Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ääriliikkeet kirkkoa vastaan

Kiinnostus uskontoihin suurempaa kuin koskaan



Ihmisten kaipuu kohti uskontoja on maassamme kasvanut 20 viime vuoden aikana. Uusien uskontojen rinnalla myös kristinuskoon suhtaudutaan entistä suopeammin. Viime vuonna kirkkoon liittyi uusia jäseniä yhteensä yli 11 500, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.


Puheet helvetistä mielletään kristinuskoon entistä harvemmin. Sen sijaan kristinuskon koetaan yhä useammin antavan turvaa ja rauhaa.

Teologian tohtori, psykoanalyytikko Matti Hyrckin mukaan ihmiset hakevat uskonnoista itselleen sopivia elementtejä, kuten hurmoksellisuutta tai rationaalista pohdintaa.

Hänen mielestään uskonnosta voi löytyä apua henkiseen hätään. Vahinkoa uskonnosta hänen mukaansa aiheutuu, jos siihen liittyy hallitsemista ja alistamista.

- Joihinkin uusiin uskontoihin saattaa liittyä esimerkiksi rasismia. Saatananpalvontaan kuuluu jopa suoranaista väkivaltaa, puhui Hyrck Uskonto - tuki vai taakka -seminaarissa, jonka järjestäjinä ovat mm. Opetushallitus ja Suomen Mielenterveysseura.


Pettymys yhteiskuntaan ajaa saatananpalvojiin

Suomessa saatananpalvonta on noussut esiin työttömyyden ja laman aikana. Tilaisuudessa puhuneen dosentti Harri Heinon mukaan laman ruokkima toivottomuus ja pettymys yhteiskuntaan lisänneet ihmisten hakeutumista saatananpalvojien ryhmiin.

- Saatananpalvojiin hakeutuvat nuoret, joilla on heikko itsetunto. Heitä on ehkä kiusattu koulussa tai he ovat kokeneet epäonnistuneensa elämässä. Joillakin motiivina saattaa olla vain seikkailunhalu ja jännitys sekä halu kuulua kiinteään jengiin.

Heinon mukaan saatananpalvojat eivät muodosta vain yhtä liikettä, vaan heidän joukkoonsa kuuluu sekä yksittäisiä harrastelijoita että kiinteitä ryhmiä. Usein kyseessä voi olla murrosikään liittyvä ohimenevä ilmiö.

- Huolestuttavimpia ovat saatananpalvojien muodostamat kiinteät ryhmät. Niitä johtavat yleensä aikuiset miehet, joilla on tiukka ote jengistä. Monilla heistä on rikosrekisteri ja huumeyhteyksiä. Noissa ryhmissä nuoria saatetaan käyttää hyväksi sekä seksuaalisesti että rikollisessa mielessä, Heino jatkaa.

Hän muistuttaa, että viime vuosina Suomeen on syntynyt myös joukko äärioikeistolaisia ja uusnatsijärjestöjä, joiden näkemykset muistuttavat saatananpalvojien ihanteita.

- Äärijärjestöt suhtautuvat avoimen kielteisesti kristillisiin arvoihin ja ilmoittavat ihanteikseen mm. päättäväisyyden, kovuuden ja kurinalaisuuden.

- Kiinteistä ryhmistä irtautuminen on vaikeaa, koska sen jälkeen koko ryhmä uhkaa paljastua. Irtautujia voidaan uhata henkivoimien kostolla tai jopa fyysisellä väkivallalla. Monien ainoa keino on muutto paikkakunnalta tai jopa itsemurha, selvittää Heino.

STT-MH
17.9.1999


Kotimaa -sivulle