Liberaalit yrittävät paluuta, SKP mittauttaa kannatuksensa



Eduskuntaan tavoittelee seitsemän sellaista pikkupuoluetta, jolla ei tällä vaalikaudella - ja useimmilla ei koskaan aiemminkaan - ole ollut yhtään kansanedustajaa.


Liberaalinen kansanpuolue yrittää paluuta eduskuntapuolueeksi. Suomen kommunistinen puolue SKP puolestaan mittauttaa nyt ensimmäisen kerran kannatuksensa valtakunnallisissa vaaleissa.

Liberaaleilla oli viimeksi yksi edustaja vaalikaudella 1991-1995. Sitä ennen puolue oli kaksi kautta ilman ainuttakaan edustajaa. Nyt liberaalit ovat yhdistymässä nuorsuomalaisten kanssa vielä tämän vuoden aikana.

Yrjö Hakasen johtama SKP on asettanut ehdokkaita kaikissa vaalipiireissä. Puolue kilpailee paljolti samoista äänistä vasemmistoliiton kanssa ja uskoo saavansa tukijoita hallituspolitiikkaan pettyneiden piiristä.

Puolueen juuret löytyvät takavuosien SKP:n vähemmistön siitä joukosta, joka ei hyväksynyt vanhan SKP:n alasajoa kymmenisen vuotta sitten. SKP rekisteröitiin puolueeksi uudelleen vuonna 1997.

SKP ajaa vaaleissa mm. perusturvaa ja uutta kansanäänestystä EU:sta sekä haluaa torjua Suomen NATO-jäsenyyden.

Puolueella on vaaliliittoja piskuisen kommunistisen työväenpuolueen KTP:n sekä kirjavan puolueen kanssa. KTP on ollut vaaleissa aiemminkin. Neljä vuotta sitten se keräsi noin 4 800 ääntä (0,2 pros.). Ainoana oikeaoppisena kommunistipuolueena itseään pitävä KTP tavoittelee mm. suuryhtiöiden ja pankkien kansallistamista.

Eläkeläispuolueet yrittävät jälleen

Eläkeläisille tarkoitetut omat puolueet eivät ole aiemmissa vaaleissa vakuuttaneet äänestäjiä niin paljon, että olisivat saaneet omia kansanedustajia. Vuoden 1995 vaaleissa mukana olleet eläkeläiset kansan asialla -puolue ja Suomen eläkeläisten puolue yrittävät jälleen.

Edellinen sai viime kerralla runsaat viisi tuhatta ääntä (0,2 pros.) ja jälkimmäinen vajaat neljä tuhatta (0,2 pros.). Eläkeläispuolueilla ei ole ehdokkaita aivan kaikissa vaalipiireissä. Useimmissa tapauksissa puolueet ovat vaaliliitossa erilaisten pienten puolueiden kanssa. Vaalitavoitteissa korostuvat luonnollisesti eläkeläisiä koskettavat asiat.

Toista kertaa eduskuntaan yrittää nyt Ilkka Hakalehdon johtama vapaan Suomen liitto. Viime vaaleissa 28 000 ääntä (1 pros.). Useimmissa vaalipiireissä puolueella on vaaliliittoja muiden pienpuolueiden kanssa.

Vapaan Suomen liitto haluaa irrottaa Suomen EU:sta ja säilyttää oman rahan. Puolue kaipaa myös talouden sääntelyä ja parantaisi työllisyyttä poistamalla työnantajien sivukulut.

"Stressinpesukoneella" harmoniaa elämään

Toista kertaa eduskuntaan yrittää myös luonnonlain puolue. Edellisissä vaaleissa puolue sai vajaat 7 000 ääntä (0,2 pros.). Puolue kertoo perustaneensa vaaliohjelmansa "ikivanhaan vedatietoon". Hallituksen tueksi puolue perustaisi työttömistä kootun ryhmän joka harjoittaisi meditaatiota ja joogalentoa.

Puolueen mukaan tällaisella "stressinpesukoneella" poistetaan "yhteistä stressiä ja luodaan harmoniaa Suomen kollektiiviseen tietoisuuteen".

Viime vaaleissa mukana olleet naisten puolue ja yhteisvastuu-puolue puuttuvat näistä vaaleista. Niille tukensa antaneet vajaat 10 000 äänestäjää saavat nyt etsiä ehdokkaansa muiden puolueiden listoilta.

STT-IA
13.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE