Tuotevalvontakeskus tehostaa viinien okratoksiinipitoisuuksien valvontaa
Tuotevalvontakeskus kieltää liian suuria määriä okratoksiinia sisältävien alkoholijuomien luovuttamisen markkinoille. Kiellolla se haluaa ehkäistä ja poistaa okratoksiinista aiheutuvia terveyshaittoja. Kielto perustuu kansalliseen alkoholilakiin ja vieraita aineita koskevaan EU-asetukseen.
Tehtyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella
okratoksiinia voi esiintyä muun muassa viineissä,
hedelmäviineissä ja oluissa. Terveydelle haitallisia
määriä on havaittu eräissä punaviineissä. Okratoksiinia
ei esiinny tislatuissa alkoholijuomissa, koska se ei
tislaudu alkoholin mukana.
Viinirypäleisiin, hedelmiin ja viljaan voi lämpimissä ja
kosteissa kasvukauden ja varastoinnin olosuhteissa
kasvaa homelajeja, jotka muodostavat
okratoksiinia rypäleiden, hedelmien tai
jyvien kuoriin.
Niistä se liukenee valmistettaviin
alkoholijuomiin. Okratoksiinia ei voi poistaa juomasta
suodattamalla eikä muullakaan käsittelymenetelmällä.
Ihminen ei pysty tunnistamaan okratoksiinia ulkonäön,
hajun tai maun perusteella. Se voidaan tunnistaa vain
laboratorioanalyysillä.
Okratoksiinin terveyshaitat
Okratoksiinin terveyshaitoista ollaan yksimielisiä.
Okratoksiini A on Aspergillus ja Penicillium-sukuihin
kuuluvien homesienien muodostama myrkky.
Eläinkokeiden perusteella sen on todettu olevan
karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine, joka
vaikuttaa erityisesti munuaisiin ja maksaan.
Sen on
myös todettu olevan sikiölle myrkyllinen ja
epämuodostumia aiheuttava aine, joka mahdollisesti
myös vaurioittaa perimää.
Pitoisuudelle selkeä yläraja
Viinin okratoksiinipitoisuudelle ei ole EU:ssa kaikkia jäsenmaita sitovaa yhteistä suurinta
sallittua enimmäispitoisuutta. Euroopan yhteisön
komissio valmistelee parhaillaan muutosta tietyissä
elintarvikkeissa muun muassa viineissä ja oluissa
esiintyvien vieraiden aineiden enimmäismäärien
vahvistamisesta annettuun asetukseen.
Viinin
okratoksiinipitoisuuden ylärajaksi määrättäneen 0,5
mikrogrammaa eli miljoonasosagrammaa/litra tai 1,0
mikrogrammaa eli miljoonasosagrammaa/litra, mutta
raja-arvon antamista lykättäneen vuoden 2002 alkuun.
Viinin okratoksiinipitoisuudelle ei ole myöskään
kansallista normia. Tuotevalvontakeskus katsoo, että
kansallisessa alkoholilainsäädännössä tulee
mahdollisimman nopeasti asettaa viinin, hedelmäviinin
ja oluen sisältämälle okratoksiinipitoisuudelle yläraja,
kunnes EU:ssa on säädetty kaikkia jäsenmaita sitova
enimmäispitoisuusraja.
Okratoksiinista tiedottamista tehostetaan
Tuotevalvontakeskus kutsuu noin
200 kotimaista alkoholijuomia valmistavaa ja
maahantuovaa yritystä neuvottelutilaisuuteen.
Neuvottelussa pyritään sopimaan liian suuria
okratoksiinipitoisuuksia sisältävien alkoholijuomien
myynnin ja valmistuksen kansallisista
rajoittamistoimenpiteistä, kunnes
okratoksiinipitoisuudesta on saatu jäsenmaita sitova
EU-säännös tai kansallinen normi.
Tuotevalvontakeskus ehdottaa sosiaali- ja
terveysministeriölle kansallisen normin säätämistä
elinkeinonharjoittajien kanssa käytyjen neuvottelujen
jälkeen.
Tuotevalvontakeskus tehostaa tulevaisuudessa
tiedottamistaan okratoksiinista ja toteutettavista
toimenpiteistä kansalaisten terveyden suojelemiseksi.
Se julkaisee lähiaikoina kotisivuillaan käytössään olevat
tiedot Euroopan virallisten laboratorioiden mittaamista
tuotekohtaisista okratoksiinipitoisuuksista.
IA
22.10.1999
Ajassa -sivulle
|