Niinistö ja Kankare kokoomuksen johtoonValtiovarainministeri Sauli Niinistö (50) valittiin Jyväskylän puoluekokouksessa lauantaina yksimielisesti jatkamaan Kokoomuksen puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden. Uudeksi puoluesihteeriksi puoluekokous valitsi niin ikään yksimielisesti järjestöpäällikkö Matti Kankareen (52).


Niinistö aloittaa kolmannen täyden kauden puheenjohtajana. Ensimmäisen kerran hänet valittiin kokoomusjohtoon vuonna 1994 Espoossa järjestetyssä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Niinistön uudellenvalinta on tätä ennen siunattu vuonna 1995 Vaasassa ja vuonna 1997 Rovaniemellä järjestetyissä puoluekokouksissa.

Valintojen jälkeisen tiedotustilaisuuden lukuisimmat kysymykset koskivat jälleen presidenttikysymystä. Niinistö arveli Kokoomuksessa järjestettävän esivaalin ennen ehdokkaan nimeämistä, jos ehdokkaita ilmaantuu useampia kuin yksi.

Porvaripuolueiden yhteisehdokkaaseenkaan Niinistö ei suhtaudu kielteisesti.
- Ei minulla ole mitään porvareiden yhteisehdokasta vastaan, jos sellaista vaihtoea ryhdyttäiin miettimään, Niinistö sanoi.

Jos puolueiden ulkopuolelta löytyy hyvä ehdokas, hänen painoarvonsa mitataan Niinistön mielestä jo hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Vanha kanta omaan ehdokkuuteen

Presidenttikantaa kaiveltiin Niinistöltä usein eri kysymyksin. Omaan ehdokkuuteensa Niinistö uudisti aiemman kantansa.
- Olen kokenut sellaisen ajatuksen kovin vieraana, hän sanoi.

Niinistöltä tivattiin myös, miksi ajatus on hänelle vieras. Vastaus lohkesi nopeasti:
- Ei ole tullut oltua sellaisissa hommissa, hän heitti.

Kun Niinistöä pyydettiin nimeämään kokoomuslainen henkilö, joka nauttisi luottamusta porvarillisessa äänestäjäkunnassa, hän toisti eduskunnan puhemies Riitta Uosukaisen nimen.

Kankare: Kokoomuksesta palvelu- ja asiantuntijaorganisaatio

Puoluesihteeriksi valittu Matti Kankare on pitkän linjan kokoomuslainen järjestömies. Yläneellä vuonna 1946 syntynyt Kankare on liittynyt Kokoomukseen jo 1960-luvun alkupuolella ja tullut puolueen palkolliseksi vuonna 1975.

Lyhyitä jaksoja lukuun ottamatta Kankare on työskennellyt Kokoomuksen palveluksessa. Katkoksia kokoomusuraan ovat aiheuttaneet mm. työskentely Kaupunkiliiton apulaisjohtajana 1987-1988, asuntoministerin erityisavustajana 1992-1995 sekä kehittämispäällikkönä Aluehallinto 2000-hankkeessa.

Viime vuoden maaliskuussa Kankare siirtyi takaisin puolueen keskustoimistoon järjestöpäälliköksi, jota tehtävää hän on hoitanut ennen valintaansa puoluesihteeriksi.

Uuden puoluesihteerin keskeisimpiä luottamustehtäviä ovat Kuntaliiton valtuuston varapuheenjohtajuus sekä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen valtuuston varapuheenjohtajuus.

Kankare haluaa kehittää Kokoomuksesta palvelu- ja asiantuntijaorganisaation. Se tarkoittaa hänen mielestään jäsenistön osaamisen vahvistamista sekä mainitun osaamisen ja tietotaidon käyttämistä kansalaisten palveluun.

ILPO KIURU
22.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE