Merita ohjaa asiakkaita automaateilta verkkoonMerita-Nordbanken vaihtaa maksuautomaattinsa uusiin Internet-pohjaisiin ratkaisuihin seuraavien kolmen vuoden kuluessa.


Toimitusjohtaja Kalevi Kontisen mukaan vanhentuneen laitekannan uusiminen olisi joka tapauksessa edessä, joten järjestelmä on järkevää yhdenmukaistaa muiden verkkotoimintojen kanssa.

- Jatkossa maksuautomaattien ja Internet-pankin ruudulta löytyvät samanlaiset toiminnot ja valikot. Verkkopankkiin aukeaa uusi nopea maksukäyttöliittymä, joka helpottaa asiakkaan siirtymistä automaatilta etäkäyttöön, Merita-Nordbankenin tietotekniikan toimialasta vastaava Kontinen sanoo.

Verkkopalvelun käyttäjät ovat pankissa haluttuja asiakkaita, sillä maksutapahtuma Internetissä on kolmanneksen edullisempi kuin automaatilla. Meritan aktiiviasiakkaista yli 30 prosenttia käyttää verkkopalveluja. Tänä vuonna pankkiryhmä tavoittelee miljoonan verkkoasiakkaan rajaa.

- Kasvuodotuksia on etenkin Ruotsissa. Siellä raskas turvajärjestelmä hankaloitti toimintaa pitkään ja verkkoasiointi pääsi kunnolla käyntiin vasta tämän vuoden alussa, Jyväskylän yliopistossa pankkialan tulevaisuudesta luennoinut Kontinen sanoo.

Verkkopankkia on pidetty lähinnä nuoren Internet-sukupolven palvelumuotona. Pankin asiakastutkimus pari vuotta sitten kuitenkin osoitti, että palvelusopimuksen tehneiden keski-ikä oli kaksi vuotta korkeampi kuin asiakaskunnassa keskimäärin. Nyt Kontinen arvelee ikäeron tasoittuneen.

Pankki muuttunut tilinpitäjäksi

Asiakasmääräänsä nähden Merita-Nordbanken on ns. network bankingin edelläkävijöitä maailmassa. Kontinen uskoo Internet-buumin saavan lähiaikoina uusia piirteitä.

- Kunhan kaikki pankit siirtyvät verkkoon, alamme nähdä, kuinka siellä toimitaan. Osa epäilemättä kaatuu kuormansa alle, joku murretaan ulkopäin ja muutama osoittautuu epäluotettavaksi, Kontinen ennustaa ja muistuttaa, että maailman ensimmäinen verkossa toiminut pankki on jo myyty suoritustilaan joutuneena.

Tietoyhteiskunnassa pankkien rooli on hänen mukaansa muuttumassa yhä enemmän tilinpitäjäksi, joka kirjaa maksutapahtumia ja valvoo asiakkaiden pääsyä verkkoon.

- Verkossa asiointi on myös asiakkaalle nopeaa ja miellyttävää. Henkilöpalvelu on monelle vain lisärasite, sillä jos käytössä on riittävän hyvät välineet, rutiiniasiat on helpointa suorittaa itse, Kontinen sanoo.

Konttoreiden tarve säilyy

Konttoriverkoston tarvetta ei verkkopalveluihin siirtyminen hänen mukaansa vähennä.
- High-techin rinnalla täytyy olla myös high-touchia. Asiakkaat tarvitsevat henkilökohtaista neuvontaa ja konsultointia jatkossakin.

Realistisesti ajatellen ainakin noin 80 prosenttia asiakkaista voi muutamassa vuodessa siirtyä verkkopalveluihin, mutta viimeinen viisi prosenttia ei tule koskaan siirtymään, Kontinen ennustaa.

Hän uskoo suuruuden olevan pankkialalla valttia tulevaisuuden tietoverkoissa.
- Verkkopalvelujen ylläpito on järjestelmänä varsin kallista, ellei mukana ole kunnon asiakasvolyymia. Pienten pankkiryhmittymien ainoa mahdollisuus on muodostaa yhteenliittymiä verkkotoimintoja varten, Kontinen katsoo.

STT-IKK
2.7.1999


TALOUS-SIVULLE