Vaali-ilkiöt aiheuttavat puolueille ylimääräistä työtä

Joka päivä on juliste uus



Puolueiden vaalijulisteet houkuttelevat taas tihulaisia. Vaalien talkootyöläisiä ilkivalta ei ihastuta, sillä potkitut, tuhritut ja revityt julisteet tietävät ylimääräistä työtä. Näin ainakin, mikäli palvelua ei ole ostettu mainostoimistolta.


Helsingissä kolme suurinta puoluetta ovat varautuneet yhteensä noin parinsadan julisteen tuhoutumiseen. Näillä näkymin määrä riittää, koska ensimmäisen viikon perusteella demareiden, kokoomuksen ja keskustan julisteita on tuhottu vasta parin päivävauhtia.

Julisteiden lisäksi myös itse telineitä rikotaan: tähän mennessä yli kymmenen julistejunaa on jouduttu kyhäämään uudestaan kasaan.

Helsingissä telineiden kunnosta huolehtii yksityinen yritys, kaupungin tehtäväksi jää tuhojen tarkkailu ja ilmoittaminen.

Pääkaupungissa puolueiden käyttöön on annettu 214 ulkomainospaikkaa. Kussakin 20-paikkaisessa telineessä on yksi paikka jokaiselle puolueelle. Lumen aiheuttamista pystytysvaikeuksista huolimatta telineitä on yhtä paljon kuin viime vaaleissakin.

Julistepaikat ovat puolueille ilmaisia, mutta kaupungille ja veronmaksajille telinerumba aiheuttaa 400 000 markan kustannuksen. Tyhjiksi jääneisiin koloihin kaupunki ripustaa ensimmäistä kertaa äänestämisaktiivisuutta nostattavilla julisteilla.

Keskusta tuhojen suosikkikohde

Keskimääräistä enemmän tihulaisia on liikkeellä viikonloppuisin. Tuholaiset eivät keskitä voimiaan.
- Kaikki puolueet ovat ilkivallan tekijöiden suosiossa. On paljon ihmisiä, jotka ovat hyvin jyrkästi eri mieltä puolueista, vakuuttaa Helsingin kaupungin kiinteistöviraston toimistopäällikkö Tapio Sademies.

Eniten vahinkoa tehdään ydinkeskustan alueella. Helsingin kokoomuspiirin vaalipäällikkö Mikko Kortelainen mainitsee pahoiksi paikoiksi myös keskustan tuntumassa olevan Sörnäisen, Hakaniemen ja Kallion.

Sademiehen mukaan eduskuntavaalit kuuluvat kunnallisvaalien tapaan eniten aggressioita aiheuttaviin. Presidentin- ja EU-vaaleissa reaktiot ovat laimeampia.

- Ehkä kansanedustaja- ja kunnallisvaaliehdokkaat koetaan niin läheisiksi, että niitä halutaan sörkkiä, hän epäilee.

Suurinta harmia ilkivallasta koituu ylimääräisen työnä, ei niinkään rahana. Sosialidemokraattien vaalityöntekijän Amos Hasanin mukaan suurin haitta on se, mikäli ääni ei löydä perille. Hänen mukaansa tihutyö on "yksi pahimmista demokratian vastaisista teoista."

- Jokaisella pitää olla oikeus näyttää omat ehdokkaansa, olivatpa ihmiset niistä mitä mieltä tahansa.

- Julisteet ovat pysyviä, kaikille tarkoitettuja, perinteisiä välineitä. Ne ovat tasavertaisia pienimmistä suurimpaan puolueeseen. Niille, joilla ei ole suurta budjettia mainostaa paikallisesti, taulut ovat erityisen tärkeitä. Niin meillekin, Hasan sanoo.

Töhriminen on rikos

Julisteiden riipiminen ja sotkeminen on rikos. Ylikomisario Olli Yliskosken mukaan mitenkään silmiinpistävästi ei tuhotöistä kuitenkaan joudu vastaamaan.

Kiinni jäädessään kyseessä on lievä vahingonteko, josta rapsahtaa hänen mukaansa sakkoa, yleensä 10-20 päiväsakon verran. Noin 9 000 markan tuloilla päiväsakon hinnaksi tulisi satanen.
- Tuloton alle 18-vuotias selviää kahdellasadalla, ylikomisario laskee.

STT-IA
12.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE