Grillihiiliä Suomeen ja viinikeppejä Eurooppaan?
Hukkapuusta uusi sampo?
Suomen metsien hukkapuulle löytyisi uutta käyttöä grillihiilinä ja viinikeppeinä, joita voitaisiin tuottaa tilojen autioituvissa navetoissa. Tähän visioon perustuu PuuSampo -hanke, joka on nyt leviämässä Etelä-Savosta Päijät-Hämeeseen.
Punkaharjulainen yritys on luonut uudenlaisen
hiillestyslaitoksen, retortin. Sen ympärille on tänä
vuonna syntynyt kuuden hiilentuottajan
osuuskunta.
- Jotta grillihiilistä saataisiin todellinen bisnes,
tarvitaan suurempia volyymeita ja laajempaa
yhteistyötä, toteaa konsultti Reijo Ahteela.
Hänen
mukaansa tuottajaperhe voisi lisätä
puolipäiväisellä hiilituotannolla nettoansioitaan 70
000-8 000 markalla kuukaudessa.
Ahteela ryhtyy selvittämään päijäthämäläistä
hiillestysintoa yhdessä ympäristöteknologiakeskus
Neopolin kanssa. Kartoituksen päärahoittajia ovat
maa- ja metsätalousministeriö sekä EU:n
Maatalouden ohjaus- ja tukirahasto.
Nykyisin Päijät-Hämeessä toimii pari pientä
hiilentuottajaa.
Puhtaampaa grilliin
- Päijät-Hämeessä on mahdollista tuottaa kolmen
vuoden kuluttua noin 500 000 tonnia grillihiiltä
sekä 100 tonnia tisleitä vuodessa, näkee Reijo
Ahteela.
- Se edellyttäisi noin kymmentä
tuotantoryhmää: yksittäistä tilaa tai osuuskuntaa.
Ahteelan mielestä suomalaiset voisivat vallata
grillihiilimarkkinoita samaan tahtiin kuin tuotanto
kasvaa. Nyt hiiliä myydään 60 miljoonalla
markalla vuodessa ja tavara on 90-prosenttisesti
ulkomaista.
Kotimaisen hiilen tärkein myyntivaltti on laatu.
Tänä kesänä Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa
on tuontihiilistä todettu jopa syanidia.
- Edes sytytysneste ei ole tarpeen; tuohenkäppyrä
tai lastukasa riittää, kehuu uuden laitteiston
kehittelijä Lauri Väärtinen.
Hiilellä myös
lämpöä ja puhtautta
Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen
PuuSampo -hankkeilla etsitään käyttöä
ensiharvennuspuulle ja hakkuujätteelle. Sitä
lahoaa Suomen metsiin vuosittain määrä, joka
vastaa 1,3:aa miljoonaa öljytonnia.
Osa projektin ohjausryhmäläisistä arvelee, että
lämmityshiileen sisältyy isompi bisnes kuin
grillihiileen. Olisi vain opetettava suomalaiset
uuteen polttoaineeseen ja etsittävä
vientimarkkinoita.
Lahden valvonta- ja ympäristökeskus ryhtyy
selvittämään hiillestyksessä syntyvien tisleiden,
kuten tervan, käyttömahdollisuuksia.
Grillihiilien sivutuotteena kehittyy myös
aktiivihiiltä, jota tarvitaan suodattimissa. Se on
toistaiseksi tuontitavaraa.
Viinikepille lisää ikää?
PuuSampo tutkii erikseen mahdollisuuksia vallata
viinikeppimarkkinoita. Projektipäällikkö Matti
Mäkelä Etelä-Savosta tietää, että viininviljelijät
tarvitsevat vuosittain 10 miljoonaa keppiä.
- Suomalaisella lämpökäsittelyllä saisi
pitkäikäisempiä ja luonnonmukaisempia keppejä.
Niille löytyisi varmaan kysyntää Keski- ja
Etelä-Euroopasta, missä on jo kokeiltu muovit ja
sinkityt teräkset.
Mäkelää kiinnostaa lisäksi se, mitä puulle
tapahtuu 80-200 asteen lämpötiloissa eli
perinteisen kuivauksen ja lämpökäsittelyn välissä.
Tutkimattomassa alueessa saattaisi lymytä uusia
puisia sampoja Suomelle.
STT-IA
17.9.1999
Talous -sivulle
|