Israel hakee rauhaa



Israelin uudelta pääministeriltä Ehud Barakilta meni seitsemän viikkoa hallituksen kokoamiseen. Nyt lähi-idässä odotetaan innokkaasti, onnistuuko pääministeri toteuttamaan ne toiveet, joita äänestäjät häneen vaaleissa kohdistivat.


Esitellessään uuden hallituksensa Knessetille heinäkuun 6. päivä pääministeri Ehud Barak ilmoitti pitävänsä rauhanprosessin jatkamista tärkeimpänä tehtävänään. Rauhanprosessi katkesi kolme vuotta sitten, kun Likudin johtaja Benjamin Netanjahu nousi valtaan.

Kestävän rauhan neljä tukipylvästä ovat Barakin mukaan Egypti, Jordania, Syyria ja Libanon - ja tietysti palestiinalaiset. Barak haluaa saada aikaan pysyvän sopimuksen palestiinalaisten kanssa sekä rauhan Syyrian ja Libanonin kanssa. Barak sanoi, että nämä kaksi tehtävää ovat hänelle yhtä tärkeitä ja kiireellisiä.

Barak ilmoitti samalla pyrkivänsä vetämään Israelin joukot pois Etelä-Libanonista vuoden sisällä.

Nopeaa tunnustelua

Todistaakseen päättäväisyyttän rauhanprosessin suhteen Barak käynnisti heti virkaanastujaistensa jälkeen nopean neuvottelukierroksen arabijohtajien kanssa. Hän tapasi viime perjantaina Egyptin presidentin Mubarakin, sunnuntaina Jasser Arafatin ja tiistaina Jordanian kuningas Abdullahin. Heinäkuun 16. päivänä hän tapaa presidentti Bill Clintonin Washingtonissa.

Barak kävi arabijohtajien luona ensin ja matkusti vasta sitten Washingtoniin. Perinteisesti Israelin pääministerit ovat tehneet ensimmäisen matkansa Yhdysvaltoihin.

Barakin uudentyyppinen matkareitti osoittaa BBC:n kommentaattorin mukaan, että Barak haluaa luoda suorat neuvotteluehteydet arabijohtajiin sen sijaan, että käyttäisi amerikkalaisia välittäjinä. Joidenkin toisten arvioijien mielestä se on myös todiste Barakin tinkimättömästä luonteesta ja kiireestä saada aikaan rauha.

Kaikki Barakin tapaamat arabijohtajat, Jasser Arafat mukaanlukien, ovat olleet hyvin tyytyväisiä mahdollisuudesta käynnistää uudelleen rauhanprosessi uuden pääministerin kanssa. Rauhanprosessin kannalta tärkein johtaja, Syyrian presidentti Hafez al-Assad, ei kuitenkaan vielä tavannut Barakia.

Syyria ja Libanon

Presidentti Assad kävi joka tapauksessa viime viikolla Moskovassa. Matkan tarkoituksena oli selvästi valmistautuminen tuleviin neuvotteluihin Golanin kukkuloista, jotka Israel miehitti vuoden 1967 sodassa. Neuvottelut katkesivat kolme vuotta sitten.

Moskovassa annetussa yhteisessä julkilausumassa presidentti Assad ja Boris Jeltsin vakuuttivat, että Israelin vaalitulos on luonut suotuisat olosuhteet rauhanprosessille.

Heti Assadin Moskovan-matkan jälkeen Barak ilmoitti puheessaan Knessetissä, että Israel on valmis aloittamaan neuvottelut Syyrian kanssa niin pian kuin mahdollista. Vastaavasti Syyrian ulkoministeri vakuutteli samaa Damaskoksessa.

Jos Israel aikoo vetää joukkonsa Libanonista, sen on ensin saatava pohjoisrajalleen turvallisuustakuut. Libanonin tilanteen kehitystä ohjaillaan tosiasiassa Syyriasta, ja siksi Israelin on ennen vetäytymistään tehtävä Syyrian kanssa sopimus Golanin kukkuloista.

Jos Barak luopuu Golanin kukkuloista, Assad voi vastineeksi rauhoittaa Etelä-Libanonin ja lopettaa sissitoiminnan Israelin pohjoisrajalla. Tälläisessä kaupankäynnissä voi palestiinalaisille jäädä luu käteen.

Libanonille olisi rauhanprosessista luvassa suurta hyötyä, jos Israel vetäytyy Etelä-Libanonin puskurivyöhykkeeltä. Libanonin pääministeri Selim al-Hoss sanoi kuitenkin synkeästi kesäkuun lopulla Israelin laajojen ilmahyökkäysten jälkeen, että ne eivät ennusta hyvää rauhanprosessille.

Ilmahyökkäykset olivat entisen pääministerin Netanjahun määräämiä, mutta libanonilaiset ovat BBC:n mukaan pitäneet Barakia aivan yhtä vastuullisena niistä.

Egypti

Egypti solmi Israelin kanssa rauhan ensimmäisenä arabimaana 20 vuotta sitten. Egyptillä on myös Israelin kannalta tärkeä rooli neuvotteluyhteyksien pitäjänä muiden arabimaiden kanssa, erityisesti Syyrian kanssa.

Pääministeri Barakin mukaan hänen vierailunsa Egyptissä vain kolma päivää virkaanastumisen jälkeen perustui Egyptin ainutlaatuiseen rooliin ja presidentti Mubarakin ainutlaatuiseen myötävaikutukseen lähi-idän rauhanprosessissa.

Egyptin ulkoministeri Amr Musa totesi ennen vierailua, että tarkoituksena on rakentaa uudelleen luottamusta, joka tuhoutui Netanjahun aikana. Myös israelilaiset sanoivat, että tarkoitus on lähinnä rikkoa jäitä kolmen vuoden kireiden suhteiden jälkeen.

Presidentti Mubarak sanoi, että hänellä on rauhanprosessin edistymisen suhteen suuria odotuksia mutta Barakille tulee antaa aikaa. Mubarak ei odottanut vielä ainakaan kahteen kuukauteen mitään kehitystä.

Neuvottelujen jälkeen Barak ja Mubarak olivat yhtä mieltä siitä, että nyt on mahdollisuus saada aikaan uutta liikettä rauhanprosesssiin.

Palestiinalaiset

Barak ehdotti jo ennen tapaamistaan Arafatin kanssa, että viime vuonna solmitun ns. Wyen rauhansopimuksen toteuttaminen yhdistettäisiin lopulliseen palestiinalaisten asemaa koskevaan sopimukseen.

Palestiinalaiset ovat tiukasti vastustaneet tätä, koska se viivyttäisi Wyen sopimuksen täytäntöönpanoa. Sopimukseen kuuluu Israelin vetäytyminen vuoden 1967 sodassa miehittämiltään alueilta eli se antaa palestiinalaisten valvontaan enemmän maa-alueita Länsirannalta. Netanjahu teki sopimuksen, mutta käytännössä jäädytti sen toteuttamisen.

Lopulliseen palestiinalaisten asemaa koskevaan sopimukseen puolestaan tulee kuulumaan hyvin vaikeita kysymyksiä, kuten Jerusalemin asema, palestiinalaisvaltion rajat, vesivarojen jakaminen ja pakolaisten paluu. Näiden kysymysten ratkaisuun voi mennä aikaa.

Erimielisyydet ovat suuria. Barak sanoi puheessaan Knessetissä Jerusalemista, että kaupunki tulee ikuisesti pysymään jakamattomana Israelin pääkaupunkina.

Barakin ja Arafatin tapaaminen tapaaminen sujui ystävällisissä merkeissä ja molemminpuolista halua rauhaan vakuuteltiin, mutta Wyen sopimus kummitteli taustalla. Barak vihjaili muutoksista sopimuksen aikatauluun, mutta Arafat edellytti sopimuksen välitöntä toteuttamista.

Arafat vaati tapaamisessa myös Israelia keskeyttämään juutalaissiirtokuntien rakentamisen miehitetyille alueille. Barak sanoi jo Egyptissä, että uusia siirtokuntia ei rakenneta mutta vanhojakaan ei pureta, vaan asia ratkaistaan lopullisissa palestiinalaisten asemaa koskevissa neuvotteluissa.

Jordania

Keskiviikkona Barak vielä tapasi Jordaniassa kuningas Abdullah II:n. Hän selvitteli kuninkaalle suunnitelmiaan neuvottelujen aloittamisesta Syyrian kanssa ja rauhansopimuksesta palestiinalaisten kanssa.

Ennen neuvotteluja kuningas oli lähettänyt pääneuvonantajansa Syyriaan tapaamaan presidentti Assadia. Israelilaiset toivoivatkin saavansa tapaamisessa tietoja Assadin kannasta rauhanprosessiin.

Syyria ja Jordania ovat pyrkineet palauttamaan suhteitaan kuningas Husseinin kuoleman jälkeen. Hussein solmi vuonna 1994 rauhansopimuksen Israelin kanssa vastoin Syyrian toiveita.

Jordania on myös hyvin kiinnostunut palestiinalaisten kanssa käytävistä neuvotteluista. Länsiranta ja Itä-Jerusalem olivat Jordanian valvonnassa ennen vuoden 1967 sotaa, ja enemmistö Jordanian asukkaista on palestiinalaisia.

Yhdysvallat

Viikon kestävällä Amerikan-matkalla Barakin on tarkoitus luoda uudelleen luottamusta ja parantaa Netanjahun aikana hiukan viileiksi käyneitä suhteita tähän tärkeimpään liitolaismaahan ja tukijaan. Clintonilla ja Barakilla on myös mahdollisuus tutustua paremmin toisiinsa henkilökohtaisesti.

The Jerusalem Postin haastatteleman Barakin tiedottajan Merav Parsi-Zadokin mukaan vierailun tarkoituksena on vaihtaa ajatuksia ja keskustella syvällisesti eri kysymyksistä ja lähi-idän kehityksestä. Mitään julistuksia, lupauksia tai sitoumuksia aikatauluihin ei aiota tehdä.

Ennen lähtöään Washingtoniin Barak tapasi vielä Jerusalemissa Turkin presidentin Suleiman Demirelin. Turkki on Israelin sotilaallinen ystävä alueella. Paluumatkalla hänen lisäksi tarkoitus tavata Englannin pääministeri Tony Blair.

Takaisin tultuaan Barak aikoo tiedottajansa mukaan selvittää ministereilleen matkojensa tuloksia ja päättää heidän kanssaan seuraavista siirroista.

Barakin mahdollisuudet

Barak on suuri sotasankari, mutta politiikkona kokematon. Nähtäväksi jää, kuinka hän laajapohjaisen hallituksensa kanssa tulee selviämään Israelin myrskyisessä sisäpolitiikassa.

Wyen sopimuksen toteuttaminen palestiinalaisten kanssa tulee myös olemaan hyvin vaikeaa, puhumattakaan lopullisesta sopimuksesta palestiinalaisten asemasta.

The Jerusalem Postin arvion mukaan Barakilla on kova kiire. Hän tietää poliittisen liikkumatilansa kapenevan ajan myötä. Vuoden sisällä hänen lupauksensa muutoksesta alkavat väljähtyä.

Hänen neuvottelukumppaninsa eivät jatkossa tule olemaan häntä kohtaan yhtä myötämielisiä kuin nyt. Ja Israelin tällä hetkellä heikko oikeisto tulee kokoamaan rivinsä ja tarjoamaan hänelle vahvan vastuksen.

HEIKKI JANTUNEN
16.7.1999

Linkkejä:
Government of Israel
Israeli Prime Minister's Office
Israeli Knesset
Israeli political parties
Palestinian National Authority
Jordan National Information Centre
Jordanian Royal Family
Government of Lebanon
Syrian Ministry of Information
Egyptian Presidency
US State Department


ULKOMAAT -SIVULLE