Haun taustalla kaikenlaista säpinää

Tehokännyverkoista päätös jo tällä viikolla?



Hallituksen odotetaan päättävän uuden sukupolven matkapuhelinluvista jo tällä viikolla. Lupaa on anonut 15 hakijaa. Liikenneministeriön toiveiden mukaisesti hakijat ovat neuvotelleet yhteistyöstä, sillä taajuuksia riittää neljään valtakunnalliseen lupaan. Uusi tekniikka mahdollistaa mm. liikkuvan kuvan vastaanoton.


MTV3:n maanantaiaamun uutisten mukaan ministeriössä olisi jo syntynyt ratkaisu, kun hakijat olisivat ryhmittyneet neljään ryhmään ja kukin ryhmä saisi oman luvan.

Apulaisosastopäällikkö Harri Pursiainen liikenneministeriöstä ei ottanut minkäänlaista kantaa asiaan.

Hän suostui vain sanomaan ministeriön pyrkivän valmisteluissaan siihen, että toimiluvat voidaan viedä hallituksen käsittelyyn jo tällä viikolla.

Liikenneministeri Kimmo Sasin erityisavustaja Martti Kätkä kertoi, että ministeri päättää asian viennistä hallitukseen tiistaina palattuaan vaalimatkalta.

Kätkä pitää myös mahdollisena, että asia tulee hallituksen torstaiseen istuntoon, sillä toimiluvista ei ole poliittisia erimielisyyksiä. Myöskään hän ei suostunut kommentoimaan julkisuudessa liikkuneita tietoja toimilupien jaosta.

Joidenkin hakijoiden kannalta aikataulu on ollut niin tiukka, että ratkaisu voi edelleenkin siirtyä myös vaalien jälkeen valittavalle uudelle hallitukselle.

Clari Net ei ole löytänyt kumppania

Osa hakijoista myöntää yhteistyöneuvottelut, mutta ei suostunut vielä maanantaina kertomaan niiden tuloksista.

Ainoana amerikkalaiseen tekniikkaan hakemuksensa perustanut Clari Net ei ole vielä löytänyt yhteistyökumppania, mutta yhtiö ei ole myöskään vetänyt hakemustaan pois. Clari Netin omistaa Internet-palveluihin erikoistunut Saunalahden Serveri.

Sen toimitusjohtaja Harri Johannesdahl kertoi ministeriön ilmoittaneen, ettei Clari Net saa yksin lupaa, koska sillä ei ole riittävästi rahkeita verkon rakentamiseen. Verkon rakentamisen on laskettu maksavan 0,5-1,5 miljardia markkaa.

Amerikkalaistekniikan kohtalo Suomessa on kiinnostava, sillä EU ja Yhdysvallat ovat riidelleet rajusti kolmannen sukupolven tekniikasta.

Yhdysvallat on syyttänyt EU:ta kilpailun rajoittamisesta, kun se hyväksyi UMTS-järjestelmän uuden sukupolven standardiksi Euroopassa. Suomi päättää luvista ensimmäisenä, joten kiistan lopullinen näytös voidaan nähdä Suomessa.

Johannesdahlin mukaan lopullisesta ratkaisusta riippuu, millaisiin toimiin yhtiö lähtee. Hän ei vielä kertonut, mitä ne voisivat olla.

Maakuntien miehet hakevat tosissaan lupaa toimintaan

MTV3:n uutisissa Soneran ja Radiolinjan kerrottiin saavan omat luvat. Kolmas lupa menisi ruotsalaisen Telian ympärille leiriytyneelle ryhmälle. Neljännessä luvassa olisivat kiinni maakunnallisten puhelinyhtiöiden matkapuhelinyhtiö Kolmegee ja sen yhteistyökumppanit.

Maakunnalliset puhelinyhtiöt hakevat tosissaan toimilupaa, sillä ne saivat pahasti siipeensä, kun Helsingin Puhelin omi itselleen matkapuhelinyhtiö Radiolinjan.

Kolmegeen toimitusjohtaja Reijo Liukkonen myöntää, että yhtiö on hakenut yhteistyökumppania ministeriön toiveiden mukaisesti.

Radiolinjan kanssa ei ole edetty, sillä alueellisille puhelinyhtiöille olisi Liukkosen mukaan ollut tarjolla verkon rakentajan rooli eikä tiiviimpää yhteistyötä.

Liukkonen kertoi, että Kolmegee haluaa olla mukana itse matkaviestintäbisneksessä, koska juuri se on alan tulevaisuuden liiketoimintaa. Hän ei suostunut kertomaan, kenen kanssa neuvotteluja on ollut.

Hänen mukaansa on kuitenkin "aika luonnollista", että tarkoituksena on perustaa tekniikka eurooppalaiselle ratkaisulle, koska se tukisi Kolmegeessä mukana olevien yhtiöiden jo rakentamia citypuhelinverkkoja.

Kolmegeen kanssa yhteistyöhön pyrkinee ainakin Saunalahden Serveri, joka ilmoitti jo alun alkaen hakevansa mukaan johonkin yhteenliittymään. Lisäksi se osti vastikään 20 prosenttia Tele-Kareliasta, joka on mukana Kolmegeessä.

Jos muut Finnet-yhtiöt saavat oman luvan Kolmegeelle ja sen ympärille liittoutuneille, Radiolinja voi olla aivan uuden tilanteen edessä. Osa sen nykyisin käyttämistä matkapuhelinverkoista kuuluvat alueellisille yhtiöille.

Radiolinjan toimitusjohtaja Pertti Malva ei ollut maanantaina tavoitettavissa. Matkaviestintä uudella tekniikalla pitäisi alkaa viimeistään vuonna 2002.

STT-IA
15.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE