Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Euroopan neuvosto valitsee ihmisoikeusasiamiehen



Espanjalainen sosialisti Alvaro Gil-Robles on vahvin ehdokas Euroopan neuvoston ihmisoikeusasiamiehen virkaan. Suomen aloitteesta perustettu virka täytetään ensi viikolla Strasbourgissa pidettävässä EN:n parlamentaarisessa yleiskokouksessa.


Gil-Robles on ihmisoikeuksiin perehtynyt oikeustieteen professori ja maansa oikeusasiamies. Hänen veljensä, kristillisdemokraatteja edustava José Maria Gil-Robles toimi aiemmin EU:n parlamentin puhemiehenä.

Aloitteen EN:n ihmisoikeusasiamiehestä teki presidentti Martti Ahtisaari Strasbourgissa pitämässään puheessa tammikuussa 1996. Hanketta ajettiin eteenpäin vahvasti Suomen puolivuotisella puheenjohtajakaudella, ja se hyväksyttiin EN:n huippukokouksessa lokakuussa 1997.

Tehtävään kosiskeltiin myös Suomen ulkoministeriä Tarja Halosta (sd.), joka ei kuitenkaan asettunut ehdolle presidentinvaalikampanjansa vuoksi.

Gil-Roblesin lisäksi virallisina ehdokkaina ovat Sveitsin entinen suurlähettiläs, EN:n Bosniassa toimiva ihmisoikeusvaltuutettu Gret Haller ja erityisesti uusien jäsenmaiden ajama romanialainen Monica Luisa Macovei.

Hallerin mahdollisuuksia heikentää se, että Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuimen presidenttinä on jo sveitsiläinen Luzius Wildhaber.

41:n jäsenmaan järjestön ihmisoikeusasiamiehen tehtävänä on edistää ihmisoikeuksia koskevaa tietoisuutta, kasvatusta ja kunnioitusta erityisesti uusissa jäsenmaissa. Toiminnan pääpaino on neuvonnassa ja ennaltaehkäisyssä.

Ihmisoikeusasiamies voi kääntyä suoraan jäsenmaiden hallitusten puoleen, mutta hän ei käsittele yksityisten kansalaisten tekemiä valituksia.


Valitusruuhka tuomioistuimessa

Julkinen ja kulissien takainen vaikuttaminen entisten sosialististen maiden ihmisoikeustilanteeseen on tarpeen, jotta Strasbourgin tuomioistuin ei kokonaan tukehtuisi käsiteltävien juttujen paljouteen. Lisäruuhkia on odotettavissa, kun mm. valitukset Venäjältä tulevat mahdollisiksi.

Vaikka Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni ovat kokonaan eri järjestöjä, saattaa Gil-Roblesin mahdollinen valinta heikentää jatkokautta tavoittelevan suomalaisen EU:n oikeusasiamiehen Jacob Södermanin mahdollisuuksia.

Suomen EN-valtuuskunnassa epäillään, ettei EU:n parlamentissa katsottaisi välttämättä hyvällä silmällä molempien virkojen menemistä miespuolisille sosialisteille.

Kuudeksi vuodeksi täytettävästä virasta maksetaan palkkaa noin 1,2 miljoonaa Ranskan frangia eli 1,08 miljoonaa Suomen markkaa verottomana vuodessa. Saman henkilön valitseminen toiselle kaudelle ei ole mahdollista.

EN:n parlamentaarinen yleiskokous käy ensi viikolla myös keskustelua terrorismin uhasta, poliittisista ääriliikkeistä ja Kosovon tilanteesta.

Istunnossa vierailevat Montenegron presidentti Milo Djukanovic, Kansainvälisen Punaisen Ristin puheenjohtaja Cornello Sommaruga sekä OECD:n pääsihteeri Donald Johnston.

STT-IA
17.9.1999

Kuva: Euroopan Neuvoston kotisivulta.


Politiikka -sivulle