Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tiitinen toiveikas: yksituumaisuus vielä löydettävissä

Työsopimuslakikomitea hakee jatkoaikaa



Työsopimuslakikomitea aikoo pyytää itselleen muutaman kuukauden lisäaikaa. Suurimmat kiistakysymykset, työehtosopimusten yleissitovuus ja irtisanomissuoja, ovat yhä käytännössä auki.


"Työelämän perustuslain", työsopimuslain kokonaisuudistusta valmistelevan komitean määräaika umpeutuu lokakuun lopussa.

Komiteaa vetävän työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitisen tavoitteena on, että komitealla olisi tuolloin suurinpiirtein yksituumainen lakiteksti valmiiksi kirjoitettuna - mukaan lukien hankalimmat pykälät.

Tiitisen mukaan mietinnön tekninen valmistelu ja viimeistely vievät kuitenkin vielä aikaa, joten lakipaketin valmistuminen venyy ensi vuoden puolelle. Mm. pykälien perusteet ovat käytännössä vielä kirjoittamatta. Perusteet taas ohjaavat niin paljon tulkintaa ja käytäntöä, että niiden hiomista ei haluta jättää virkamiehille.


Mönkäre kaipaa perusteita

Työministeri Sinikka Mönkäre (sd.) ei ollut vielä torstaina saanut lisäaikapyyntöä. Hän totesi haluavansa vielä kuulla tarkemmin, millä perusteilla jatkoaikaa toivotaan.

- Olen aina valmis harkitsemaan, jos on hyviä syitä, mutta edelleen olen sitä mieltä, että lisäaika sinänsä ei tässä ole tarpeen, vaan tärkeintä on, että työ tehdään loppuun asti joka tapauksessa kolmikantaisesti.

Vuonna 1995 asetettu komitea on saanut useita kertoja jatkoaikaa. Nyt töitä tehdään urakalla: komitealla on viime ajat ollut 6-9 tunnin tapaamisia liki päivittäin.

Työmarkkinajärjestöt hakevat ratkaisuja myös omissa yhteisissä tapaamisissaan. 16-jäsenisessä komiteassa on työmarkkinajärjestöjen lisäksi valtion ja yliopistojen edustajia.


Yleissitovuudesta "rivejä keskusteltavana"

- Kokonaisuudessa on selviä kohtia koko joukko jo nyt, ja sitten on eriasteisia kipukohtia vielä auki. Niistä yritetään seuraavan 5-6 päivän aikana saada ratkaisut, Tiitinen kuvaa edessä olevaa työrupeamaa.

Hän luottaa siihen, että jonkinmoinen yhteisymmärrys myös yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta kyetään puristamaan kuun loppuun mennessä.

- Ja kun ne palat saadaan koottua, niin pitäisin erittäin todennäköisenä, että loppupalatkin palapelistä loksahtavat paikalleen. Nyt täytyy olla vielä optimistinen.

Työehtosopimusten yleissitovuudesta on Tiitisen mukaan "joitakin painomusterivejä" keskusteltavana. Hän on myös itsekseen hahmotellut ratkaisua, mutta ei ole toistaiseksi esittänyt sitä komitealle. Vaikka asia on levällään, uskoo puheenjohtaja hyväksyttävissä olevan mallin löytymiseen.
- Pitäisin yllätyksenä, jos ei saavutettaisi tuloksia.

Yleissitovaksi sopimukseksi määrittelyn perusteet ovat olleet erityisesti SAK:lle ja työnantajaleirille tärkeä periaatteellinen kysymys. Kompromissin eväitä haettaneen mm. siitä, että yleissitovuuden ulkopuolelle jääville aloille määriteltäisiin jotkut "kohtuulliset työehdot". Varsinaista vähimmäispalkkalainsäädäntöä ei ole suunnitteilla.

Työehtosopimus katsotaan nyt yleissitovaksi, jos noin puolet alan työntekijöistä on järjestäytyneiden yritysten palveluksessa. Jos sopimus on yleissitova, myös ns. villien yritysten on noudatettava sen määräyksiä mm. työntekijöiden oikeuksista ja eduista.


Ei mullistuksia pätkätöihin

Työsuhdeturvaa ja irtisanomissuojaa koskevia säännöksiä on hierottu komiteassa jo useita kuukausia, mutta asiat ovat yhä osin auki. Mullistavia muutoksia ei Tiitisen mukaan ole luvassa.
- Suomessa on kuitenkin yksi kehittyneimpiä irtisanomissuojia.

Työntekijäpuolella on oltu huolissaan, ettei Tiitisen hahmottelema malli hyväksyttävistä lomautusperusteista ainakaan alentaisi lomautuskynnystä. Toimihenkilöiden STTK on ajanut lisäksi mm. irtisanomisia suunnitteleville työnantajille laajempaa koulutus- ja uudelleensijoitusvelvollisuutta.

Määräaikaisten työsopimusten osalta on Tiitisen mukaan päästy kohtalaisen pitkälle. Komitea on hionut säännöksiä, joilla rajoitettaisiin pätkätyösuhteet "asialliseen käyttöön". Mietittävänä on myös ollut ratkaisuja, joilla suosittaisiin toistaiseksi voimassa olevien työsuhteiden käyttöä.

- Liikkumatilahan ei voi olla kovin suuri vapaassa sopimusjärjestelmässä, kun ei voida mistään sopimuspakoista säätää, Tiitinen huomauttaa.

Osa-aikaisten työnantajille ollaan näillä näkymin esittämässä velvoitetta tarjota osa-aikaisille lisätyötä, jos työnantajalla on tarvetta lisätyövoimaan. Joillekin palvelualoille tärkeä kysymys siitä, minkä alan yleissitovia sopimuksia sovelletaan vuokratyöhön, tulee vääntöön lähipäivinä.

STT-MH
22.10.1999


Politiikka -sivulle