Lisäbudjetti hyväksyttiin VirossaViron valtion tämän vuoden talousarviosta päästiin pitkän kiistelyn jälkeen sopuun maanantaina. Parlamentti hyväksyi hallituksen tiukennusbudjetin ylimääräisessä istunnossaan äänin 53-41. Budjetin loppusumma on 18,46 miljardia kruunua eli noin 7,34 miljardia markkaa.


Erityisesti oppositiossa oleva keskustapuolue oli pitkään jarruttanut lisäbudjetin käsittelyä. Kaikkiaan se teki käsittelyn yhteydessä kuutisensataa muutosehdotusta, joista se vaati jokaisesta keskustelun ja äänestyksen.

Edellisessä istunnossa se lopulta marssi ulos suuresta salista, kun hallitus uhkasi tehdä koko lisäbudjetista luottamuslausekysymyksen ja lopettaa asiakohtaiset äänestykset siihen.

Uusi budjetti meni läpi täysin hallituksen ajamassa muodossa. Oppositio ei äänestyksissä saanut yhtään ehdotustaan läpi. Toisaalta hallitus teki käsittelyn aikana myönnytyksiä oppositiolle.

Valtiovarainministeri Siim Kallas huomautti, että eniten budjetissa on karsittu valtioneuvoston kanslian käyttövaroja. Punakynä on vetänyt yli mm. osia uusien toimitilojen rakentamissuunnitelmista.

Suurin muutos aiheutui presidentti Meren vahvistamasta uudesta ympäristölaista, jonka toteuttaminen edellytti ympäristöministeriön budjetin nostamista. Kaikkiaan oppositio teki vielä kolmanteenkin käsittelyyn 46 muutosehdotusta.

Yli 500 miljoonaa kruunua rahastoihin

Hallitus onnistui käsittelyn aikana pitämään erillään myös maan keskuspankin ja valtion rahakukkarot. Viron keskuspankki tuotti viime vuonna ennätyssuuren 542 miljoonan kruunun voiton, joka kokonaisuudessaan siirrettiin pankin omiin rahastoihin.

Ylimääräisiin vararahastoihin siirretty 406 miljoonaa kruunua oli kymmenkertainen määrä aiempiin siirtoihin verrattuna. Summan avulla keskuspankki uskoo pitävänsä kruunun vakaana euroon siirtymisen yhteydessä.

Rahaa valtion budjetin tasapainottamiseen olivat tavoitelleet niin opposition edustajat kuin pankinjohtajataustaiset ministeritkin.

Taloudellisen tilanteen heikentymisen on ennustettu vaikuttavan valtion talousarvioon vuoden loppuun mennessä parin miljardin verran, ellei suuntaa saada kääntymään.

STT-IKK
2.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE