Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Eläkeputken purku ei etene julkisella sektorilla



Yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajaa koskeva ns. Puron työryhmän uudistusesitys ei näytä toteutuvan helposti julkisen sektorin osalta.


Ainakin valtion työntekijöitä koskeva ratkaisu lykkäytyy hallituksen ja eduskunnan päätettäväksi osapuolten näkemyserojen vuoksi. Myöhemmin syksyllä selviää, saadaanko kuntapuolen työryhmän kiistoihin ratkaisua.

Valtion työntekijöiden eläkeratkaisua käsittelevä Valtion eläkeneuvottelukunta päätti keskiviikkona työnsä erimielisenä. Ratkaiseva kiista koski yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajan korotusta 58 vuodesta 60:een.

Valtio työnantajana haluaa eläkkeelle siirtymisen ikärajan nostamista samalla tavalla kuin Kari Puron työryhmän esityksessä esitetään yksityiselle puolelle. Palkansaajapuolen työmarkkinajärjestöt vastustavat esitystä, joskin kukin hieman eri syistä.

Järjestöjen mielestä valtion eläketurvaa on viime vuosina leikattu enemmän kuin yksityisen sektorin.

Tyytymättömyyttä herättää myös vuonna 1989 valtion yleisestä eläkeiästä luopumisen yhteydessä sovittu malli, jossa luvattiin mahdollisuus valita normaalin eläkkeen sijasta yksilöllinen varhaiseläke. Nyt tätä vaihtoehtoa muutettaisiin jälkikäteen.


Ikärajasta ei tingitty

Esitystä valmisteltiin Valtion eläkeneuvottelukunnan jaostossa, joka on työmarkkinaosapuolista koostuva neuvoa antava elin.

Jaoston työhön osallistuneen valtiovarainministeriön henkilöstöosaston hallitussihteerin Erik Strömbergin mukaan työ kariutui ikärajakysymykseen, kun kompromisseja ei löytynyt.

- Jos ikärajan korottamisen vastapainoksi hyväksytään muita uudistuksia, me olemme vielä valmiita keskustelemaan, Strömberg sanoo.

Asia etenee nyt siten, että valtiovarainministeriö valmistelee hallitukselle Puron työryhmän linjauksia noudattavan esityksen, ja eduskunta päättää asiasta ilmeisesti samassa yhteydessä Puron työryhmän esityksen kanssa. Jos laki halutaan saada voimaan ensi vuoden alussa, se on esiteltävä hallitukselle lokakuussa.


Kuntapuolella oma aikataulu

Kuntapuolella painitaan saman ongelman kanssa. Kuntien eläkeratkaisun selvittely etenee kuitenkin omalla aikataulullaan, sillä se ei mene eduskunnan päätettäväksi, vaan ratkaistaan kuntien eläkesääntöä muuttamalla.

Päätösvalta kuuluu Kuntien eläkevakuutuksen valtuuskunnalle, jonka seuraava kokous on marraskuussa. Kuntien eläkevakuutus ja työmarkkinajärjestöt selvittelevät asiaa seuraavan kerran perjantaina.

Yksityisen sektorin eläkeratkaisua pohtinut toimitusjohtaja Kari Puron johtama työryhmä sai urakan omalta osaltaan valmiiksi kesällä. Tuolloin sovittiin, että osapuolet neuvottelevat sen soveltamisesta julkiselle sektorille siten, että niiden aiemmat eläkeratkaisut otetaan huomioon.

Uudistus estäisi työntekijöiden "liian helpon" pääsyn ns. eläkeputkeen ja tekisi sen sekä työnantajalle että työntekijälle aiempaa epäedullisemmaksi. Työttömyyseläkkeen 55 vuoden ikärajaan ei kuitenkaan puututtaisi. Tarkoitus on pitää ikääntyvät työntekijät pitempään työelämässä.

Yksilöllisen varhaiseläkkeen ikäraja nousisi 58:sta 60 vuoteen. Vuonna 1943 ja sitä ennen syntyneet kuitenkin säilyttäisivät nykyisen ikärajan. Tavoitteena on, että mm. työttömyyseläkkeen määräytymistä ja yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajan nostoa koskevat lait tulisivat voimaan ensi vuoden alusta.

STT-MH
24.9.1999


Politiikka -sivulle