Aho on populisti, arvioi The Economist



Arvostettu ja laajalevikkinen The Economist arvioi tuoreimmassa numerossaan Suomen vaalitilannetta enteilevästi otsikolla "Sauli Niinistö, on Europe´s edge".


Sen sijaan oppositiojohtaja, ex-pääministeri Esko Aholle ei maamme nykyhallituksen talouspolitiikkaa ja EU-toimintaa vuolaasti ylistävässä artikkelissa heru sympatiaa.

Aho arvioidaan "helposti kiihottuvaksi - joskaan ei kovin kiihottavaksi - populistiksi". Keskustapuolueen luonnehdinta kuitataan toteamalla, että se on "Suomen euroskeptikkojen koti".

The Economistin mukaan Ahon on vaikea löytää vahvoja argumentteja sitä tapaa vastaan, jolla maata on viime vuosina johdettu.
- Työttömyys on laskenut jyrkästi. Korot ovat, kiitos EMU-jäsenyyden, kaikkien aikojen pohjalukemissa, lehti kirjoittaa.

Niinistön suosio on huomattu

Kolmen pääministerikandidaatin kilpailussa istuva pääministeri Paavo Lipponen nähdään äänestäjien kannalta turvallisena valintana ja Sauli Niinistö coolina teknokraattina. Ominaisuus, joka lehden mukaan miellyttää suomalaisia.

Siinä missä puolueet ovat mielipidemittauksissa olleet tasaväkisiä huomaa The Economist Niinistön nauttivan kansansuosiota, joka on aivan omaaluokkaansa kahteen kilpailijaansa nähden. Niinistön suosion syiksi lehtiarvelee hänen tyyliään ja suoruuttaan.

Suomen menestys EU:ssa "yliluonnollista"

Lehti toteaa myös, että Suomen kesällä alkava EU-puheenjohtajuus on kova haaste maamme uudelle hallitukselle.

- Suomalaisilla on lisäksi suuri maine säilytettävänä. Liityttyään EU:n jäseneksi 1995, ja vaikka tulevatkin aivan sen etäisimmästä nurkasta, he ovat osoittaneet sen toiminnan lähes yliluonnollista hallitsemista.

- Monet mainitsevat heidät esimerkkinä siitä, kuinka pienen maan tulisi toimia EU:n instituutioissa: ei saarnaajana kuten ruotsalaiset, ei vaikeina kuten tanskalaiset, ei ylikunnianhimoisina kuten itävaltalaiset, vaan ennemminkin vaatimattomina ja tarkoituksenmukaisina, vastaamalla periaatteellisuuteen suhteellisuuden tajulla, The Economist hehkuttaa.

Niinistöllä tiukka linja EU:ssa

The Economist toteaa Suomesta tulevan ensimmäinen yhteisvaluutan syntymisen jälkeinen pieni puheenjohtajamaa. Se voi lehden mukaan johtaa myös erikoisiin tilanteisiin, sillä puheenjohtajamaan tehtävänä on edustaa euro-aluetta kansainvälisillä foorumeilla.

Amerikkalaiset ovat jo ilmoittaneet, ettei esimerkiksi EU:n komissio ole tervetullut rikkaiden maiden G7 -kokouksiin, sillä Euroopalla on jo siellä tarpeeksi edustajia. The Economist kysyykin, käykö pienelle Suomellekin näin?

- Tuohon kysymykseen Niinistöllä on yllättävän tiukka vastaus. Hänen mielestään EU:n pitäisi uhata G7 -kokousten boikotilla, jos se ei saa itse päättää omasta edustuksestaan siellä, lehti kertoo.

Lehti toteaa Agenda 2000 -neuvottelujen olevan Suomelle tärkeitä ja, että täällä toivotaan niiden ratkeamista ennen omaa EU-puheenjohtajuuttamme. Jos näin ei käy on ainakin luonto suomalaisten puolella.

- Kun talvi tulee Suomen pohjoiseen, katoaa aurinko kevääksi asti. Riitelevät ministerit voitaisiin lähettää sinne äärimmäisiin koko yön neuvotteluihin, The Economist päättää kirjoituksensa.

JA
16.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE