Pääministeri Viktor Orban ihmettelee EU:n kantaa Slovakian kielilakiin

Unkarin pääministeri: EU:n jäsenyysneuvottelut epätasainen juoksukilpailu



Unkarin pääministeri Viktor Orban (36) pitää EU:n laajenemisneuvotteluja epätasaisena juoksukilpailuna, jossa rinnalle pyrkijälle ei kerrota edes maaliin tulon ajankohtaa.


Orbanin mukaan on epäreilua, että vuodesta 1990 Unkarille on ilmoitettu, että liittymisajankohta on viiden vuoden kuluttua. Nyt meidän on juostava koko ajan nopeammin pysyäksemme paikallamme, Orban sanoo lainaten puolalaista virkaveljeään.

Pääministeri Viktor Orbanin mukaan taloudellisesti Unkari olisi valmis EU:hun vaikka heti. Tähtäimessä on kuitenkin viimeistään vuosi 2002, jolloin Orbanin hallituskausi päättyy.

Orbanin tarkoituksena onkin sunnuntaina alkavalla kaksipäiväisella työvierailulla Suomeen selvittää, aiotaanko Helsingissä joulukuussa pidettävässä huippukokouksessa ilmoittaa uusille hakijamaille niiden liittymisajankohta.

- Se olisi reilua, koska meiltä edellytetään myönnytyksiä. Tiedämme, että esimerkiksi työvoiman vapaalle liikkumiselle on tulossa siirtymäajat, mutta täsmällisempää asiasta ei ole kerrottu, Orban sanoo.

"EU-byrokratiaa vaikea voittaa"

Vuosi sitten virkavalansa vannonut, keskustaoikeistolaisten nuorten demokraattinen (Fidesz-MPP) puheenjohtaja ja aktiivinen jalkapalloilija Viktor Orban käyttää mielellään urheilutermejä puhuessaan politiikasta. Hän edustaa Unkarissa ensimmäistä poliitikkosukupolvea, jolla itsellä ei ole kommunistitaustaa.

Kommunistikauden perintö on kuitenkin Unkarin arjessa syvällä ja Orban joutuu sen kanssa jatkuvasti tekemisiin mm. keskustellessaan vaikkapa suomalaisyritysten edustajien kanssa.

Investoijat ovat arvostelleet kovin sanoin esimerkiksi tullin ja oikeuslaitoksen toimintaa, joiden ne katsovat olevan erittäin kaukana EU-tasosta.
- Varmasti meillä on paljon byrokratiaa, mutta EU:n kanssa me emme kykene siinä asiassa kilpailemaan, Orban sanoo.

Orban kertoo pyytäneensä yrittäjiltä yksityiskohtaista selontekoa ongelmakohdista.
- Ainoatakaan paperia en kuitenkaan saanut, pääministeri vastaa valittajille.

Slovakian kielilaista särö suhteisiin

Pääministeri Viktor Orban on jatkuvasti hyvin aktiivinen kannanottaja asioissa, jotka koskevat Unkarin naapurimaissa asuvia etnisiä unkarilaisia. Hän sanoo olevansa ei vain 10 miljoonan, vaan 15 miljoonan unkarilaisen pääministeri Unkarin perustuslain suomin valtuuksin.

- Kysymys ei ole siitä, mitä minä haluan, vaan siitä, että perustuslaki velvoittaa pääministeriä huolehtimaan kaikista unkarilaista, Orban perustelee.

Maailman unkarilaisten pääministerinä Orban on joutunut useasti törmäyskurssille naapurimaiden kanssa. Esimerkiksi Romaniassa, Jugoslaviassa ja Slovakiassa vähemmistöjen oikeudet eivät ole olleet itsestäänselvyys.

EU:hun kuumeisesti haluavan Slovakian uuteen vähemmistökielilakiin Orban sanoo olevansa henkilökohtaisesti hyvin pettynyt, ja se hänen mukaansa jätti myös särön maiden suhteisiin.

Laki ei Orbanin mielestä paranna niitä haavoja, jotka syntyivät pääministeri Vladimir Meciarin kauden unkarilaisia syrjivän kielilain aikana.

- En myöskään ymmärrä, kuinka EU voi iloita laista, johon maan vähemmistöt eivät ole tyytyväisiä. Slovakia on demokraattinen maa, ja sitä tulee kohdella kuten muitakin demokratioita ilman erivapauksia, Orban sanoo.

Vojvodinaa ei ymmärretä

Pääministeri Viktor Orban on toistuvasti korostanut Jugoslavian pohjoisen maakunnan Vojvodinan kysymyksen ratkaisemista osana Balkanin vakauttamista. Vojvodinassa asuu noin 300 000 unkarilaista.

Orban ei ole saanut tukea asialleen sen enempää EU:sta kuin NATO:takaan, johon Unkari liittyi pari viikkoa ennen Kosovon sodan alkamista tänä keväänä.

- Valitettavasti emme ole saaneet tukea, mutta olemme herättäneet huomiota ja uskon, että kansainvälinen yhteisö kiinnostuu vojvodinalaisten itse esittämästä ratkaisuehdotuksesta, Orban sanoo.

Unkarin hallitus on tukenut Vojvodinan autonomian palauttamista, joka lakkautettiin asteittain samoihin aikoihin kuin Kosovonkin itsehallinto 90-luvun taitteessa.

Orban tapaa sunnuntaina alkavalla Suomen vierailullaan pääministeri Paavo Lipposen, presidentti Martti Ahtisaaren ja Fideszin veljespuolueen Suomen keskustan puheenjohtajan Esko Ahon.

STT-IA
16.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE