Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Näkemys kestävästä kehityksestä valmistui Tampereella



Tampereella on selvitetty, mitä kestävä kehitys kaupungissa tarkoittaa. Tampereen Agenda 21:n ydin on avoin ja reilu hallinto- ja päätöksentekokulttuuri. Tarkoitus on ottaa kuntalaiset mukaan jo asioiden valmisteluvaiheessa.


Tamperelaista näkemystä kestävästä kehityksestä alettiin valmistella puolitoista vuotta sitten kuntalaisten teemaryhmissä. Tässä valmistelu erosi mm. Helsingistä, jossa työryhmiä vetivät virkamiehet.

Ryhmien pohdinnat koottiin ideapankkiin, jonka pohjalta muokattiin Tampereen Agenda. Vastaavia paikallisia ohjelmia tekee noin 3 000 kuntaa eri puolilla maailmaa. Toteutustavat vain vaihtelevat.

Eroja on myös kotimaassa: esimerkiksi Turun seudulla yhteistyössä on parikymmentä kuntaa. Jonkin verran epäluuloa on aiheuttanut se, että ohjelmaa ei Tampereella viedä valtuuston käsittelyyn kuten Helsingissä.

Tampereen ympäristöpäällikkö Harri Kallio vakuuttaa, että tämä ei merkitse ohjelman mitätöimistä.

- Siitä saadaan pohja kaupungin viralliselle tulevaisuusstrategialle, jonka valtuusto ensi syksynä käsittelee. Agenda ei näin jää erilliseksi ohjelmaksi, vaan se liitetään kaupungin olemassaolevaan budjetti- ja suunnittelujärjestelmään.


Vireillä on jo käytännön toimia

Tampereen Agenda ei rajoitu vain ympäristöasioihin, vaan se sisältää myös taloudellisen ja sosiaalisen ulottuvuuden.

Se ei koske pelkästään kaupunkia, vaan kaikkia tamperelaisia. Ohjelma esittelee myös vireillä olevia ideoita käytännön toimiksi.

Päätöksentekokulttuuria aiotaan terävöittää järjestämällä tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia sekä asukasiltoja tulevista hankkeista. Myös virtuaalisia vaikutuskanavia aiotaan kehittää ja jakaa kaikkiin koteihin kansalaiskirja.

- Alueille pitäisi saada kansalaistaloja, joissa voisi kokoontua ja joissa olisi informaatiota tarjolla, sanoo ympäristösihteeri Harri Willberg.

Ohjelman ydinteemoihin kuuluvat kaupunkirakenteen tiivistäminen, yksityisautoilun vähentäminen, keskustailmaston laadun parantaminen sekä luonnonvarojen ja energian säästäminen.

STT-IA
23.12.1999


Kotimaa -sivulle