Kokoomuksen presidenttikeskustelu syksyn kokoukseenPuheenjohtaja Niinistö muistutti kokoomuksen hallituskumppaneita, että sateenkaarihallitus sai vaaleissa oikeutuksen jatkaa hallituksen takana olevien puolueiden yhteiskannatuksen säilyessä suurin piirtein ennallaan.


Tällainen tulos oli Niinistön mukaan vain kokoomuksen kannatuksen kasvun varassa.

Hän luonnehti kovin pitkäksi ajaksi sitä yli kahta vuosikymmentä, joka on kulunut siitä, kun kansalaiset edellisen kerran olivat valitsemassa maahan porvarillista presidenttiä.

- Yhteiskunnallista keskustelua seuratessa voi havaita, että porvaririntamaa ollaan nostattamassa. Halua porvarillisen presidentin valitsemiseksi on vahvasti liikkeellä. Kokoomukselle tämä sopii varsin hyvin, Niinistö huomautti.

Hän puhui vain porvarillisesta presidentistä, kun taas eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz meni perjantaina askeleen pitemmälle puhumalla selkeästi kokoomuslaisesta presidentistä.

Puoluekokous teki Niinistön esityksestä muodollisen päätöksen siitä, että syksyllä järjestetään ylimääräinen kokous presidenttiehdokkaan nimeämiseksi. Puoluehallitus sai oikeuden päättää ajankohdasta ja toimeenpanna tarvittaessa jäsenäänestys.

"Vastakkain tulipunainen ääriradikaali ja kepulainen opportunisti"

Niinistön muotoilema esitys oli vastaus Luoteis-Helsingin kokoomusnuorten aloitteeseen, jossa alunperin toivottiin puolueen menevän Elisabeth Rehnin (r.) taakse.

Osaston edustaja Suvi Hautanen ehti sitä ennen jo uudistaa aloitteen koskemaan pelkästään porvarillisen yhteisehdokkaan etsimistä.

Hänen mielestään kokoomuslaisten tulisi nähdä painajaisia odotettavissa olevasta tilanteesta, jossa toisella kierroksella ovat vastakkain "tulipunainen ääriradikaali ja kepulainen opportunisti".

Puoluekokous ei intoutunut keskustelemaan kokoomuksen tulevan ehdokkaan henkilöstä. Ainoastaan yhdessä puheenvuorossa arvioitiin, että Niinistöllä olisi mahdollisuus tulla valituksi uudeksi presidentiksi.

IA-STT
22.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE