Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Henkiyhtiö Suomi etenee ratkaisuissaan aikataulun mukaan

Vakuutettujen omistaman henkiyhtiö Suomen hallitus käsitteli torstaina ensimmäistä kertaa saamiaan tarkennettuja yhteistyötarjouksia ja siihen liittyen omistamiensa vakuutusyhtiön Pohjolan osakkeiden tulevaisuutta.

Toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen totesi kokouksen jälkeen vain, että työ etenee täysin aiemman aikataulun ja työsuunnitelman mukaan. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa myös sitä, että Pohjolan osakkeita ei irroteta kokonaisuudesta, vaan ensin hallintoneuvosto ja sitten edustajisto saa ne yhdessä nipussa puntaroitavaksi.

Hämäläisen mukaan tarjouksista annetaan yhteenveto hallintoneuvoston kokouksen jälkeen 23. marraskuuta.

Yhteistyötarjouksensa ovat antaneet Pohjola-Ilmarinen, Kaleva-Sampo, Tapiola ja Yrittäjäin Fennia. Kahdessa viimeisessä Suomi aloittaisi uudelleen vakuutusten myynnin. Suomen edustajiston on määrä päättää yhtiön tulevaisuudesta joulukuun alussa.

Mielenkiinto Suomen ratkaisuja kohtaan vain lisääntyi, kun Pohjolan pahin kilpailija Sampo hankki huomattavan osuuden Pohjolasta samalla kun julkistettiin Sammon liitto valtion omistaman Leonia-pankin kanssa. Suomi on Pohjolan suurin omistaja.


Nokian tulos heinä-syyskuussa liki 5,6 miljardia markkaa

Nokian kolmannen vuosineljänneksen tulos rahoituserien jälkeen nousi 937 miljoonaan euroon eli noin 5,57 miljardiin markkaan.

Tulos parani selvästi eli 36 prosenttia vuotta aiemmasta, jolloin se oli 687 miljoonaa euroa. Se ylitti myös analyytikkojen odotukset, jotka asettuivat keskimäärin 864-885 miljoonan euron haarukkaan.

Nokian heinä-syyskuun liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta 49 prosenttia ja oli nyt 5,04 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli vajaat 3,4 miljardia euroa.

Toimialoista nopeimmin kasvoi Nokia Mobile Phones, jonka liikevaihto lisääntyi vuoden takaisesta 58 prosenttia 3,4 miljardiin euroon ja liikevoitto 61 prosenttia 753 miljoonaan euroon.

Nokia Networksin eli entisen Nokia Telecommunicationsin liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 38 prosenttia 1,4 miljardiin euroon ja liikevoitto 12 prosenttia 248 miljoonaan euroon.

Koko alkuvuoden aikana eli tammi-syyskuussa Nokian rahoituserien jälkeinen tulos kipusi 2,57 miljardiin euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1,62 miljardia euroa. Tammi-syyskuun liikevaihto kasvoi 13,4 miljardiin euroon edellisvuoden vajaasta 9 miljardista. Osakekohtainen tulos parani 0,96 eurosta 1,50 euroon.


Sampo markkinajohtajaksi Virossa

Vakuutusyhtiö Sampo kokosi Virossa toimivat yhtiönsä yhteiseksi ryhmäksi ja aloitti toiminnan Sampo Eesti Kindlustus-nimen alla. Ryhmän markkinaosuus Viron vakuutusmarkkinoista nousee lähes 40 prosenttiin.

Sammolla on Virossa ollut tytäryhtiöinä Eesti Varakindlustus, Sampo Kindlustus sekä entisen Polaris Varan vahinkovakuutussalkku. Yhteensä näillä yhtiöillä on lähes satatuhatta asiakasta ja noin 700 000 sopimusta.

Toimitusjohtaja Olavi Laido kertoi Äripäev -lehdelle, että uuden liikenimen alla toiminnot jaetaan henkivakuutus- ja vahinkovakuutusryhmiin. Vahinkovakuutukset hoidetaan omana ryhmänään, suurasiakkaat omanaan. Tähän ryhmään kuuluvat lisäksi Polariksen vakuutukset.

Henkivakuutukset jatkavat omana, vastikään perustettuna yksikkönään, Laido sanoo.


Ålandsbankenin liikevoitto pieneni

Kahden uuden konttorin perustaminen kasvatti Ålandsbankenin kuluja tammi-syyskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Myös Internet-pankkipalvelujen kehittäminen kasvatti kustannuksia, konserni kertoo osavuosikatsauksessaan.

Pankin liikevoitto supistui 13 prosenttia 9,2 miljoonaan euroon eli 54,7 miljoonaan markkaan. Osakekohtainen liikevoitto kutistui 0,7 euroon vertailukauden 0,85 eurosta.

Luottovolyymin ja yleisön talletusten kasvu paransivat kuitenkin konsernin rahoituskatetta 9 prosenttia 16,9 miljoonaan euroon, reiluun 100 miljoonaan markkaan. Myös pankin muut tuotot kasvoivat.

Ålandsbanken arvioi koko vuosituloksen yltävän viimevuotiselle tasolle.


Sanoma-WSOY:n tulos ja liikevaihto kasvoivat hieman

Sanoma-WSOY-konserni kasvatti tammi-elokuussa hieman sekä tulostaan että liikevaihtoaan. Konsernin rahoituserien jälkeinen tulos nousi 5 prosenttia eli 363 miljoonasta 380 miljoonaan markkaan.

Liikevaihto kasvoi 4 prosenttia ja nousi nyt liki 4,9 miljardiin markkaan, kun se vuotta aiemmin oli vajaat 4,7 miljardia.

Konserni arvioi myös koko vuoden tuloksen ennen satunnaisia eriä hieman paranevan edellisestä vuodesta. Liikevaihdon odotetaan nousevan noin 7,8 miljardiin markkaan, mikäli markkinatilanteessa ei tapahdu odottamattomia muutoksia.

Sanoma-WSOY syntyi toukokuun alussa WSOY:n, Sanoma Osakeyhtiön ja Helsinki Median sulautuessa yhteen. Keskiviikkona julkaistun pro forma -osavuosikatsauksen luvut on laskettu yhteen niiden tuloksista.


Finnlines osti Stora-Enson osuuden Transfennicasta

Finnlines on ostanut Stora-Enson 16,6 prosentin osuuden metsäteollisuuden omistamasta Transfennica-varustamosta. Samalla Finnlines solmi Stora-Enson kanssa pitkäaikaisen kuljetusyhteistyösopimuksen paperikuljetuksista Eurooppaan.

Transfennicalla on liikenteessä parikymmentä roro-laivaa, ja se kuljetti viime vuonna noin 6,5 miljoonaa tonnia tavaraa. Yhtiön muilla osakkailla on lunastusoikeus Finnlinesin ostamiin osakkeisiin.


Tanskanen: Leonia myytiin alihintaan

Osuuspankkiryhmän pääjohtajan Antti Tanskasen mielestä valtio ei saanut Leoniasta parasta mahdollista hintaa, koska kauppaa ei kilpailutettu.

- Kun ei kilpailuteta, niin se johtaa siihen, että omaisuutta myydään alihintaan, ja tässä tapauksessa on kyse veronmaksajien omaisuudesta, Tanskanen sanoo Aamulehden ja Turun Sanomien haastattelussa.

Tanskasen mukaan Osuuspankkiryhmä olisi voinut maksaa Leoniasta enemmän kuin Sampo, koska pankkiryhmä olisi hyötynyt fuusiosta enemmän. Osuuspankkiryhmältä ei kuitenkaan pyydetty tarjousta.


MTV:n kaapelikanava aloittaa joulukuussa

MTV:n uusi kaupallinen kaapelikanava aloittaa joulukuussa koelähetyksillä. Tällöin julkistetaan myös kanavan nimi ja ohjelmakartta, MTV kertoo tiedotteessaan.

MTV ei aio perustaa kaapelitelevisiotoimintaa varten erillistä tytäryhtiötä, vaan kanava käynnistyy MTV Oy:n liiketoimintayksikkönä.

Noin 905 000 kotitaloudella on kaapeliyhteys, ja uusi kaapelikanava näkyy kaikkien kaapeli-tv-yhtiöiden asiakkaille lähikuukausina, MTV lupaa.


Vanhala: Euroalueen inflaatioriski kasvanut

Euroalueen talouskehityksen piristyminen lisää inflaatioriskiä, arvelee Suomen Pankin pääjohtaja ja Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen Matti Vanhala. Hän tosin uskoo inflaation pysyttelevän "kohtuullisella" tasolla kahtena seuraavana vuonna.

Näkemyksiään Vanhala esitteli tiistaina julkaistussa italialaisen talouslehden Il Sole 24 Oren haastattelussa.

Vanhalan mukaan EKP:n neuvosto pohdiskeli hintanäkymiä lokakuun alun kokouksessaan. Neuvostossa katsottiin yleisesti, että todennäköisyys inflaation kiihtymisestä rahapolitiikan kannalta huolestuttavaksi on nyt todennäköisempää kuin aiemmin. Lausunnoissaan Vanhala tosin painotti eroa riskien ja todennäköisimmän kehitysvaihtoehdon välillä:
- Henkilökohtaisesti uskon inflaation pysyttelevän kohtuullisena vuosina 2000 ja 2001, mutta on olemassa riskejä, ettei näin käy, Vanhala totesi.

Euroopan keskuspankin päätehtävä eli hintavakauden vaaliminen edellyttää inflaation pysyttelevän kahden prosentin alapuolella. Tähän mennessä tavoite on pitänyt hyvin, sillä elokuussa kuluttajahinnat nousivat euroalueella 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.

EKP:n neuvosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina, ja eräät analyytikot epäilevät neuvoston päättävän jo tuolloin rahapolitiikan kiristämisestä.


PSW:n barometri: Asuntojen hinnat nousevat yhä

Kiinteistönvälittäjät odottavat asuntojen kallistuvan seuraavan puolen vuoden aikana edelleen varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, ilmenee PSW Kiinteistömaailman tuoreesta kiinteistönvälittäjäbarometrista.

Pääkaupunkiseudulla peräti 41 prosenttia kiinteistönvälittäjistä uskoo, että asuntojen hinnat ovat seuraavan puolen vuoden aikana edelleen nousussa. Hintojen laskuun uskoi vain noin 9 prosenttia vastanneista.

Tampereen seudulla hintojen nousuun uskoo 45 prosenttia ja laskuun vain 5 prosenttia vastanneista. Muuallakin maassa enemmistö vastaajista kallistui sille kannalle, että sekä omakoti- että kerrostaloasuntojen hinnat nousevat tai vähintään pysyvät ennallaan.

Asuntokauppojen määrän ennakoidaan pysyvän suunnilleen ennallaan, mutta myyntiaikojen pitenevän.

PSW Kiinteistömaailma kartoittaa kiinteistömarkkinoiden näkymiä kahdesti vuodessa. Syksyn kyselyyn vastasi 269 kiinteistönvälittäjää 42 paikkakunnalta.


Yleisöluottojen nostot kasvoivat 18 prosenttia alkuvuonna

Kotimainen luottokanta kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 6,6 prosenttia ja nousi kesäkuun lopussa 824 miljardiin markkaan.

Yleisöluottokanta kasvoi Tilastokeskuksen julkaiseman luottokantatilaston mukaan huhti-kesäkuussa koko luottokantaa nopeammin eli 7,4 prosenttia. Se nousi neljänneksen lopussa 512 miljardiin markkaan.

Uusia yleisöluottoja nostettiin alkuvuonna yhteensä 145 miljardia markkaa eli 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Toisella neljänneksellä luottoja nostettiin 81 miljardia markkaa. Koko viime vuonna uusien yleisöluottojen nostot olivat 270 miljardia markkaa.

Kotitaloudet nostivat alkuvuonna uusia luottoja yhteensä 49 miljardia markkaa eli 29 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntoluottojen osuus siitä oli 27 miljardia markkaa. Toisella neljänneksellä kotitaloudet nostivat uusia asuntoluottoja ennätykselliset 15 miljardia markkaa.


VR:n tulos viime vuoden tasoa

VR-konsernin tulos tammi-elokuulta oli viime vuoden vastaavan ajan tasoa. Vilkkaampi toinen neljännes tasoitti heikon alkuvuoden vaikutusta, VR kertoi tiedotteessaan.

Konsernin tulos rahoituserien jälkeen oli nyt 228 miljoonaa markkaa, kun vuosi sitten tulos oli kaksi miljoonaa markkaa pienempi. Katsauskauden liikevaihto kasvoi 13 prosenttia 4,3 miljardiin markkaan.

Kotimaisen perusteollisuuden junakuljetukset elpyivät hieman, mutta kuljetusten yhteenlaskettu tonnimäärä jäi 3,5 prosenttia viimevuotista pienemmäksi. Junamatkoja sen sijaan tehtiin kaksi prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Koonnut: IA
22.10.1999


Talous-sivulle