Lipponen: Agenda tärkein - Liikasella hallituksen täysi luottamus



Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mielestä EU:n komission eron jälkeenkin tärkeintä on, että ensi viikolla Berliinissä pidettävän EU:n ylimääräisen huippukokouksen menestys voidaan turvata.


Agenda 2000 -uudistuspaketti on siis saatava päätökseen. Suomen hallituksella on Lipposen mukaan täysi luottamus komission suomalaisjäseneen Erkki Liikaseen.

Lipponen oli tiistaina yhteydessä EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Saksan liittokansleriin Gerhard Schröderiin komission eron tiimoilta. Berliinin kokouksen menestyksestä Lipponen ja Schröder olivat yhtä mieltä.

- Unionin toimintakyky on kaiken kaikkiaan turvattava. Berliinin jälkeen on mahdollisuus keskustella yhteistyössä europarlamentin kanssa ja päättää siitä, miten uuden komission valinta voi tapahtua, jos siihen on tarvetta, hän korosti.

Joka tapauksessa tilanne on Lipposen näkemyksen mukaan vakava kaikille jäsenmaille. Suomelle tilanne on vakava jo senkin vuoksi, että Suomen pitäisi valmistautua puheenjohtajakauteen kuluvan vuoden puolivälistä.

- Nyt on hyvin tärkeää, että olemme tiiviissä yhteistyössä puheenjohtajamaan Saksan kanssa ja muiden jäsenmaiden kanssa. Näin voidaan saada aikaan ne ratkaisut, joita aikataulun mukaan pitäisi tehdä Berliinissä ensi viikolla EU:n maatalous- ja rakennepolitiikasta sekä unionin rahoituksesta, hän tiivisti.

Komissio osoitti vastuuntuntoa

Tärkeää Lipposen mielestä on, että yhteistyö komission instituutioiden kesken säilyy hyvänä ja että komissiota tuetaan myös siinä työssä, jota se tekee uudistaakseen EU:n työskentelytapoja. Se on välttämätöntä, jotta luottamus komissioon ja unioniin voidaan palauttaa.

Suomi on Lipposen mukaan valmis tukemaan Saksan ehdotusta, että nykyinen komissio voisi jatkaa "toimitusministeristönä", kunnes eurovaalit on kesäkuussa pidetty. Välttämätöntä kuitenkin on, että tästä asiasta keskustellaan Euroopan parlamentin kanssa, jotta ratkaisut voidaan tehdä yhteisymmärryksessä.

Lipponen toisti, että erolla komissio osoitti vastuuntuntoa. Hän sanoi jo aamupäivällä olevan tärkeää, että komissio on ottanut sille kuuluvan vastuun väärinkäytösepäilyjä koskevan selvityksen johdosta.

- Hallintokulttuuria on uudistettava niin, että väärinkäytöksiltä voidaan välttyä ja niihin puututaan tehokkaasti, hän korosti.

Komissiolla on Lipposen mielestä oikeus odottaa neuvoston ja Euroopan parlamentin tukea työssään hallinnon uudistamiseksi ja avoimuuden lisäämiseksi. Hän muistutti, että vastuu uudistuksista kuuluu kaikille unionin instituutioille.

Lipponen muistutti, että Suomella on ollut hyvä yhteistyö komission kanssa. Se on näkynyt mm. siinä, että maatalousratkaisu Agendassa on Suomelle myönteinen.

Romano Prodista seuraava puheenjohtaja?

Tilaisuudessa käsiteltiin myös seuraavan komission puheenjohtajakysymystä. Lipponen ei halunnut kovin paljoa tilannetta kommentoita.

Hän sanoi toivovansa, että ylipäänsä löytyy se rohkea - mies tai nainen - joka on valmis puheenjohtajan tehtäviin tarttumaan. Hän myönsi, että useita nimiä on ollut esillä.

Lipponen toi oma-aloitteisesti esiin Italian entisen pääministerin Romano Prodin nimen. Tosin hän ei ole Prodilta itseltään tarkastanut, onko tämä käytettävissä.

Prodin tiedetään joka tapauksessa olevan valmis komission johtoon. Hän sanoi taannoin radiohaastattelussa, ettei panisi vastaan, jos hänelle tarjottaisiin puheenjohtajuutta.

Puheenjohtajuus olisi hänen mielestään suuri kunnia sekä hänelle itselleen että Italialle. Prodi johti Italian keskusta-vasemmistolaista hallitusta viime vuoden lokakuuhun asti. Hänellä on läheiset suhteet mm. Lipposeen.

EU-tehtäviin Prodi tähtää joka tapauksessa: hän on ehdolla kesäkuun europarlamenttivaaleissa Oliivipuu-ryhmän ehdokkaana.

STT-IA
16.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE