Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







JSN:n puheenjohtaja Mäenpää: Tiedotusvälineiden itsesääntelyä ei voi korvata



Jos julkisen sanan neuvostoa ei olisi, se pitäisi perustaa. Se on olennainen osa tiedonvälityksen vapautta, toteaa Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja Olli Mäenpää. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Mäenpää aloittaa tehtävänsä marraskuun alussa.


- Itsesääntelyelimelle on selvä yhteiskunnallinen tilaus, eikä sitä oikein voi korvata millään muulla. Tämä näkyy siinäkin, että kaikilla EU-mailla on vastaava toimielin, Mäenpää sanoo.

Mäenpää pitää JSN:a tärkeänä, koska tiedotusvälineet ovat vallankäyttäjiä ja niihin on kohdistuttava jonkinlaista valvontaa. Sananvapauden näkökulmasta on huomattavasti parempi, että kontrolli tapahtuu itsesääntelynä, joka on toimivaa ja riittävän tehokasta.

- Huonompi vaihtoehto olisi, että sääntelyn hoitaisi joku ulkopuolinen viranomainen tai auktoriteetti. Tämä olisi myös ristiriidassa sananvapauden kanssa, Mäenpää sanoo.

- Toinen asia on se, että jälkikäteen on voitava puuttua sananvapauden käytön ylilyönteihin. Tiettyyn rajaan saakka näitä ylilyöntejä saakin tapahtua. Jos rajoja ei koetella, sananvapauden käyttö jää aika laimeaksi, Mäenpää toteaa.

Mäenpää ei pidä suomalaisia tiedotusvälineitä sylikoirana mutta toteaa, että ärhäkkäämpiäkin on nähty. Hän kannustaa rohkeaan ja mahdollisimman syvälliseen journalismiin, jossa asioiden eri laidat tulevat riittävästi esiin.

Hän toivoo toimittajilta kriittistä särmää ja pureskelemisen jättämistä myös lukijalle tai katselijalle.


Ilmapiiriä seurailtava

Mäenpään mielestä JSN voisi yksityiselämän suojan ja journalistin ohjeiden lisäksi nostaa esille myös sananvapaus- ja julkisuuskysymyksiä.

- Neuvoston on hyvä pitää korvat ja silmät auki ja seurata, miten tilanteet kehittyvät. Nyt on meneillään tiedotusvälineiden toimintaan liittyviä lakiuudistuksia, jotka kertovat myös ilmapiiristä, Mäenpää sanoo.

Uusi julkisuuslaki alkaa toimia joulukuun alussa, sananvapauslakiehdotus on tulossa eduskuntaan ensi keväänä ja viestintälainsäädäntöä ollaan uudistamassa.

Mäenpää muistuttaa yksityiselämän suojaa korostavassa keskustelussa vähälle huomiolle jääneestä asiasta eli siitä, että poliisien oikeuksia aiotaan laajentaa huomattavasti.

Hän pitää huolestuttavana uusia yksityiselämän alueelle yltäviä salakatselu ja -kuunteluoikeuksia, joiden riittävästä tarpeesta hän ei ole vakuuttanut.


Suoja ei kuulu kaikille

Uusi puheenjohtaja odottaa yksityiselämän suojan korostamisen lisäävän JSN:n juttujen määrää. Hän ei ole kuitenkaan havainnut, että tiedotusvälineet olisivat alkaneet määrätietoisesti tunkeutua ihmisten yksityiselämän puolelle.

- Yksityiselämäkään ei voi olla absoluuttisen suojattua, jos on kysymyksessä on esimerkiksi merkittävä julkisuuden henkilö ja olennainen syy käsitellä hänen tekemisiään, yleensä toilailuja.

Mäenpää toteaa, että monelle voi olla pieni yllätys, että julkinen sana toimii toisella logiikalla kuin itse toimii.

- Meillä on tästä hyvä esimerkki. Tiedekunta on toiminut vuosia hiljaisuudessa, mutta parin kaverin tupakanpoltto nosti meidät lööppeihin. Tämänkaltaiseen tilanteeseen joutuva voi alkaa helposti ajatella, että julkinen sana on ryhtynyt jahtaamaan häntä, Mäenpää kuvailee.

STT-MH
22.10.1999


Kotimaa -sivulle