Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Rakennusalan ja teollisuuden näkymät heikentyneet, kauppa ja palvelut nousussa

Yrittäjäbarometri: Talouskasvu jatkuu vakaana



Suomen Yrittäjien yrittäjäbarometrillä mitatut pk-yritysten suhdannenäkymät seuraaville 12 kuukaudelle tukevat yleistä käsitystä siitä, että talouskasvu tulee jatkumaan vakaana.


Kaksi yrittäjää kolmesta katsoi toimialansa suhdanteiden pysyvän ennallaan ja kasvua odottavia oli yhtä monta (15 %) kuin laskua epäileviä (15,3 %).

Yrittäjät odottavat kannattavuuden ja työllisyyden paranevan hieman. Sen sijaan investointien tason odotetaan säilyvän ennallaan.

Pk-yritysten kasvuodotuksia heikentävät rakennusalan huonontuneet näkymät. Myös teollisuuden odotukset ovat laimeat seuraaville 12 kuukaudelle. Sen sijaan palveluelinkeinojen suhdannenäkymät ovat edelleen hyvät ja kaupan odotukset ovat kääntyneet selvästi myönteisiksi.

Talouskasvun painopisteen ollessa kotimarkkinoiden palveluissa ja kaupassa ovat myös odotukset liikevaihdon kasvusta, kannattavuuden kehityksestä ja henkilökunnan määrän muutoksesta myönteisimmät näillä aloilla.


Liiketoimintaa laajennetaan varovasti

Liiketoiminnan laajentamisnäkymät ja investointiodotukset ovat pysyneet kevään 1999 tiedustelun tasolla. Kahdeksan yritystä kymmenestä aikoo säilyttää liiketoimintansa nykyisessä laajuudessaan.

Ainoastaan palvelualan yritykset aikovat laajentaa toimintaansa selvästi. Toimialoista ainoastaan kaupassa liikevaihdon kehityksen odotetaan parantuvan viime keväästä. Muilla toimialoilla odotukset ovat kääntyneet entistä varovaisemmiksi.

Kyselyyn vastanneiden yritysten mukaan tuotantokustannusten nousu on jatkunut edellisten kahdentoista kuukauden aikana.

Yleisintä tuotantokustannusten nousu on ollut palvelualalla, mutta myös teollisuudessa ja rakentamisessa on nousua lähes yhtä paljon. Tuotantokustannusten odotetaan kohoavan hieman nopeammin seuraavien kahdentoista kuukauden aikana.

Kolme yritystä neljästä arvioi kuitenkin kustannustason säilyvän reaalisesti ennallaan. Eniten kustannusten nousua odotetaan palvelualoilla ja vähiten teollisuudessa.


Kannattavuuden odotetaan edelleen paranevan

Kyselyssä mukana olleiden yritysten kannattavuusodotukset ovat kohonneet ja kannattavuuden paraneminen näyttäisi jatkuvan myös seuraavien 12 kuukauden aikana.

Vähiten kannattavuuden odotetaan paranevan rakennusalalla ja myönteisimmät odotukset ovat palveluissa.

Tulevien 12 kuukauden aikana yritykset tulevat lisäämään työvoimaansa, vaikkakin hieman vähemmän kuin aikaisemmin johtuen tuotantokustannusten nousuodotuksista.

Työvoiman lisäykset tulevat painottumaan kauppaan ja palveluihin, kun taas teollisuudessa ja rakentamisessa työllisyysnäkymät ovat heikentyneet selvästi.

Lähes joka neljäs yritys ilmoittaa lisänneensä investointejaan edellisten 12 kuukauden aikana kuten kevään kyselyssäkin. Eniten investoinnit ovat lisääntyneet kaupassa ja palveluissa.

Investointiodotukset seuraaville 12 kuukaudelle ovat sen sijaan edelleenkin hyvin varovaiset ja kolme yritystä neljästä aikookin pitää investointinsa nykyisellä tasolla. Rakentamisessa investointiodotukset ovat laskeneet selvästi.


Painopisteinä markkinat ja vakavaraisuus

Yritysten kehittämisen painopistealueet lähivuosina ovat uusien markkinoiden etsiminen ja vakavaraisuuden lisääminen.

Vaikka investointeja ei aiota lisätä seuraavan vuoden aikana, pidetään investointeja koneisiin ja laitteisiin sekä myös työvoiman koulutusta tärkeinä kehittämisalueina.

Kaupan alalla keskitytään muita toimialoja enemmän ostotoiminnan kehittämiseen, teollisuudessa kone- ja laiteinvestointeihin, rakentamisessa markkinointiin ja toiminnan rationalisointiin.

Joka kolmannen yrityksen mielestä kehittämisen pahin este ovat korkeat työn sivukulut. Kireä ja epäterve kilpailutilanne koetaan myös liiketoiminnan kehittämisen esteiksi kuten myös verotusta ja ammatillisen työvoiman saatavuutta.

Sen sijaan viranomaisbyrokratia, rahoitusvaikeudet ja talouden epävarmuus vaivaavat harvemmin.


Yrittäjien huolena sukupolvenvaihdos

Yrittäjäbarometrin mukaan yrittäjän sukupolvenvaihdoksesta tulee ajankohtainen joka kymmenennessä yrityksessä seuraavien kolmen vuoden aikana ja 40 prosentissa yrityksistä seuraavien 10 vuoden aikana.

Sukupolvenvaihdosten onnistuminen on siten merkittävä lähivuosien yhteiskunnallinen kysymys, niin yritysten liiketoiminnan jatkuvuuden kuin työpaikkojen säilymisenkin kannalta katsottuna.

Joka viides yrittäjä odottaa sukupolvenvaihdoksen tuovan ongelmia. Yleisimmin odotetaan rahoitusvaikeuksia jatkajalle, vero-ongelmia luopujalle tai vaikeuksia jatkajan löytämisessä. Näihin ongelmiin yrittäjät haluavat helpotusta.


Työvoimapulaa erityisosaamista vaativissa tehtävissä

Yrittäjäbarometrin mukaan joka kolmannessa yrityksessä on merkittävä työvoimapula. Varsinkin erityisosaamista vaativissa tehtävissä on puutetta työvoimasta.

Nykyisen henkilökunnan lisäkoulutus on yleinen keino poistaa työvoimapulaa, lähes yhtä yleinen kuin uusien työntekijöiden rekrytointi. Yrityksen tarpeisiin räätälöity koulutus on suosituin koulutusmuoto.


Yritysten rekrytointivaikeudet ovat hieman lisääntyneet. Työtehtävien tai työsuhteen ehtojen ei myöskään usein koeta houkuttelevan tarpeeksi työnhakijoita, joita sinänsä on riittävästi. Joka viides yrittäjä arvioi, että työpaikkoja on jäänyt täyttymättä rekrytointivaikeuksien takia.

IA
22.10.1999


Talous -sivulle