Laki erityissyyttäjästä raukeaa Yhdysvalloissa



Laki erityissyyttäjästä haudataan Yhdysvalloissa heinäkuun alussa. Laki on ollut voimassa 21 vuotta ja sen aikana on toiminut ainakin 20 erityissyyttäjää, tarkkaa lukua ei tiedetä, sillä osa tutkituista tapauksista on haudattu huippusalaisina.


Molemmat poliittiset puolueet sekä virassaan edelleen jatkava erityissyyttäjä Kenneth Starr ovat kaikki suhteellisen yksimielisiä siitä, että lakia ei ole nykymuodossaan syytä jatkaa.

Erityissyyttäjän asemaa pidetään perustuslaillisesti omalaatuisena, sillä syyttäjällä on erittäin paljon valtaa, jota hän voi käyttää kohdistamalla tutkimuksiaan täysin haluamallaan tavalla.

Molemmat puolueet saaneet osansa

Parhaiten varmasti muistetaan juuri erityissyyttäjä Kenneth Starr ja hänen viisi vuotta kestänyt tutkimuksensa, joka on porautunut presidentti Bill Clintoniin ja Hillary Clintoniin.

Juuri Starrin tutkimukset aiheuttivat sen, että Monica Lewinsky -nauhoitukset ilmestyivät päivänvaloon ja veivät presidentti Clintonin valtakunnanoikeuteen.

Starria on arvosteltu rajusti siitä, että viisi vuotta kestäneet ja 50 miljoonaa dollaria maksaneet tutkimukset eivät ole tuoneet esiin muuta kuin lähinnä yksityiselämän piiriin kuuluvan seksiskandaalin.

Starr on puolustautunut arvostelemalla lakia, joka antaa hänelle valtuudet penkoa haluamiaan asioita ilman budjettirajoituksia.

Republikaanipuolue sai puolestaan tarpeeksi erityissyyttäjistä Iran-Contra -skandaalin aikana vuonna 1992. Republikaanien ehdokkaan George Bushin vaalitappion uskotaan johtuneen osaksi juuri vaalien alla paljastuneesta lahjusskandaalista.

Laki katoaa, Starr jatkaa

Laki erityissyyttäjästä haudataan, ja kongressin on päätettävä, miten korkeiden poliittisten virkamiesten mahdollisia rötöksiä tutkitaan tästedes.

Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että oikeusministeriön annetaan pitää ohjia käsissään ja kongressi valvoo tarvittavia tutkimuksia. Myöhemmin tehtävässä lakiesityksessä melko varmasti rajoitetaan erityissyyttäjien toimivaltaa ja budjettia.

Kenneth Starr saa myös jatkaa Clinton-selvityksiään edelleen, vaikka lakia erityissyyttäjästä ei enää ole. Starr ei ole varma kauanko hänellä menee tutkimustensa viimeistelyyn, mutta viimeisenä tehtävänään hän valmistelee selonteon presidentti Clintonista ja Hillary Clintonista.

Raportin uskotaan olevan erittäin kriittinen Clintoneita kohtaan ja se saattaa vahingoittaa Hillary Clintonin mahdollisia senaattorihaaveita vuoden 2000 vaaleissa.

STT-IA
2.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE