Vihreä verouudistus "historiallinen kompromissi"

Hassi esitteli vihreän verouudistuksen



Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi pitää vihreää verouudistusta "historiallisena kompromissina". Hän mainosti maanantaina Jyväskylässä, että vihreä verouudistus turvaa sekä oikeiston että vasemmiston perinteisiä tavoitteita ja samalla edistää ekologisesti kestävää kehitystä.


Hassi muistutti monen taloustieteilijän pitävän ekologista eli vihreää verouudistusta ympäristön tuplapottina. Työn verotuksen alenemisen ansiosta työllisyys paranee ja elinkeinoelämä monipuolisti.

Ympäristöverojen korotus taas kannustaa kehittämään aiempaa puhtaampaa ja energia säästävää tekniikkaa.

Hassi korosti, että tulevalla vaalikaudella vihreää verouudistusta on jatkettava. Hänellä oli esittää myös suuntaa antavia laskelmia verouudistuksen toteuttamismallista.

Työhön kohdistuvia vuotuisia veroja olisi vihreiden näkemyksen mukaan laskettava 10 miljardia markkaa.

Hassi esitti, että työnantajamaksuja alennettaisiin viisi miljardia, kunnallisveron kannustevähennystä korotettaisiin ja tuloveroa alennettaisiin neljä miljardia markkaa.

Hänen laskelmiensa mukaan työnantajamaksujen alennuksella kyetään poistamaan suurin osa työnantajan 5,5 miljardin kansaneläkemaksusta. Kela-maksua jäisi jäljelle vain suurimpiin palkkoihin.

Kannustevähennyksen korottaminen niin, että sen vaikutus kunnallisveroon olisi miljardi markkaa, kohdistuisi tehokkaasti pienituloisiin palkansaajiin. Veronalennus kohdistettaisiin alle 15 000 markkaa kuukaudessa ansaitseviin.

25 000 uutta työpaikkaa

Hassin laskelmien mukaan uudistuksen voidaan arvioivan tuottavan uusia työpaikkoja noin 25 000.

Työllisyyden paranemisen myönteinen vaikututus julkiseen talouteen toisi takaisin noin kolmanneksen veronalennuksesta eli noin 3,5 miljardia markkaa. Muulla tavoin katettavaksi jäisi 6,5 miljardia markkaa: kaksi miljardia katettaisiin pääomaverolla ja 4,5 miljardia ympäristöveroilla.

Pääomaveroa kerättäisiin lisää nostamalla pääomaveroprosentti 28 prosentista 30:een.

Ympäristöveroista 500 miljoonaa markkaa koottaisiin laajentamalla jätevero teollisuuden kaatopaikkoihin sekä ottamalla käyttöön rikkipäästöjen vero.

Hassin laskelmien mukaan työn verokiila alenisi etenkin tehtävissä, joissa palkat ovat pieniä ja keskisuuria. Elinkeinoelämässä kokonaiskustannukset alenisivat varsinkin palvelualoilla ja rakennusalalla.

Energiavero lisäisi keskimääräistä kodin sähkö- ja lämpölaskua noin 80 markkaa. Hassin mukaan tuloverojen alennusten vaikutus kuitenkin kompensoisi energiaveron vaikutuksen. Lisäksi palvelujen hinnat alenisivat jonkin verran, mikä alentaisi esimerkiksi ruoan hintaa.

STT-IA
15.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE