Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Jouluna palaa taas - tulipalo myös todennäköisin millennium-uhka



Joulu tulee, ja palokunnat joutuvat taas töihin muutenkin kuin kehnosti lämmitettyjä savusaunoja sammuttamaan. Varomattoman tulen ja ilotulitteiden käsittelyn pelätään kylvävän tänä vuonna erityistä tuhoa millennium-hulinoiden vuoksi, vaikka joulun juhlinnasta jo opittaisiinkin jotain.


Kynttilät kuuluvat jouluun, mutta niiden polttamisessa on aina omat riskinsä. Klassinen virhe on latoa lautanen lämpökynttilöitä täyteen.

Seurauksena on joko lautasen halkeaminen ja kynttilöiden kaatuminen pöydälle tai koko kynttiläsatsin humahtaminen yhdeksi isoksi liekiksi. Lämpökynttilät tulee asettaa vähintään 3-5 sentin etäisyydelle toisistaan.

Myös erilaiset ulkotulet ja -roihut ovat olleet hiljattain Kuluttajaviraston ja VTT:n syynissä. Kuudentoista erilaisen ulkotulen testauksessa yhdeksästä löytyi huomautettavaa.

Jos ulkotulen sydän on liian paksu, se saattaa sytyttää itsestään ns. allaspalon ja aiheuttaa tulipalovaaran. Palavaa ulkoroihua ei pidä yrittää sammuttaa vedellä, sillä seurauksena on vedestä innostunut todellinen "liehuva liekinvarsi".

Vaaralliseksi yltyneen ulkoroihun voi tukahduttaa sammutuspeitteellä tai sen puuttuessa vaikka matolla.

Folioastiaan valettujen ulkotulien ongelma on niiden keveys, koska tuuli saattaa pudottaa ulkotulen esimerkiksi parvekkeen kaiteelta. Ulkotulien polttaminen parvekkeella on kaiken lisäksi kielletty.


Geelikynttilät kohtuullisen turvallisia

Muodissa olevien geelikynttilöiden paloturvallisuutta ei ole vielä virallisesti tutkittu. Pelastustarkastaja Matti Virpiaron suorittamissa tee-se-itse kokeissa geelikynttilät osoittautuivat kuitenkin varsin turvallisiksi.

- Lasit, joihin kynttilä on valettu, eivät kokeessa lämmenneet pinnaltaan 50 astetta enempää, Virpiaro kertoo.

Toiminnanjohtaja Ari Keijonen Uudenmaan pelastusliitosta kehottaa polttamaan geelikynttilöitä samalla huolellisuudella kuin steariinikynttilöitäkin, vaikka esimerkiksi pöydälle kaatunut geeli ei levitä tulta yhtä tehokkaasti kuin steariini.

Oman riskinsä tuo geelikynttilän valaminen kuohuviinilasiin. Ikävien yhteensattumien seurauksena voi olla lasitettu ruokatorvi, jonka hankkiminen ei taatusti millennium-mielialaa kohota. Geelin kaataminen lavuaariin tai WC-pyttyyn on myös varma tapa tukkia viemäri.


Televisiot palavat jouluisin

Jouluna palaa tutkitusti televisioita enemmän kuin muulloin. Syy ei löydy ohjelmien tasosta eikä henkimaailmasta, vaan vastaanotinten peittämisestä erilaisilla liinoilla ja kaikenlaisen joulurojun kasaamisesta "asavisioiden" päälle.

Vastaanotin lämpenee tällöin liikaa, ja tulipalon ainekset ovat koossa.

Myös paperinen, valaistu joulutähti verhotussa ikkunassa on riski, eikä joulutähtiä ja muitakaan lamppuviritelmiä pidä jättää palamaan itsekseen.

Ylipäänsä sähkölaitteiden ja kynttilöiden aiheuttamia tulipaloriskejä voi pienentää huomattavastikin noudattamalla yksinkertaista, mutta jokaisena juhlapäivänä ajankohtaista ohjetta.

- Pitäisi huolehtia siitä, että sammuu itse viimeisenä, Vantaan palopäällikkö Reijo Rajala muistuttaa.

STT-IA
23.12.1999


Kotimaa -sivulle