Järjestöelämää kansainvälisellä tasolla: Kauhea kiista WTO:n pääjohtajasta



Maailman kauppajärjestö WTO on ajautunut riitaan tulevasta pääjohtajastaan. Järjestön toiminta on jumiutunut pahaan aikaan. Kauppariidat jatkuvat, uusi maailmankaupan neuvottelukierros alkaa ja Kiina on tulossa järjestön jäseneksi.


WTO:n edellisen pääjohtajan, italialaisen Renato Ruggieron toimikausi päättyi huhtikuun lopussa, mutta seuraajaa ei ole vielä kyetty nimittämään. Vastakkain ovat Yhdysvaltain tukema Uuden-Seelannin entinen pääministeri Michael Moore ja Aasian maiden ehdottama Thaimaan varapääministeri Supachai Panitchpakdi.

Riita heittää varjon järjestön uskottavuuden ylle. Molemmat ehdokkaat ovat kampanjoineet pääjohtajuutensa puolesta jo neljä kuukautta eikä kompromissia ole näkyvissä.

Tasavahvat ehdokkaat

Yhdysvallat ehti jo toukokuun alussa ilmoittamaan, että sen kannattama ehdokas Michael Moore on voittanut kilvan. Hänellä oli WTO:n yleisneuvoston puheenjohtajan, Tansanian Ali Mchumon mukaan takanaan 62 jäsenmaata 59 vastaan.

Thaimaa kuitenkin oli sitä mieltä, että Supachai Panitchpakdi on edelleen tiukasti kisassa mukana, eikä kompromissia ole mahdollista saavuttaa. Supachaita tukevat Aasian maat mukaanlukien Japani. Euroopan maista häntä tukevat Englanti ja Hollanti. Suomikin kannatti aluksi Supachaita, mutta on nyt valmis tukemaan kumpaa tahansa.

Muut Euroopan maat ovat enemmän tai vähemman Yhdysvaltojen kannattaman Mooren takana. Amerikkalaiset eivät aio antaa periksi, vaan heidän johtamansa 10 maan ryhmä haluaa Supachain vetäytyvän kilvasta. He ovat valmiita viivyttämään kaikkia järjestön päätöksiä niin kauan kun yhteisymmärrys asiassa saavutetaan.

Järjestön rutiiniasioita hoitaa tällä hetkellä väliaikaisesti David Hartridge.

Thaimaalaiset kiivastuneita

Thaimaan lehdistössä riita on herättänyt amerikkalaisvastaisia tunteita siinä määrin, että pääministeri Chuan Leekpai on pyytänyt thaimaalaisia olemaan kärsivällisiä asian suhteen. Yhdysvallat on kaikesta huolimatta Thaimaan pitkäaikainen liittolainen.

Leekpai on myös ilmoittanut, ettei hänen hallituksensa aio poliittisesta painostuksesta huolimatta mitenkään kostaa amerikkalaisille sitä, että nämä eivät tukeneetkaan thaimaalaisten kandidaattia.

Monta jäsentä, yksi mieli

On tietenkin mahdollista, että riitaa ei onnistuta ratkaisemaan, jolloin jokin kolmas kandidaatti pitäisi kaivaa esiin. Aasian maat ovat vaatineet asiasta avointa äänestystä, mikä on ennen kuulumatonta, sillä WTO:n päätökset tehdään konsensus-periaatteella.

Neljä vuoden ikäisessä WTO:ssa on mukana 134 jäsenvaltiota. Järjestön tehtävänä on hoitaa kansainvälisiä kauppasuhteita ja sopia näitä suhteita määräävistä säännöistä. WTO on kauppaa ja tulleja koskevan yleisopimuksen (GATT) neuvottelufoorumin seuraaja. GATT aloitti toimintansa toisen maailmansodan jälkeen.

Järjestön päätökset tehdään yksimielisesti. Tämä aiheuttaa melkoiset neuvottelukierrokset ja kulissien takaiset kähminnät ottaen huomioon jäsenvaltioiden suuren määrän. Kenelläkään ei ole veto-oikeutta. Päätökset ovat myös ehdottomia ja kaikkien jäsenvaltioiden on noudatettava niitä.

Jäsenvaltiot ovat sitoutuneet edistämään vapaata kauppaa ja kilpailua poistamalla kaupan esteitä ja alentamalla tulleja ja tukiaisia. Kauppariidat järjestö pyrkii ratkaisemaan neuvotteluin.

Riita pahaan aikaan

Riita pääjohtajasta tuli WTO:lle pahaan aikaan. EU:n ja Yhdysvaltojen kauppariidat jatkuvat, maailmankaupan uusi neuvottelukierros alkaa vuoden lopulla ja Kiinan jäsenyysneuvottelut ovat loppusuoralla.

Järjestö yrittää parhaillaan setviä EU:n ja Yhdysvaltain välisiä kauppariitoja. Banaaniriidan jälkeen on esille nostettu hormoniliha ja seuraavaksi on syntymässä hirmuinen sota geenimuunnelluista elintarvikkeista.

Ensi marraskuussa pitäisi Seattlessa Yhdysvalloissa aloittaa maailmankaupan neuvottelujen seuraava kierros, mutta valmistelujen sijasta järjestö on nyt juuttunut kiistelyyn tulevasta pääjohtajasta. Seattlessa on tarkoitus käsitellä maataloutta, palveluja ja sähköistä kaupankäyntiä.

Toisaalta pääjohtajakiista ilmeisesti osaksi johtuu lähestyvistä Seattlen neuvotteluista. Yhdysvallat haluaisi, että Seattlessa keskusteltaisiin myös standardeista ja ympäristöongelmista. Näiden kysymysten esille ottoa ovat Amerikassa vaatineet ympäristöväki ja ammattiliitot.

Kehitysmaissa varsin aiheellisesti pelätään, että näistä kysymyksistä teollisuusmaat saavat hyvän tekosyyn viivyttää vapaakauppasopimusten voimaantuloa ja estää kehitysmaiden halpojen tuotteiden tulon länsimaiden markkinoille.

Kiina on tulossa mukaan

Järjestön edessä on myös kysymys Kiinan jäsenyydestä. Edellisen pääjohtajan Renato Ruggieron mukaan Kiina voisi ottaa osaa jo seuraavalle neuvottelukierrokselle, joka alkaa Seattlessa. Jos Kiinan liittyminen järjestöön viivästyy, maan voi BBC:n arvion mukaan olla hankala liittyä ennen neuvottelukierroksen päätöstä, johon voi mennä muutama vuosi.

Kiina toivoi pääsevänsä sopimukseen pääministeri Zhu Rongjin huhtikuisella vierailulla Yhdysvaltoihin, mutta toiveet eivät vielä täyttyneet. Kiina on maailmakaupassa kymmenenneksi suurin maa, ja se on jo 13 vuotta halunnut osallistua maailmankaupan järjestöön, ensin GATT:iin ja sitten sen seuraajaan WTO:hon.

Neuvottelut ovat pääasiassa venyneet siksi, että Kiina ei ole ollut valmis purkamaan kaupan esteitä. Pääministeri Zhun aikana asiassa on kuitenkin edistytty, The Economistin mukaan viime vuosina tuontitullien keskimääräistä tasoa on pudotettu 43 prosentista 17 prosenttiin ja edelleen on luvattu päästä 10 prosentin tasolle. Vapaan kaupan vastustajia on Kiinassa kuitenkin vielä riittämiin.

Zhu teki matkallaan uusia myönnytyksiä koskien teleliikennettä, tuotteiden jakelua, maataloutta ja vakuutusalaa, mutta amerikkalaisten mielestä niitä ei vielä ollut tarpeeksi. Kiina on neuvottelemassa myös EU:n kanssa pääsystään WTO:n jäseneksi.

Myös maailmankauppa kituu

Samalla kun maailmankaupan järjestöllä menee huonosti, myös maailmankaupalla menee huonosti. WTO:n huhtikuussa julkaisemien tietojen mukaan maailmankaupan arvo on laski viime vuonna kaksi prosenttia 5,225 triljoonaan dollariin. Tämä on BBC:n mukaan huonoin esitys sitten vuoden 1982.

Kaupan vähentyminen on johtunut pääasiassa Aasian kriisistä. Japani on alamaissa, ja Venäjänkin talous romahti. Lisäksi maailmankaupan lamaa on edistänyt lisääntyvä protektionismi ja pitkäaikaiset EU:n, Yhdysvaltojen ja Japanin väliset kauppariidat.

Tälle vuodelle järjestö arvioi samansuuntaisia lukuja. Jos Aasian kauppa ei piristy loppuvuodesta, niin Europpan talouskasvun hidastumisen takia tästä vuodesta voi tulla jopa viimevuotista kurjempi. Toisaalta ratkaisevinta maailmantaloudelle on Yhdysvaltain talouden kehitys, mikä toistaiseksi näyttää vielä hyvältä.

HEIKKI JANTUNEN
14.5.1999


TALOUS -SIVULLE