Palkansaajakeskusjärjestöt: Työllisyys ja työelämän perusoikeudet esille Suomen puheenjohtajuuskaudella



Suomalaiset palkansaajajärjestöt nostavat työllisyyden edistämisen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ykköstavoitteeksi. Suomen olisi panostettava myös työelämän perusoikeuksien vahvistamiseen unionin tasolla.


SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajat Lauri Ihalainen (SDP), Esa Swanljung (SDP) ja Mikko Viitasalo (kok) luovuttivat yhteisen tavoiteohjelmansa pääministeri Paavo Lipposelle (SDP) keskiviikkona.

Järjestöt muistuttavat, että työllisyyspolitiikka kuuluu entistä selkeämmin EU:n toimivaltaan, kun Amsterdamin sopimus tulee keväällä voimaan.

Helsingissä joulukuussa pidettävässä huippukokouksessa nousevat esille mm. työllisyyspolitiikan suuntaviivat. Talous- ja rahaliiton EMU:n vaikutuksista talouskehitykseen ja työllisyyteen on tuolloin kertynyt vajaan vuoden kokemukset.

Järjestöt vaativat Suomea toimimaan aktiivisesti EU:n työoikeuden kehittämisessä. Suomen kaudella olisi hyvät mahdollisuudet edistää työelämän perusoikeuksia, koska uusi hallitusten välinen konferenssi käynnistettäneen ensi kesänä.

Loppuvuodesta tulevat myös esille tiedottamista ja kuulemista kansallisella tasolla koskevan direktiivin valmistelut ja monikansallisia yritysneuvostoja edellyttävän direktiivin uudistaminen.

Valtaosa hakijamaiden palkansaajista vailla työehtosopimusten suojaa

SAK:n, STTK:n ja Akavan mielestä EU:n laajenemisen ehtona on oltava hakijamaiden työmarkkinalainsäädännön ja -käytännön eurooppalaistuminen. Työvoiman vapaasta liikkuvuudesta aiheutuvia ongelmia olisi lievennettävä riittävillä ylimenokausilla.

Valtaosa hakijamaiden palkansaajista on vailla työehtosopimusten antamaa kollektiivista suojaa, kun EU-maissa kolme neljäsosaa palkansaajista on TES-järjestelmän piirissä.

Palkansaajajärjestöjen eurooppalainen kattojärjestö Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY kokoontuu Helsingissä kesä-heinäkuun vaiheessa eli juuri Saksan luovuttaessa EU-puheenjohtajuuden Suomelle. Ay-johtajat linjaavat konferenssissa yhteiset tavoitteensa seuraavalle nelivuotiskaudelle.

STT-IA
12.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE