Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hämähäkki

17.9.1999

Hypestä ja todellisuudesta



Internetin ja uusmedian alueella on jo pitkään vallinnut tapa, missä uusi tekniikka lanseerataan kaikkien tietoisuuteen hurjalla metelillä paljon ennen kuin tekniikkaa oikeasti osataan tai ainakaan kannattaa ottaa todelliseen massojen käyttöön.


Paras taannoinen esimerkki on sähköinen kaupankäynti Internetissä, josta pidettiin elämää suurempaa ääntää jo pari kolme vuotta sitten, mutta jota vasta nyt aletaan oikeasti hyödyntämään. Odotukset ovat siis olleet aivan ylimitoitetut toteutuneeseen nähden.

Silti Internet-kaupan pioneerit ovat arvostettuja sijoituskohteita, vaikka alan kannattavuus on ollut lähinnä negatiivista. Tätä ei kai voi selittää muulla kuin sillä, että yleinen käsitys edelleen on, että Internet-kaupassa ei voi epäonnistua. Ehkä ei, mutta se varma onnistuminen saattaa tulla paljon myöhemmin kuin haluttaisiin.

Sitten tulivat portaalit, joiden piti olla oikotie onneen koko uusmedia-alalle. Kaikenlainen arkinen puurtaminen asiakkaiden perinteisten ja vaatimattomien web-sivujen parissa sai siirtyä taka-alalle, kun voimavarat keskitettiin omaan tai oman avainasiakkaan portaaliin. Se kun saadaan toimimaan niin jo vot.

Kävikin niin, että portaaleista tuli runsaudenpula, ja mikään ei saavuta sellaista volyymiä, että siihen liittyvä mainosmyynti tuottaisi sen rahan, mikä portaalin kehittämiseen ja ylläpitoon on jouduttu ja joudutaan panostamaan.

Nyt suurin boomi on meneillään langattomien pääteilaitteiden kommunikoinnissa: kaikki puhuvat WAP:sta. Hurjimmat luulevat että kunnon näytöllä ja näppäimistöllä varustettu työasema joutaa ahventuroksi, kun kaiken voi hoitaa WAP-kännyköillä.

Mutta eihän näin tietenkään käy. Vuoden kahden kuluttua WAP:lla hoidetaan toki monipuolisempia asioita kuin nyt SMS-palveluilla, mutta ei siitä tekniikasta ole yli kymmentuumaisen näytön ja täysikokoisen näppäimistön korvaajaksi.

Hiljakseen on jo alkanut, mutta suureen kukoistukseen on vasta tulossa hype Voice over IP:stä, VoIP:sta, eli tekniikasta, jolla nyt puhelinverkoissa omalla tavallaan kulkeva puheliikenne aletaan kuljettaa Internet-liikenteen seassa IP-paketeissa.

VoIP:n odotetaan räjäyttävän pajatson puhelumarkkinoilla, jossa vanhat mono- tai oligopolistiset telcot (telephone companyt) ovat saaneet elää ruususen unta. Mutta mitenkähän käy tämänkin kanssa?

Hintaeroosiota varmasti tapahtuu, mutta sitä on jo alkanut tapahtumaan muutenkin, kun toimijoita on tullut alalle lisää. Loppukäyttäjälle VoIP ei ole juttu ollenkaan: puhelimet näyttävät peräti samoilta kuin nykyiset, ja nykyiset saattavat hyvinkin jäädä jopa paikalleen jos VoIP-tekniikka tuodaan vain yrityksen vaihteeseen saakka. Koti-VoIPista nyt puhumattakaan.

No mikäs vika hypessä sitten on? Ei siinä mitään muuta vikaa ole kuin se, että sillä luodaan suhteettomia odotuksia sille suurelle yleisölle, jolla ei useinkaan ole omakohtaista kompetenssia arvioida, mikä ja missä on todellista ja mikä ei.

Ja mitä vähäisempi on todellisen tiedon määrä markkinoilla, sitä vähemmän suuri yleisö saa rahallaan hypeä levittävien tahojen korjatessa voitot.

HÄMÄHÄKKI

Uusi kolumnistimme on huippuosaaja tietotekniikka-alalla, muttei halua headhuntereiden, kyräilevien pomojen ja mahdollisesti pienempi palkkaisten kollegojen kateuden takia nimeään julkisuuteen.


Kolumnit -sivulle