Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kioton ilmastotavoitteiden jatkoa suunnitellaan 2005



Kioton ilmastosopimuksen voimaansaattaminen on teollisuusmaissa vielä alkutekijöissään, mutta silti samaan aikaan on valmistauduttava tiukentuviin, vuoden 2012 jälkeista aikaa koskeviin päästövähennystavoitteisiin.


Bonnin ilmastokokoukseen valmistautuva ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) muistutti torstaina Helsingissä, että monien teollisuusmaiden ankaraksi moittima Kioton ilmastosopimus oli vasta ensimmäinen askel ilmaston lämpenemisen torjunnassa.

Kioton velvoitteet on täytettävä vuosina 2008-2012, joka on ensimmäinen sitoumusjakso kasvihuonekaasujen vähentämisaikataulussa.

Kiotossa sovittujen päästövähennysten toteuttamisella on kiire, sillä ensimmäisen jakson välitilinpäätös pitäisi tehdä vuonna 2005.

Tuolloin on määrä suunnitella seuraavan sitoumuskauden tavoitteet, kertoi Suomen pääneuvottelija, hallitusneuvos Satu Nurmi ympäristöministeriön tiedotustilaisuudessa.

Teollisuusmaiden on Kioton sopimuksen mukaan vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjään siten, että niiden kokonaismäärä laskee vähintään viisi prosenttia vuoden 1990 päästöjen tasosta. EU:n vastuulla on kahdeksan prosentin vähennystavoite, joka on jyvitetty EU:n jäsenmaiden kesken.

Kehitysmaille ei langetettu vähentämistavoitteita. Sen sijaan niitä on avustettu päästöjen seurannassa. Hassin mukaan tämäkin ontuu, sillä 127:sta rahoitusta saaneesta kehitysmaasta vasta 13 on tehnyt maaraportin päästökehityksestään.

Hassin mukaan päävastuu kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä on teollisuusmailla, mutta kovin pitkälle ei päästä, elleivät kehitysmaat tule mukaan sitoutumuksiin.

Bonnissakin kehitysmaita yritetään saada tiiviimmin mukaan ilmaston muutoksen torjuntaan.


Suomen toimenpideohjelma valmis 2001

EU:n puheenjohtajamaan edustajana Hassi johtaa Bonnin ilmastokokouksessa EU:n sisäisiä neuvotteluja sekä EU:n ja muiden maaryhmien välisiä neuvotteluja. Kokouksen ministeriosuus on 2.-4. marraskuuta.

Lokakuun lopulla alkavaan kokoukseen odotetaan kaikkiaan noin 5 000:ta osallistujaa 150 maasta.

Puheenjohtajakauden paisuttamaan Suomen valtuuskuntaan liittyy myös kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.), joka vastaa kotimaisesta päästövähennystyöstä.

Suomen kauppa- ja teollisuusministeri osallistuu ensimmäistä kertaa ilmastokokoukseen. Kansallisen ilmasto-ohjelman kokoamisvastuu on kauppa- ja teollisuusministeriöllä.

Tuomiojan johtama ministeriryhmä ryhtyy käsittelemään kansallista ilmasto-ohjelmaa ensi vuoden toukokuussa, ja ohjelman on määrä valmistua vuoden 2001 alussa.

STT-MH
22.10.1999


Politiikka -sivulle