Kosovo on EU:n ulkoministeritapaamisen pääaiheena



Kosovo on EU:n maanantaisen ulkoministerikokouksen pääaiheita Brysselissä. Ensimmäistä kertaa ulkoministeri Tarja Halosen johdolla tapaavat ulkoministerit käsittelevät muun muassa heinäkuun lopulla Sarajevossa pidettäväksi suunniteltua Balkanin jälleenrakennuskokousta.


Suomalaisen tiedottajan mukaan vielä sunnuntai-iltana ei ollut ehdottoman varmaa, järjestetäänkö kokousta ylipäätään. EU-maat tekevät päätöksen myös EU:n jälleenrakennusviraston sijaintipaikasta.

EU:n komissio ja useimmat jäsenmaat haluavat, että virasto sijoitetaan Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan, mutta Kreikka pitää itsepintaisesti kiinni aikaisemmasta lupauksesta, jonka mukaan virasto sijoitettaisiin Thessalonikiin.

Maanantain kokous aloitetaan avoimella keskustelulla siitä, kuinka EU:n ulkopolitiikka muotoillaan tulevaisuudessa Kosovon sodan opetusten jälkeen.

Myös EU:n komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi ottaa osaa tapaamiseen, koska EU-maat päättävät muodollisesti uuden komission nimittämisestä. EU:n parlamentin on hyväksyttävä uusi komissio ennen kuin se voi aloittaa työnsä. Parlamentin uskotaan hyväksyvän komissio syyskuun puolivälissä.

EU:n maatalousministerineuvosto kokoontuu myöhemmin maanantaina metsä- ja maatalousministeri Kalevi Hemilän johdolla. Ministerien on määrä keskustella Belgian dioksiiniskandaalin seurauksista.

EU:n kulttuuriministerit koolla Savonlinnassa

EU:n kulttuuriministereiden kolmipäiväinen kokous alkoi sunnuntaina Savonlinnassa vapaamuotoisella ohjelmalla.

Asiaan päästään maanantaina, jolloin ministerit keskustelevat kulttuuriministeri Suvi Lindénin johdolla mm. kulttuuriteollisuudesta ja työllisyydestä, musiikkialan yhteistyön lisäämisestä ja täydennyskoulutuksesta. Tiistaina on vuorossa mm. eurooppalaisen sisältöteollisuuden tulevaisuus.

Kokoukseen osallistuu kymmenkunta kulttuurista ja audiovisuaalisesta alasta vastaavaa ministeriä tai ministerin tasoista virkamiestä. Määrä on poikkeuksellisen suuri, sillä edellisessä epävirallisessa kulttuuriministereiden kokouksessa Weimarissa Saksassa heitä oli alle puolet tästä.

Saksa ja Itävalta eivät osallistu kokoukseen, koska Saksa ei ole virallinen työkieli. Tämä on toinen kokous, jota maat boikotoivat heinäkuussa alkaneella Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Koska kyseessä on epävirallinen kokous, ministerit eivät tee päätöksiä, vaan linjaavat näkemyksiä tulevia ratkaisuja varten.

STT-IA
19.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE