Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Yhdysvallat nosti korkoa

Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea korotti keskiviikkoiltana yleistä korkotasoa ohjaavaa keskeistä korkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä eli 5,0 prosenttiin. Harvemmin käytetty diskonttokorko pysyi muuttumattomana 4,5 prosentissa.

Samalla keskuspankki ilmoitti palaavansa rahapolitiikassaan neutraaliin suuntaan aiemmasta kireämmästä suuntauksesta.

Neljännesprosenttiyksikön korotus oli yleisesti odotettu rahamarkkinoilla, mutta suunnanvaihto neutraaliin oli yllätys, koska Yhdysvaltain keskuspankin on odotettu jatkavan lainakoron korotuksia myöhemmin tänä vuonna.

Pankit käyttävät keskuspankin keskeistä lainakorkoa keskinäisissä yönylilainoissaan ja sen muutokset heijastuvat sellaisenaan ns. prime-korkoihin, joita pankit soveltavat parhaisiin asiakkaisiinsa.

Avomarkkinakomitea piti edellisessä kokouksessaa 18. toukokuuta korot ennallaan, mutta kiristi rahapolitiikkaansa inflaatiopaineiden vuoksi.

Nyt avomarkkinakomitea perusteli paluuta neutraaliin rahapolitiikkaan viittaamalla talouden "ristiriitaisten voimien" aiheuttamaan epävarmuuteen. Tästä syystä komitea valitsi linjan, joka ei suosi mitään suuntaan lähiajan rahapolitiikassa.

Clinton: budjettiylijäämä ennakoitua suurempi

Presidentti Bill Clinton nosti maanantaina Yhdysvaltain julkisen talouden ylijäämän ennustetta 20 miljardia dollaria.

Clintonin mukaan kuluvan budjettivuoden ylijäämä on 99 miljardia dollaria, kun aiemmin sen ennustettiin olevan 79 miljardia dollaria. Samalla hän arvioi, että ylijäämällä kyetään maksamaan Yhdysvaltain kolmen biljoonan dollarin arvoinen valtion velka vuoteen 2015 mennessä.

Viiden vuoden ennusteessa ylijäämää tulee lisää 179 miljardia dollaria, kymmenen vuoden ennusteessa yli 500 miljardia ja 15 vuoden ennusteessa biljoona dollaria.

Eurovyöhykkeen kauppatase ylijäämäinen

Eurovyöhykkeen kauppataseen ylijäämä nousi huhtikuussa 4,9 miljardiin euroon, ilmoitti Eurostat torstaina.

Euromaiden vienti muualle maailmaan oli 65,3 miljardin euron arvoinen, kun taas tuonnin arvo oli 60,4 miljardia.

Viime vuoden huhtikuussa kauppataseen ylijäämä nousi Eurostatin laskelmien mukaan 7,9 miljardiin euroon. Ylijäämä vähentyi tänä vuonna, sillä vienti vähentyi 4 prosenttia samaan aikaan kun tuonti kasvoi 1 prosentin.

Kauppataseesta ilmenee eurovyöhykkeen kaupankäynti muun maailman kanssa, johon lasketaan myös neljä Euroopan rahaliittoon Emuun kuulumatonta EU-maata.

Euroalueen rahamäärä kasvoi lievästi toukokuussa

Euroalueen rahan määrän kasvu kiihtyi jonkin verran toukokuussa. Niin kutsuttua laajan rahan määrää kuvaava M3-raha lisääntyi toukokuussa 5,3 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna, ilmoitti Euroopan keskuspankki maanantaina.

Samalla EKP ilmoitti huhtikuun tarkistetun M3-rahan kasvuksi 5,0 prosenttia aiemman 4,9 prosentin sijaan.

EKP on asettanut laajan rahamäärän viitearvoksi 4,5 prosentin kasvun. Keskuspankki laskee myös rahamäärän kasvun kolmen kuukauden keskiarvon, jonka mukaan maalis-toukokuussa M3 lisääntyi 5,2 prosenttia eli vain 0,1 prosenttia enemmän kuin edeltävän kolmen kuukauden aikana helmi-huhtikuussa.

Toukokuun lopussa M3-rahaa oli kaikkiaan 4 569 miljardia euroa. M3:een kuuluvat liikkeessä olevan käteisen rahan (322 miljardia euroa) lisäksi pankeissa olevat säästö- ja aikatalletukset sekä pankkien ulkopuoliset talletukset.

Analyytikkojen mukaan M3:n kasvu oli toukokuussa yllättävän voimakasta. Saksalaispankkien ekonomistit eivät kuitenkaan usko Euroopan keskuspankin muuttavan korkopolitiikkaansa, koska kolmen kuukauden keskiarvo on vielä maltillisella tasolla.

EU-maissa 18 miljoonaa pk-yritystä

EU-maissa on 18 miljoonaa pientä ja keskisuurta yritystä. Nämä työllistävät kaksi kolmasosaan työvoimasta ja keräävät 55 prosenttia yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta.

Tuntuu kuin isoja yrityksiä ei olisikaan, sillä pk-yritysten osuus kaikista EU-maiden yrityksistä on 99,8 prosenttia. Valtaosa pk-yrityksistä on yhden miehen yrityksiä. Luvut ovat EU:n tilastotoimiston raportista, joka käsittelee vuosien 1994-1995 lukuja. Siinä ovat mukana kaikki nykyiset EU-maat.

Kauppa on selvästi suosituin pk-yritysten ala. Runsas kolmannes yrityksessä toimi kaupan piirissä.

Raportin mukaan 1990-luvun puolivälissä on perustettu enemmän yrityksiä kuin suljettu niitä. Ainoastaan Britanniassa yrityksiä lopetettiin enemmän kuin perustettiin.

Tilaston mukaan uusien yritysten määrä 1995 oli 12 prosenttia koko yrityskannasta. Lopetettujen osuus oli 9-10 prosenttia. EU-maiden pk-yrityksille on tyypillistä naisvaltaisuus, työntekijöiden isoja yrityksiä alhaisempi koulutustaso ja työpaikkojen epävarmuus.

Thaimaan Supachai voisi hyväksyä WTO:n pääjohtajan paikan jaon

Thaimaan varapääministeri Supachai Panitchpakdi kannattaa ajatusta Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtajan tehtävien jakamisesta, jos paikan täyttämisestä ei muuten päästä yksimielisyyteen. WTO:n jäsenmaat eivät ole pystyneet sopimaan siitä, kuka nimitetään järjestön johtoon huhtikuussa eläkkeelle jääneen Renato Ruggieron jälkeen.

Pääjohtajakilvassa ovat vastakkain Supachai ja Uuden-Seelannin entinen pääministeri Mike Moore. Supachai sanoi keskiviikkona olevansa valmis hyväksymään tehtävien jaon Mooren kanssa, jos asia hyväksytään WTO:ssa konsensuksella.

Tehtävien jakamisesta keskusteltiin Aasian ja Tyynenmeren maiden kauppaministerien kokouksessa alkuviikolla. Sekä Supachai että Moore osallistuivat kokoukseen.

Uuden-Seelannin kauppaministeri Lockwood Smith sanoi tiistaina, että tehtävien jako on harkitsemisen arvoinen ajatus. Pääjohtajakiistan ratkaisemiseksi on esitetty myös äänestystä kahden pääehdokkaan välillä. Supachai on sanonut kannattavansa ajatusta, mutta esimerkiksi Yhdysvallat on tyrmännyt sen suoralta kädeltä.

Tshernomyrdin takaisin Gazpromin johtoon

Venäjän entinen pääministeri Viktor Tshernomyrdin nimitettiin keskiviikkona maailman suurimman maakaasuyhtiön Gazpromin hallituksen puheenjohtajaksi. Hän korvaa tehtävässä yksityistämisministeri Farit Gazizullinin. Nimityksestä päättivät Gazpromin osakkeenomistajat suljetussa kokouksessa.

Tshernomyrdin yhtiöitti valtiojohtoisen Gazpromin Venäjän öljy- ja kaasuministeriöstä vuonna 1989. Hän johti yhtiötä kunnes hänet valittiin pääministeriksi joulukuussa 1992. Presidentti Boris Jeltsin erotti Tshernomyrdinin maaliskuussa 1998, minkä jälkeen hän on toiminut mm. Venäjän Balkan-erityislähettiläänä.

Gazpromin toimitusjohtajana jatkaa Rem Vjahirev, joka tuli tehtävään Tshernomyrdinin siirryttyä pääministeriksi.

Gazprom on Venäjän suurin yritys ja sen hallinnassa on neljännes kaikista maailman tunnetuista maakaasuvaroista. Yhtiön johtoon pääsemistä pidetään Venäjällä merkittävänä poliittisena palkintona.

Bangemannista puhelinyhtiön johtaja Espanjaan

Saksan EU-komissaari Martin Bangemann on nimitetty espanjalaisen puhelinyhtiön Telefonican hallitukseen. Nimitys merkitsee sitä, että Bangemann luopuu pikaisesti virastaan komissiossa, jossa hän on hoitanut teollisuusasioita.

Bangemann ei näin ollen osallistu EU:n epäviralliseen teollisuusministerikokoukseen Oulussa viikonvaihteessa. Komissio selvittää torstaina viikkokokouksessaan Bangemannin työpaikkavaihdoksen oikeudelliset kysymykset. Bangemann on vastannut mm. televiestintäkysymyksistä komissiossa.

Komission edustajan mukaan puheenjohtaja Jacques Santer oli "aavistuksen yllättynyt siitä, että Bangemann eroaa niin lyhyellä varoitusajalla". Komissio on useita kertoja käsitellyt tapauksia, jotka ovat liittyneet Telefonicaan. Bangemannin edustajan mukaan komissaari ei ole tehnyt päätöksiä, jotka koskisivat erityisesti hänen uutta työnantajaansa.

EU:n säännösten mukaan komissaareilla on kolmen vuoden ajan oikeus erorahaan, joka on noin puolet komissaarin palkasta. Jos uuden työpaikan palkka on suurempi kuin komissaarin palkka, ei erorahaa makseta.

EU ja Mercosur-maat sopivat kauppaneuvottelujen aloittamisesta

Euroopan unioni ja Etelä-Amerikan Mercosur-maat sopivat maanantaina aloittavansa marraskuussa neuvottelut, joiden toivotaan johtavan kahdenvälisen vapaakauppa-alueen syntymiseen, sanoi Espanjan ulkoministeri Abel Matutes.

- Valtionpäämiehet ovat vahvistaneet suostumuksensa lisätä ja monipuolistaa kauppaansa progressiivisen ja asteittaisen vapauttamisen kautta, hän sanoi EU:n ja Mercosur-maiden tapaamisen jälkeen.

Kuitenkin keskustelut muun muassa tulliasioista aloitetaan vasta heinäkuussa vuonna 2001. EU ja Mercosur-maat -Brasilia, Argentiina, Paraguay ja Uruguay- sekä Chile ja Bolivia tapasivat EU:n, Latinalaisen Amerikan maiden ja Karibian alueen huippukokouksessa maanantaina.

Mikäli neuvotteluissa onnistutaan, syntyy 575 miljoonaa kuluttajaa käsittävä yhtenäinen markkina-alue. Viime vuosikymmenen aikana EU on vienyt Yhdysvalloilta johtopaikan Mercosur-maiden suurimpana kauppakumppanina.

USA ei koe EU-Mercosur kauppasopimusta uhkana

Yhdysvallat ei koe uhkana sitä, että EU saavuttaa Mercosur-maiden kanssa sopimuksen kahdenvälisen vapaakauppa-alueen syntymisestä ennen kuin Yhdysvallat on päättänyt omasta sopimuksesta Amerikoiden välillä.

Tällä hetkellä 34 maata keskustelee Miamissa vapaakauppa-alueen luomisesta Amerikkaan vuonna 2005. EU-Mercosur maatalouskeskustelut voivat painostaa EU:ta vähentämään maataloustuotteiden suojelua ja tukia.

Asiantuntijoiden mukaan suurena maataloustuotteiden viejämaana Yhdysvallat on yhtä hankalassa kauppa-asemassa Euroopan Unioniin kuin Mercosur maat ovat. Jos keskustelut johtaisivat suurempaan painostukseen Euroopan Maatalousjärjestelmää kohtaan, se auttaisi Yhdysvaltojen asemaa WTO:ssa.

Euroopan unioni ja Etelä-Amerikan Mercosur-maat sopivat maanantaina aloittavansa marraskuussa neuvottelut, joiden toivotaan johtavan kahdenvälisen vapaakauppa-alueen syntymiseen. Keskustelut muun muassa tulliasioista aloitetaan vasta heinäkuussa vuonna 2001.

Suomi käynnistää EU:n vapaakauppaneuvottelut Mercosur-maiden kanssa

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Suomi pyrkii alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan käynnistämään vapaakauppaneuvottelut Mercosur-ryhmän maiden kanssa mahdollisimman tehokkaasti.

Ahtisaari kertoi asiasta Brasilian presidentille Fernando Henrique Cardosolle tavatessaan tämän EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden välisessä huippukokouksessa.

Presidentit tapasivat huippukokouksen päätöspäivänä tiistaina Rio de Janeirossa. Keskusteluissa käsiteltiin myös YK-järjestelmän uudistamista ja Latinalaisen Amerikan alueellista kehitystä.

Huippukokoukseen osallistui kaikkiaan 48 valtion- tai hallituksen päämiestä. Osallistujat allekirjoittivat tiistaina kokouksen päätteeksi yhteisen julistuksen, jolla maat lisäävät keskinäistä yhteistyötään. Julistuksessa keskeisiä aiheita olivat ihmisoikeudet, ympäristökysymykset ja kestävä kehitys.

Huippukokouksen suurin menestys oli maanantaina, kun EU ja Etelä-Amerikan ns. Mercosur-ryhmän maat sopivat aloittavansa neuvottelut yhteisen vapaakauppa-alueen perustamisesta marraskuussa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

EU-johtajat sopivat lisäksi keskenään, että Balkanin vakaussopimuksen koordinaattoriksi nimitetään Saksan Bobo Hombach ja EU:n Bosnian erityislähettilääksi itävaltalainen Wolfgang Petritsch.

1 200 suomalaista merkitsi Deutsche Telekomia

1 200 suomalaista tarttui tilaisuuteen ja merkitsi saksalaisen teleyhtiön Deutsche Telekomin T-osakkeita, ilmenee yhtiön sunnuntaisesta tiedotteesta. Deutsche Telekomilla on annin jälkeen saksalaisista yhtiöistä eniten yksityisiä osakkeenomistajia, 1,7 miljoonaa.

Deutsche Telekomilla on nyt hallussaan myös kotimarkkinoidensa ulkopuolisten osakkeenomistajien maailmanennätys. Uusia T-osakkeita osti esimerkiksi 522 000 italialaista ja lähes 50 000 espanjalaista.

Deutsche Telekom ilmoitti sunnuntaina myös asettavansa osakeannissaan myytyjen osakkeiden hinnan 39,5 euroon.

Annin hinta on pääjohtaja Ron Sommersin mukaan 13 prosenttia korkeampi kuin yhtiön osakkeen hinta 27. toukokuuta, jolloin anti käynnistyi. Hinta vastasi kuitenkin Deutsche Telekomin viime perjantaista kurssia. Kaupankäynti uusilla osakkeilla alkoi maanantaina.

285,9 miljoonan osakkeen anti ylimerkittiin kaksinkertaisesti, ja osakkeita allokoitiin yksityisille sijoittajille euroalueella noin 62 prosenttia perustarjouksesta. Yksityisten sijoittajien joukossa on myös lähes 112 000 yhtiön omaa työntekijää, mikä on yli 55 prosenttia merkintään oikeutetuista työntekijöistä.

Deutsche Telekom ilmoitti käyttävänsä annista saadut 11 miljardia euroa, 66 miljardia markkaa, yhtiön kansainvälisen aseman vahvistamiseen.

Sampo ja saksalaispankki PCA:n omistajiksi

Yritys-Sampo ostaa 16 prosenttia investointipankki PCA Corporate Financesta. PCA kertoi tiistaina tiedotteessaan, että saksalainen Landesbank Schleswig-Holstein (LB Kiel) myös ostaa siitä 35 prosentin osuuden.

PCA:n avainhenkilöille jää vielä 49 prosenttia yrityksen osakepääomasta, mutta LB Kielillä ja Sammolla on oikeus lunastaa henkilöstön osuus vuoden 2000 jälkeen.

PCA:n toimitusjohtajan Seppo Siljaman mukaan yhden Saksan suurimman pankkiryhmän ja Sammon tuleminen mukaan yhtiön toimintaan vahvistaa merkittävästi pankin kapasiteettia ja sen mahdollisuuksia hoitaa entistä suurempia projekteja.

Venäjä leikkaa taiteen tuesta 75 prosenttia

Venäjä kutistaa maan museoille, teattereille ja muille kulttuuri-instituutioille myöntämäänsä valtion tukea yhteen neljännekseen aiemmasta tuesta, Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Jegorov Jegorov sanoi sunnuntaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että kulttuurin vuotuinen kahden prosentin osuus budjetista kutistuu tänä vuonna 0,5 prosenttiin.

Kulttuuriministeriö vastaa valtion määrärahoista maan historiallisten monumenttien restaurointihankkeille ja kulttuuri-instituutioille, joihin kuuluvat muun muassa Moskovan Bolshoi-teatteri ja Pietarin Eremitaashi.

Vaikka Venäjän lukuisat kulttuuri-instituutiot ovat pitkälti riippuvaisia valtion tuesta, jäi taiteiden rahoitus esimerkiksi vuonna 1997 vain 0,12 prosenttiin valtion budjetissa osoitetuista määrärahoista.

Koonnut: IKK
2.7.1999


TALOUS -SIVULLE