Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tuotevalvontakeskus tehostaa viinien okratoksiinipitoisuuksien valvontaa



Tuotevalvontakeskus kieltää liian suuria määriä okratoksiinia sisältävien alkoholijuomien luovuttamisen markkinoille. Kiellolla se haluaa ehkäistä ja poistaa okratoksiinista aiheutuvia terveyshaittoja. Kielto perustuu kansalliseen alkoholilakiin ja vieraita aineita koskevaan EU-asetukseen.


Tehtyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella okratoksiinia voi esiintyä muun muassa viineissä, hedelmäviineissä ja oluissa. Terveydelle haitallisia määriä on havaittu eräissä punaviineissä. Okratoksiinia ei esiinny tislatuissa alkoholijuomissa, koska se ei tislaudu alkoholin mukana.

Viinirypäleisiin, hedelmiin ja viljaan voi lämpimissä ja kosteissa kasvukauden ja varastoinnin olosuhteissa kasvaa homelajeja, jotka muodostavat okratoksiinia rypäleiden, hedelmien tai jyvien kuoriin.

Niistä se liukenee valmistettaviin alkoholijuomiin. Okratoksiinia ei voi poistaa juomasta suodattamalla eikä muullakaan käsittelymenetelmällä. Ihminen ei pysty tunnistamaan okratoksiinia ulkonäön, hajun tai maun perusteella. Se voidaan tunnistaa vain laboratorioanalyysillä.


Okratoksiinin terveyshaitat

Okratoksiinin terveyshaitoista ollaan yksimielisiä. Okratoksiini A on Aspergillus ja Penicillium-sukuihin kuuluvien homesienien muodostama myrkky.

Eläinkokeiden perusteella sen on todettu olevan karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine, joka vaikuttaa erityisesti munuaisiin ja maksaan.

Sen on myös todettu olevan sikiölle myrkyllinen ja epämuodostumia aiheuttava aine, joka mahdollisesti myös vaurioittaa perimää.


Pitoisuudelle selkeä yläraja

Viinin okratoksiinipitoisuudelle ei ole EU:ssa kaikkia jäsenmaita sitovaa yhteistä suurinta sallittua enimmäispitoisuutta. Euroopan yhteisön komissio valmistelee parhaillaan muutosta tietyissä elintarvikkeissa muun muassa viineissä ja oluissa esiintyvien vieraiden aineiden enimmäismäärien vahvistamisesta annettuun asetukseen.

Viinin okratoksiinipitoisuuden ylärajaksi määrättäneen 0,5 mikrogrammaa eli miljoonasosagrammaa/litra tai 1,0 mikrogrammaa eli miljoonasosagrammaa/litra, mutta raja-arvon antamista lykättäneen vuoden 2002 alkuun.

Viinin okratoksiinipitoisuudelle ei ole myöskään kansallista normia. Tuotevalvontakeskus katsoo, että kansallisessa alkoholilainsäädännössä tulee mahdollisimman nopeasti asettaa viinin, hedelmäviinin ja oluen sisältämälle okratoksiinipitoisuudelle yläraja, kunnes EU:ssa on säädetty kaikkia jäsenmaita sitova enimmäispitoisuusraja.


Okratoksiinista tiedottamista tehostetaan

Tuotevalvontakeskus kutsuu noin 200 kotimaista alkoholijuomia valmistavaa ja maahantuovaa yritystä neuvottelutilaisuuteen.

Neuvottelussa pyritään sopimaan liian suuria okratoksiinipitoisuuksia sisältävien alkoholijuomien myynnin ja valmistuksen kansallisista rajoittamistoimenpiteistä, kunnes okratoksiinipitoisuudesta on saatu jäsenmaita sitova EU-säännös tai kansallinen normi.

Tuotevalvontakeskus ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle kansallisen normin säätämistä elinkeinonharjoittajien kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Tuotevalvontakeskus tehostaa tulevaisuudessa tiedottamistaan okratoksiinista ja toteutettavista toimenpiteistä kansalaisten terveyden suojelemiseksi.

Se julkaisee lähiaikoina kotisivuillaan käytössään olevat tiedot Euroopan virallisten laboratorioiden mittaamista tuotekohtaisista okratoksiinipitoisuuksista.

IA
22.10.1999


Ajassa -sivulle