latvia, Liettua, Bulgaria, Slovakia, Romania ja Malta. Kuusikko hyväksyttiin jäsenehdokkaaksi Luxemburgissa 1997.

Tuolloin ne muodostivat ns. toisen aallon, joka jäi odottamaan kun samaan aikaan neuvottelut avattiin Kyproksen, Puolan, Slovenian, Tshekin, Unkarin ja Viron kanssa.

EU-komissio vaati lokakuussa erityisvarauksia Bulgarian ja Romanian osalta, mutta nyt maita kohdellaan kuten muitakin ehdokkaita. Komissio puuttui raportissaan mm. Bulgarian Kozlodujin ydinvoimalan sulkemisen aikatauluun ja Romanian orpolasten kohteluun.

Komissio huomautti myös puutteista Bulgarian ja Romanian taloudellisessa tilanteessa, mutta Verheugenin mukaan edistymisestä tulee raportti kevään aikana.

Vuoroaan odottaneille kuudelle maalle haluttiin komissaari Verheugenin mukaan antaa selkeä toivonkipinä ja samalla vahvistaa maiden hallitusten pyrkimyksiä uudistusprosessissa.
- On vaikeampi jatkaa uudistuksia ilman selkeää päämäärää, Verheugen totesi.

Verheugen sanoo, että toisen aallon mailla on nyt mahdollisuus ottaa kiinni ensin aloittaneita. Toisaalta uusi tilanne ei merkitse myöskään viiveitä ensimmäiselle kuudelle.

Verheugen muistuttaa, että vaikeimmat neuvottelujen osa-alueet, joihin sisältyy mm. maatalous, ovat vasta edessäpäin.

Neuvottelut etenevät jokaisen ehdokkaan osalta erikseen edistymisen ja ansioiden mukaan.
- Maissa tarvitaan nyt voimakasta kansallista konsensusta, hän totesi.

Verheugen myönsi kahteen aaltoon jakamisen hidastaneen esimerkiksi Slovakian etenemistä kohti EU:ta, mutta hän totesi maan menettäneen pari vuotta epävakaan poliittiseen tilanteen takia.

Verheugen huomautti Euroopan poliittisen tilanteen muuttuneen 1997 jälkeen.
- Laajeneminen on paras keino taata rauha, Verheugen arvioi.

STT-IA
10.12.1999


Politiikka -sivulle