Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







IMF:n maaraportti kiitteli Suomen talouspolitiikkaa



Suomen kokonaistuotanto kasvaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ekonomistien arvion mukaan tänä ja ensi vuonna hieman nopeammin, kuin mitä vielä kesäkuussa arvioitiin.


Maanantaina julkistetussa Suomen maakatsauksessa IMF ennusti Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 3,6 ja ensi vuonna 3,8 prosenttia. Kesäkuussa tuotannon kasvuksi ennakoitiin "yli 3,5 prosenttia" molempina vuosina.

Maakatsauksesta antamassaan lausunnossa IMF:n johtokunta kiitteli Suomessa harjoitettua talouspolitiikkaa ja erityisesti julkisen talouden menojen hillintää.

Johtokunnan arvion mukaan Suomen tämän hetkinen taloudellinen tilanne on suotuisa talouskasvun jatkumiselle.
- Tuotanto kasvaa lähes potentiaalista kasvuvauhtiaan ja euroalueen rahapolitiikka on Suomen talouden suhdannekehitykseen nähden kevyttä.

IMF:n johtokunnan lausunto ei eroa kovinkaan paljon maatutkinnasta kesäkuussa annetusta loppulausunnosta, jossa suositettiin rakenteellisten uudistusten jatkamista sekä työmarkkinoilla että toimia kilpailun lisäämiseksi kaupassa ja rakentamisessa ja kuntien maankäytön tehostamista.

IMF:n tiedotteen mukaan johtokunnan jäsenet eivät nähneet välitöntä vaaraa Suomen talouden ylikuumenemisesta tai uhkia Suomen "erittäin tyydyttävälle" kilpailukyvylle.

He pitivät oikeana hallituksen tänä ja ensi vuonna lievästi kiristävää julkisen talouden linjaa. Mikäli ylikuumenemisesta ilmenee merkkejä, olisi julkisen talouden linjaa johtokunnan mukaan kiristettävä suunnitellusta.

Työttömyys on laskenut, mutta se on lausunnon mukaan edelleen korkea. Työttömyyden alentamiseksi tarvitaan lisätoimia sekä työ- että tavaramarkkinoiden joustavuuden lisäämiseksi, arvioi IMF:n johtokunta.

Maakatsauksen keskipitkän ajan projektiossa valuuttarahaston ekonomistit ennakoivat työttömyysasteen laskevan 7,9 prosenttiin vuonna 2002 ja pysyvän muutaman seuraavan ennustevuoden ajan sillä tasolla.

Suomen talouden kasvu hidastuu IMF:n ekonomistien projektion mukaan asteittain vuoteen 2004. Silloin talouden kasvuksi lasketaan 2,3 prosenttia.

Keskipitkällä ja pitkällä aikajänteellä IMF:n johtokunta katsoi Suomen talouden suurimmaksi haasteeksi väestön ikääntymisen. Viimeaikaiset toimet eläkkeellejäämisiän myöhentämiseksi saivatkin johtokunnalta kiitosta.


Lehmussaari IMF:ssa: Kasvu voi olla ennakoitua nopeampaa

Pankkien luotonannon nopea kasvu saattaa jatkuessaan synnyttää talouspoliittisia ongelmia Suomelle, arvioi IMF:n johtokunnan varajäsen Olli-Pekka Lehmussaari puheenvuorossaan IMF:n johtokunnassa.

Valuuttarahaston Suomen maakatsauksen käsittelyssä puhuneen Lehmussaaren mukaan luotonannon voimakas kasvu selittyy kuitenkin osittain vuosikymmenen alun syvällä lamalla.

Talouspolitiikasta vastaavien suomalaisten viranomaisten arvion mukaan kokonaistuotanto kasvaa tänä ja ensi vuonna lähes neljän prosentin vauhtia, totesi Lehmussaari. Talouden kasvuedellytykset ovat edelleen hyvät, vaikka nopeimman talouskasvun vaihe näyttääkin olevan ohitse, hän sanoi.

- Talouden kasvuvauhdin arvioidaan Suomessa hidastuvan vuosien 1994-99 keskimäärin viidestä prosentista noin kolmeen prosenttiin vuosina 2000-2003, mikä vastaa talouden kasvupotentiaalia, sanoi Lehmussaari.

Lehmussaari sanoi kasvuennusteen riskien olevan Suomen viranomaisten arvion mukaan pikemminkin ylös- kuin alaspäin suuntautuvia. Toisin sanoen on todennäköisempää, että kasvu on ennustettua nopeampaa, huomautti hän.

Suomen taloudessa ei Lehmussaaren mukaan ole yleistä ylikuumenemisen uhkaa. Suomalaisen arvion mukaan taloudellisessa kehityksessä on kuitenkin nähtävissä toimialakohtaisia ja alueellisia paineita.

- Toimialakohtaiset paineet ovat ilmeisiä rakennusteollisuudessa ja elektroniikkateollisuudessa, missä ammattitaitoisen työvoiman tarjonta on vähentynyt huomattavasti.

- Alueellisia paineita on havaittavissa 4-5 kasvukeskuksessa ja niiden seurauksena asuntojen hinnat ovat nousseet suhteellisen nopeasti, erityisesti Helsingin seudulla, mainitsi Lehmussaari.

STT-MH
22.10.1999


Talous -sivulle