Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU-komissio kiitteli uudistusehdotuksia



Euroopan unionin komissio on tyytyväinen ehdotuksiin, joita Belgian entisen pääministerin Jean-Luc Dehaenen johtama työryhmä teki aiemmin viikolla päätöksenteon uudistamiseksi unionissa.


Komissio kiitteli keskiviikkona ns. kolmen viisaan työryhmän raporttia laadukkaaksi ja sen sisältämiä ehdotuksia mielenkiintoisiksi.

Komissio ei ottanut vielä tarkemmin kantaa yksittäisiin ehdotuksiin. Sen aika tulee, kun komissio valmistelee ehdotuksensa seuraaviin hallitusten välisiin neuvotteluihin, joissa uudistuksista pyritään sopimaan.

Tässä vaiheessa komissio kiirehtii valmistelujen aloittamista ja aikoo itse olla marraskuun alussa yhteydessä EU:n puheenjohtajamaana Helsingin huippukokousta valmistelevaan Suomeen.

Korkean tason työryhmän asettanut komission puheenjohtaja Romano Prodi sai mitä oli toivonut. Hän on itse puhunut jo aiemmin, että EU:n seuraavan uudistuksen tulee olla laaja-alainen ja siitä pitäisi päättää nopeasti.

Paineita päätöksentekoa koskeville uudistuksille tuo EU:n edessä oleva laajentuminen. Työryhmä oli korostanut, että jäsenmaiden tulisi sopia uudistuksista ensi vuoden loppuun mennessä.

Silloin niiden ratifiointi eri jäsenmaissa voitaisiin saada päätökseen vuoden 2002 aikana. Romano Prodi totesi keskiviikkona, että tuolloin myös neuvottelut kaikkein edistyneimpien hakijamaiden kanssa voivat olla loppusuoralla.

Työryhmä oli ehdottanut mm., että päätöksiä tehtäisiin nykyistä enemmän määräenemmistöllä sen sijaan, että niihin vaadittaisiin kaikkien jäsenmaiden yksimielinen hyväksyntä.


Komissaarien määrä avoin

Työryhmä ei ottanut kantaa komissaarien määrään. EU:n talous- ja sosiaalikomitealle keskiviikkona puhunut Prodi nosti esiin mahdollisuuden, että komissaarien määrä olisi laajentuneessakin EU:ssa nykyinen enintään 20 tai jopa niin pieni kuin 12.

Silloin osa jäsenmaista voisi joutua jakamaan komissaarin paikan vuorotteluperiaatteella. Prodin mukaan komissaarin paikan jakavien maiden tulisi voida luottaa toisiinsa.

Jos jokaiselle jäsenmaalle taataan jatkossakin yksi komissaarin paikka, voi komission koko jossakin vaiheessa nousta jopa 30:een. Prodin mielestä näin suuren joukkueen johtaja tarvitsee nykyistä enemmän valtaa.

Edellisessä EU:n jäsenmaiden hallitusten välisessä konferenssissa (HVK), jossa komissaarien lukumäärä oli myös esillä, Suomi vastusti kiivaasti sitä, että jokaisesta jäsenmaasta ei olisi komissiossa edustajaa.

Seuraava HVK alkaa virallisesti Lissabonin huippukokouksessa ensi maaliskuussa. Käytännössä se on sarja eri tason neuvotteluja, joissa pyritään sopimaan joistakin muutoksista unionin perussopimuksiin.

STT-IA
22.10.1999


Ulkomaat -sivulle