Puhemiehet ylistivät uutta perustuslakia

Ahtisaari: Kansalaisten luottamus politiikkaan palautettava



Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kuuluttaa luottamuksen palauttamista poliittiseen päätöksentekoon. Presidentin mielestä tyytymättömyys saattaa ajan mittaan myrkyttää yhteiskunnan ilmapiirin. Se voi purkautua muita reittejä pitkin, elleivät kansalaiset koe voivansa vaikuttaa yhteisiin asioihin.


Vaalikauden päättäjäisissä tiistaina eduskunnassa puhunut Ahtisaari piti huolestuttavana sitä, että nyt hyvinä aikoina itsekkyys ja muista piittaamattomuus näyttää lisääntyneen.

Hän huomautti, että pitkällä aikavälillä menestyvän yhteiskunnan tärkeimpiä tunnusmerkkejä on huolehtiminen myös vähempiosaisista ihmisistä ja hitaammin kehittyvistä alueista.

Myös yritykset, jotka pitävät huolta kaikista työntekijöistään, menestyvät presidentin mielestä lopulta parhaiten.

Ahtisaari piti arvokeskustelua toimivan kansanvallan edellytyksenä. Vaihtoehtojen esittäminen on vaalityötä tekevien puolueiden ja ehdokkaiden tehtävä.

Äänestämättä jättäminen on Ahtisaaren mukaan joillekin tietoinen protesti. Se on kuitenkin hänen mielestään hedelmätön ja tehoton keino.

Presidentti Ahtisaari ei puuttunut vaalikauden päätöspuheessaan EU:n komission eroon. Hän piti kuitenkin välttämättömänä, että Euroopan unioni ja sen instituutiot nauttivat kansalaisten täyttä luottamusta.

Ahtisaari ei myöskään kommentoinut perustuslakiuudistuksen sisältöä. Hän tyytyi ainoastaan toteamaan, että sen käsittely siirtyy uudelle eduskunnalle.

EU-sopeutuminen sujunut hyvin

Taakse jäänyt neljän vuoden jakso oli ensimmäinen kokonainen vaalikausi, jonka aikana Suomi oli EU:n jäsen.

- Jäsenyyden alkuvaihe on ohi. Sopeutuminen yhteiseen eurooppalaiseen päätöksentekoon ja sen kautta vaikuttamiseen on sujunut hyvin kaikkien valtioelinten osalta, presidentti painotti.

Ahtisaari luonnehti tätä kehitystä suureksi haasteeksi. EU-päätöksenteko ei ole hänen mukaansa pienelle piirille kuuluvaa salatiedettä, vaan hyvin käytännöllinen tapa parantaa suomalaisten hyvinvointia eurooppalaisessa yhteistyössä.

Presidentti muistutti viime vuosien olleen maataloudelle ja maaseudulle vaativan sopeutumisen aikaa. Hän piti valitettavana elintarviketeollisuuden näkymien heikentymistä.

- On tärkeää, että hallitus on sitoutunut täysiin korvauksiin maataloudelle Agenda 2000:ssa tehtävistä leikkauksista. Annan suuren arvon sille, että kansallinen yksimielisyys maatalouden ja elävän maaseudun tulevaisuuden turvaamiseksi on vahvistunut.

Ahtisaari puuttui myös Venäjän kehitykseen toimivaksi valtioksi. Se vie aikaa, eikä ole riskitöntä. Syvästä kriisitä selviäminen vaatii hänen mukaansa sekä ulkopuolista apua että monia kipeitä ratkaisuja venäläisiltä itseltään.

Huumehoitoa tehostettava

Presidentin puheessa käsiteltiin lisäksi sisäistä turvallisuutta. Ahtisaari piti sen tärkeimpänä tekijänä yhteiskunnan tervettä perustaa.

Hän huomautti rikollisuuden muuttuneen tällä vuosikymmenellä. Väkivaltarikoksiin syyllistyvät entistä useammin nuoret, jotka syrjäytyvät muusta yhteiskunnasta. Entistä suuremmassa osassa omaisuusrikoksista on tavoitteena saada rahaa päivittäistä huumeannosta varten.

Ahtisaaren mielestä pelkästään valvonnan ja rangaistuksen tiukentaminen olisi pelkkää oireiden hoitoa. On puututtava itse syihin.
- Vankila ei ole paikka, jossa nuorten ongelmia ensisijaisesti ratkaistaan. Syrjäytymisuhan alla olevien asemaa on parannettava konkreettisin toimenpitein.

- Huumausaineista riippuvaisten avohoitoa ja kuntouttamista takaisin osaksi muuta yhteiskuntaa on huomattavasti tehostettava, presidentti Ahtisaari painotti.

Puhemiehet ylistivät uutta perustuslakia

Puhemies Riitta Uosukainen (kok.) ja varapuhemies Mikko Pesälä (kesk.) olivat yhtä mieltä siitä, mikä on kuluneen vaalikauden merkittävin ja kauaskantoisin ratkaisu. Molemmat nostivat vaalikauden päättäjäistilaisuudessa tiistaina ykkössijalle uuden perustuslain.

Eduskunta hyväksyi pitkään valmistellun uudistuksen aivan kauden lopulla lähes yksimielisesti. Lepäämään jäänyt laki on hyväksyttävä vielä kertaalleen vaalien jälkeisessä eduskunnassa.

Uosukainen kiitteli, että hallituksen esitys käsiteltiin eduskunnassa "perusteellisesti ja parasta mahdollista muotoa hakien". Uosukaisen mielestä uusi perustuslaki "kirkastaa parlamentarismia".

Pesälän mukaan uudella lailla "ajanmukaistetaan valtiosääntöä sen nykyisistä perusteista lähtien". Eduskunnan jättävä Pesälä puolusti myös arvostelua herättänyttä hanketta eduskunnan lisärakennuksen saamiseksi.

Hän kiitteli Uosukaista siitä, että tämä on puhemiehenä "myös tarvittaessa urheasti julkisesti" puolustanut eduskunnan asiasta tekemiä päätöksiä.

Uosukainen kommentoi puheessaan lyhyesti myös EU:n komission eroa. Uosukaisen mielestä se osoitti, että "Suomen ajama avoimuus on välttämätöntä unionin toiminnassa".

Puhemies Uosukainen kiitti eduskuntatyönsä jättäviä kansanedustajia. Hän mainitsi erityisesti Håkan Malmin (r.) ja Mikko Pesälän, jotka molemmat ovat olleet kansanedustajina vuodesta 1975.

STT-IA
16.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE