Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjoismaiden markkinoilla monta kiinnostavaa fuusiokohdetta

Fuusioiden takia suomalaispankkien kenttä jatkuvassa muutoksessa



Suomen pankkikenttä on parin viime vuosikymmenen aikana kokenut valtavan mullistuksen. Moni asiakas on parin vuoden välein huomannut pankkinsa nimen muuttuneen.


Isoja muutoksia on yhä odotettavissa, sillä ainakin Merita-Nordbanken on fuusiostaan asti hakenut uusia yhteistyökumppaneita Pohjoismaista ja Itämeren alueelta. Suomen tavoin muiden Pohjoismaiden pankkimarkkinoita hallitsee muutama iso pankkiryhmittymä.

Norjan suurin pankki on Den Norske Bank, jonka tase vuoden vaihteessa oli 250 miljardia Norjan kruunua. Toisena on Christiania Bank ja kolmantena Norjan suurin säästöpankki Union Bank of Norway.

Tanskan pankkimarkkinoita hallitsee kaksi suurta ja kansainvälistä pankkiryhmittymää. Suurin pankeista on Den Danske Bank, jonka taseen loppusumma viime vuoden lopulla oli 593 miljardia kruunua.

Toiseksi suurin ryhmittymä on Unibank, joka hankki kuluvan vuoden alussa Tanskan suurimman vahinkovakuutusyhtiön Tryg-Baltican ja yhdistyi finanssilaitos Unidanmarkiksi.

Tanskan kolmanneksi suurin pankki on BG Bank. Se syntyi, kun Tanskan postilaitoksesta osittain yksityistetty GiroBank ja toiseksi suurin säästöpankki Sparekassen Bikuben fuusioituivat 1995.

Ruotsin pankkimarkkinat ovat neljän suurimman pankin hallussa. Neljä suurinta ovat Handelsbanken, Svenska Enskilda Banken, Föreningsbanken ja Merita-Nordbanken.

Ruotsalaiset ovat laajentaneet toimintojaan muihin Pohjoismaihin sekä Baltiaan ja Puolaan. Ruotsin suurin pankki taseella mitattuna on Handelsbanken, jonka taseen loppusumma viime vuoden lopussa oli 930 miljardia kruunua.


Isoja myllerryksiä

Tällä haavaa Suomessa on yhdeksän liikepankkia, 289 osuuspankkia, 40 säästöpankkia ja kuuden ulkomaisen luottolaitoksen sivukonttori. Osuuspankkileiri on Suomessa selvinnyt vähimmillä muutoksilla. Sitä ovat suuremmin hetkauttaneet vain "villit" eli ryhmästä irtaantuneet Koivunlehtipankit.

Säästöpankkilaisia taas koeteltiin kovasti vuosikymmenen alun pankkikriisissä, jossa liikepankki SKOP joutui Suomen Pankin holhoukseen ja säästöpankeista koottu Suomen Säästöpankki pilkottiin osuuspankkileirin, SYP:n, KOP:n ja Postipankin kesken.

Sinivalkoisena tunnettu KOP ja suomenruotsalainen SYP fuusioituivat 1995. Sitä ennen SYP-leiriin oli sulautettu mm. Helsingin Osuuspankki HOP (1986). KOP:iin taas oli 1992 liitetty Suomen Työväen Säästöpankki STS. SYP:sta ja KOP:sta syntynyt Merita fuusioitui 1996 ruotsalaisen Nordbankenin kanssa.

Valtion omistama Postipankkikaan ei ole säilynyt muutoksitta. Postipankki ja Vientiluotto sulautettiin pari vuotta sitten Leoniaksi.

Joukko entisiä säästöpankkeja, 40 kappaletta, säilyi itsenäisinä. Aktia toimii säästöpankkien keskusrahoituslaitoksena. Nykymuotoinen Aktia syntyi, kun Helsingin Säästöpankki 1991-92 fuusioitui useiden rannikkoseudun säästöpankkien kanssa.

Mandatum Pankki muodostui Investointipankki Mandatumin ja Interbankin fuusiossa. Lisäksi markkinoilla on liikepankki Ålandsbanken, jonka pääkonttori on Maarianhaminassa.

STT-MH
17.9.1999


Talous -sivulle