Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Anttila: Parlamentti- ja EU-vaalit yhteen koko EU:ssa

Parlamentti- ja eurovaalit tulisi yhdistää kaikissa EU:n jäsenmaissa, ehdottaa keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila. Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Anttila kommentoi sunnuntaina Forssassa eurovaalikeskustelua, jonka pääministeri Paavo Lipponen (sd.) aloitti lauantaina.

Lipponen ehdotti eurovaalien ja kunnallisvaalien yhdistämistä Suomessa. Anttilan mukaan keskusta ei hyväksy tätä yhdistelmää. Euro- ja kunnallisvaaleilla ei ole keskustan mielestä mitään kosketuspintaa keskenään.

- Eurovaalien ottaminen kunnallisvaalien yhteyteen päinvastoin hämärtäisi ihmisten käsityksiä siitä, mistä asioista kunnallisvaaleissa todella on kysymys, Anttila korosti.

Sen sijaan euro- ja parlamenttivaalit sopisivat Anttilan mukaan luontevasti yhteen.
- Eduskuntavaalikeskusteluun kuuluu luontaisesti Suomen EU-politiikka. Eduskuntahan ohjaa ja valvoo hallituksen EU-politiikkaa suuren valiokunnan kautta.

Anttila tähdentää, että parlamentti- ja eurovaalien yhdistäminen koko EU:ssa poistaisi vaalien eri ajankohdista johtuvat poliittiset vääristymät. Hänen mukaansa näitä vääristymiä on EU:ssa niin komission kuin ministerineuvostojenkin kokoonpanoissa.

Sirkka-Liisa Anttila ehdottaa, että kaikkien EU-maiden euro- ja parlamenttivaalit siirrettäisiin maaliskuulle. Anttilan mukaan Paavo Lipposen tulisi EU:n puheenjohtajamaan pääministerinä tehdä aloite eurovaalien ja jäsenmaiden parlamenttivaalien yhdistämisestä.


Keskustapiirit Ahon takana

Keskustan piirijärjestöjen puheenjohtajat ovat asettuneet Esko Ahon taakse puolueen presidenttiehdokaskilvassa, selviää Sunnuntaisuomalaisen tekemästä kyselystä. Kyselyn mukaan 21 piirijärjestön puheenjohtajasta vain yksi ei halua liputtaa avoimesti Ahon puolesta.

Esivaaliin Ahon tapaan suostumuksensa antaneen europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan keskustan kenttäväen keskuudessa hänen ja Ahon kannatus on jokseenkin tasoissa.

- Käsitykseni mukaan minulla on kaikki mahdollisuudet voittaa esivaalit, Väyrynen sanoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Keskustan esivaali puolueen presidenttiehdokkaasta järjestetään 11, syyskuuta. Väyrynen toivoo vielä keskustelua esivaalin välttämiseksi. Hän ei ole kuitenkaan ole ollut asiasta Ahoon yhteydessä.


Vasemmistoliiton roolipeli keräsi väkeä

Toinen valtiovarainministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes esiintyi vasemmistoliiton roolipelissä sunnuntaina Turussa. Kesätapahtuma kokosi helteiseen Turun keskustaan VPK:n taloon toista sataa henkeä.

Vasemmistoliitto järjesti kesätapahtuman ja roolipelin juhlistaakseen itsenäisen työväenliikkeen satavuotistaivalta. Vasemmistoliitto halusi jäykän juhlaseminaarin sijasta järjestää kepeän keskikesään sopivan tapahtuman.

Sadan vuoden takaisen kokouksen yli 80 osallistujasta viisi oli naisia. Myös naiset tekivät sunnuntaisessa tapahtumassa rooleja. Siimes esiintyi tohtori N.R. af Ursinina.

Työväenpuolue perustettiin Turussa 17-20. heinäkuuta 1899. Perustamiskokousta pidetään itsenäisen työväenliikkeen syntyhetkenä Suomessa.

Roolipelin käsikirjoitus keskittyi Työväenpuolueen perustamista koskevaan keskusteluun. Se oli lainattu kokouksen pöytäkirjasta. Kokouksessa käsiteltiin naisasiaa, äänioikeutta, työaikaa ja raittiutta.


KHO:n presidentti Pekka Hallberg: Toimivaltasuhteet hallinneet liiaksi valtiosääntökeskustelua

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin mielestä valtioelinten toimivaltasuhteet ovat liiaksi hallinneet valtiosääntökeskustelua. Hänen mukaansa kansalaisten asema, osallistuminen ja perusoikeudet ovat jääneet taustalle.

- Viimeisten vaalien alhainen äänestysprosentti on havahduttanut pohtimaan, onko meillä selkeää kuvaa toimielinten asemasta ja vallankäytön oikeutuksesta. Painopiste pitäisi siirtää instituutioista ihmisiin, ihmisten oikeuksien ja velvollisuuksien pohdiskeluun, Hallberg sanoi sunnuntaina Haapajärvi-viikon pääjuhlassa.

Uudella perustuslailla ei Pekka Hallbergin mielestä muuteta valtiosääntömme perusteita.
- Siten hallitusmuodon perinteet pysyvät, hän sanoo.

Uusi perustuslaki korostaa Hallbergin mielestä entisestään perusarvojamme, ihmisarvon loukkaamattomuutta, yksilön vapautta ja oikeuksia sekä oikeudenmukaisuuden edistämistä yhteiskunnassa.


Pekkarinen vaatii tukea pienyrityksille

Valtion pitää tukea työllistäviä pienyrityksiä ensi vuoden budjettinsa yhteydessä, korostaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen. Hän arvioi pienyritysten tilannetta sunnuntaina Kyyjärvellä.

- Jo vuodelle 2000 on palvelualojen arvonlisäveroa rajatusti alennettava. Samoin välillisiä työvoimakustannuksia on alennettava, minkä lisäksi pienyritysten yritysverotus on korjattava, Pekkarinen listasi.

Hänen mukaansa nämä uudistukset eivät horjuttaisi valtiontaloutta edes lyhyellä aikavälillä.
- Nuo muutokset päinvastoin antavat veronmenetykset valtiolle takaisin varsin nopeasti, sillä työllisyys ja aluekehitys parantuvat, Pekkarinen täsmensi.

Hän niin ikään muistutti, että Suomen talouden rakenne on nykyisellään suuryritysvaltainen. Etenkin pienten yritysten osuus on Suomessa koko EU:n pienimpiä sekä bkt-osuudella että yritysten määrällä mitaten.


Vasemmistoliiton Helle: Vaalisumaa purettava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Esko Helle korostaa, että Suomen nykyistä vaalisumaa on purettava. Helle kannattaa eri vaalien yhdistämistä, mitä ovat viikonlopun aikana pohtineet julkisuudessa myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila.

Helle ei pidä mielekkäänä Anttilan ehdotusta, jonka mukaan parlamenttivaalit tulisi yhdistää eurovaaleihin. Hän muistuttaa, että tämä muutos pidentäisi eduskuntavaalikauden viiteen vuoteen.

Helle myös kummastelee sitä, että keskusta ei Anttilan mukaan hyväksy euro- ja kunnallisvaalien yhdistämistä. Helteen mielestä euro- ja kunnallisvaaleilla "on vaikka kuinka paljon kosketuspintaa" keskenään.

- Ihmettelen, miksi usean vaalin yhtäaikaista suorittamista pelätään. Ruotsissa äänestetään monissa vaaleissa yhtä aikaa, samoin mm. Belgiassa, Esko Helle muistuttaa.

Helteen mielestä paras ratkaisu Suomessa olisi eurovaalien yhdistäminen presidentinvaaliin. Kunnallisvaalien ja eurovaalien yhdistäminen toimisi hänen mukaansa sekin aivan hyvin.


Oikeusministeri Koskinen varoittaa tuomareita isojen lukujen shokkivaikutuksesta

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) kummeksuu Helsingin käräjäoikeuden määräämiä miljoonakorvauksia henkisestä kärsimyksestä STT:n doping-jutussa. Koskinen sanoo lauantain Turun Sanomissa pitävänsä esimerkiksi Hiihtoliiton johdon kunniasta maksettavaa hintaa "kovin runsaskätisenä".

- Ei pidä lähteä isojen lukujen shokkivaikutukseen. Tietysti on hyvä suojata henkilökohtainen kunnia, mutta asioita pitäisi suhteuttaa yleiseen oikeuskäytäntöön, Koskinen sanoo.

Oikeusministerin mukaan Suomesta löytyy jo merkkejä amerikkalaistumisen lieveilmiöistä. Hän uskoo, että vaadittavat vahingonkorvaukset kasvavat STT-päätöksen seurauksena ja yhtyy joidenkin oikeusoppineiden ilmaisemaan huoleen siitä, että vahingonkorvauksia ollaan käyttämässä yhä enemmän rangaistuksina.

Koskinen uskoo myös, että jo ensi viikolla asianajajat suurentavat vahingonkorvausvaatimuksia.
- Tällainen vaikuttaa heti, Koskinen toteaa Turun Sanomissa.


Anttila: Energiantuotannon vaihtoehdoista selonteko eduskunnalle

Keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila katsoo, että hallituksen on annettava eduskunnalle kattava selonteko energiatuotannon eri vaihtoehdoista syysistuntokaudella. Selonteon tulisi linjata lähivuosikymmenten energiaratkaisut.

Hausjärvellä lauantaina puhunut Anttila muistutti, että Suomen menestyminen on jatkossakin erittäin paljon riippuvainen energian saatavuudesta. Tämän energian tulee Anttilan mukaan täyttää Kioton sopimuksen velvoitteet, mutta olla samalla kohtuuhintaista ja kilpailukykyistä.

- Selonteon ratkaisujen tulisi hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti Suomen laajat luonnonresurssit. Ne antavat järkevää työtä aluetalouksille, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Anttila muistutti.

Koonnut: IA
18.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE